Naar het collage-schilderij Strawberry (2002) van de Californische kunstenaar Mark Bradford. Kleurenreproducties, acrylgel, haarfolie en andere media op doek, 183 cm x 213 cm. Verzameling Barbara en Bruce Berger.

NODIG

Abrikozenboter :

115 g gedroogde abrikozen, 300 ml water, plus extra indien nodig, 50 g suiker

Karnemelkcrackers :

120 g bloem, plus extra voor het rollen, 1 1/2 tl suiker, 1/2 tl koosjer zout, 1/4 tl bakpoeder, 40 g koude ongezouten boter, in blokjes, 80 ml karnemelk, olijfolie of gesmolten boter, voor het bestrijken, Maldonzout voor het bestrooien

Kazen :

3 à 4 verschillende types halfharde kazen (bv. Beemster Classic, Vella Daisy Cheddar, Lamb Chopper en Drunken Goat), membrillo (kweepeerpasta), in plakjes van 1 cm dik

Abrikozenboter : doe de abrikozen en het water in een kleine steelpan. Dek af, laat een nacht weken op kamertempe-ratuur. Breng met de suiker al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur lager, laat ca. 20 minuten zacht koken. Voeg indien nodig wat water toe. Pureer een viertal minuten in de keukenmachine tot een gladde massa. Duw door een middelfijne zeef. Dek af, bewaar in de koelkast.

Crackers : meng bloem, suiker, zout en bakpoeder in de keukenmachine. Voeg geleidelijk de blokjes boter toe. Meng tot de consistentie van fijngemalen meel. Doe in een grote kom, maak een kuiltje in het midden, voeg de karnemelk toe, meng met de handen tot een deeg. Kneed nog enkele keren op een met bloem bestoven werkvlak, wikkel strak in plasticfolie, zet koel weg (min. 2 uur, max. 1 week).

Bestuif een vel bakpapier met bloem, leg hierop het gekoelde deeg. Dek af met een tweede vel bakpapier. Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Zet 10 à 15 minuten in de koelkast. Verwijder het bovenste bakpapier, snij het deeg in rechthoeken van 6 x 8 cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Schuif het bakpapier met het deeg op een omrande bakplaat, zet een halfuur in de vriezer tot het deeg stevig is.

Zet de ovenroosters aan in het bovenste en onderste deel van de oven. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek twee bakplaten met bakpapier. Leg de crackers met behulp van een paletmes voorzichtig op de bakplaten, met ruim 2 cm tussenruimte. Bestrijk met olijfolie, bestrooi met Maldonzout. Bak goudbruin en knapperig in 10 à 12 minuten. Draai de bakplaten halverwege de baktijd een slag. Het is beter dat de crackers iets te bruin zijn dan niet bruin genoeg, want dan zijn ze zacht en niet lekker. Laat 10 minuten koelen op de bakplaten, haal van de bakplaten.

Opmaak: snij de kazen in plakjes van 1/3 cm en vervolgens in rechthoeken van 6 x 8 cm. Smeer met een paletmes een dun laagje abrikozenboter op de onderste helft van het bord. Schik de plakjes kaas, 2 of 3 crackers en de membrillo op het bord in een iets overlappend ontwerp dat op het schilderij lijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content