Bozar Brasserie ****
Schone culinaire kunsten
Het Paleis voor Schone Kunsten, sinds 2002 Bozar genoemd, wordt jaarlijks door meer dan een miljoen bezoekers bezocht. Onder het brede dak bevindt zich sinds 2010 Bozar Brasserie. De exploitatie is in handen van Fransman David Martin. Hij is een kind van een Spaans Baskische vader en een moeder uit de Elzas. Hij trok als stagiair naar Spanje, de VS, Engeland en Japan en werkte als sous-chef onder Alain Passard (drie Michelinsterren). David Martin trouwde met de dochter van de baas van de Brusselse brasserie La Paix, nam de keuken over en wist een Michelinster binnen te rijven. Eind vorig jaar opende de enthousiaste en bedrijvige kok in Neufchâteau de traiteurwinkel met degustatiesalon Les Ateliers de la Mer.
De inrichting van Bozar is sober en vervloeit met de architectuur van het oude museumgebouw. Er is een open keuken, die voor ambiance zorgt. Het heeft wat tijd en moeite gekost om de brasserie op het goede spoor te krijgen. Maar sinds David Martin chef-kok Karen Torosyan engageerde hoort men niets anders dan lof. Michelin bekroonde de kookkunst van Karen Torosyan met een ster en Gault Millau benoemde Bozar tot ‘Brasserie van het Jaar’. Karen Torosyan is Fransman van Armeense afkomst. Zijn spijskaart vermeldt traditionele terroirgerechten die uitblinken in smaak. Voorbeelden zijn : kalfskop met wijngaardslakken (27 euro), haas ‘à la royale, façon périgourdine’ (61 euro) en pithiviers (bladerdeegtaart) met eend (75 euro). Het repertoire op de wijnkaart is ingedeeld per leverancier en hun naamsvermelding is een garantie voor kwaliteit. Een tiental wijnen kan men ook per glas bestellen. Aan tafel zit een internationaal, kapitaalkrachtig publiek (de Europese Unie is niet ver). Er kwamen twee lekkere, maar vullende hapjes : soesje gevuld met crème van parmezaan en haringkroket in schuimige bisque. Wij bestelden, ondanks de gepeperde prijs, pastei waarmee Karen Torosyan de titel behaalde van ‘Wereldkampioen pasteibakken Bocuse d’Or’. Die snede pastei was een culinair monument, een op kamertemperatuur opgediende mozaïek van varkensvlees en eendenlever, verrijkt met pistache en omhuld met gelei en goud gebrande ovenkorst met reliëftekening (39 euro). Een vijf weken gerijpte onglet of beenhouwersbiefstuk van Black Angusrund kwam uit het lunchmenu van twee gangen (29 euro). Het bleu gebakken vlees smaakte diep en krachtig door. Daarbij hoorden verzorgde seizoengroenten, dunne krokante frieten en bearnaise- en cognacsaus. Voor de niet-vleeseter was er een heerlijk nostalgische quenelle van snoekbaars, een met de lepel gevormde romige mousse zoals in Lyon opgediend met een klassieke nantuasaus en rivierkreeftjes (29 euro). Wij sloten af met een luxe-éclair, gevuld met rijke botercrème en gepresenteerd op korst van chocolade praliné (16 euro).
Zondag en maandag gesloten. Parking Albertine.
Baron Hortastraat 3, 1000 Brussel, 02 503 00 00, bozarbrasserie.be
VORKJES : 1 MATIG 2 CORRECT 3 POSITIEVE BELEVENIS 4 AANRADER, DE OMWEG WAARD
TEKST PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier