BOUWPROJECT BROODPLANK

BROODPLANK '10 februari. 12.45 pm' Ontwerp Studio Simple (Jeroen Worst & Ann Vereecken) © FOTO'S WOUTER VAN VAERENBERGH

Tijd om weer een timmerbank aan te schaffen. Terwijl de zelfbouwkits van Enzo Mari furore maakten op de voorbije ‘Salone de Mobile’, liggen er met ‘ReadyMade’ en ‘Low Cost Design’ nu ook doeboeken in de rekken. Eerlijk, ambachtelijk design is hip. Het Belgische Studio Simple laat stap voor stap zien hoe eenvoudig design kan zijn.

1 Snij met een diamant-kroonboor rondjes uit porseleinen borden. Technisch meteen het moeilijkste : gebruik de juiste druk en wat water om de borden niet te doen breken. Slijp de oneffen randen van de rondjes.

Jeroen : “Ann verzamelt oude bordjes, vandaar het idee om ermee te werken – deze komen overigens uit de kringwinkel van Deinze. We hergebruiken graag materialen, geven oude objecten een nieuwe bestemming. Dat past in het autarkische idee achter onze ontwerpen : zelfredzaam zijn, als reactie tegen de overconsumptie. Heb ik het nodig ? Wil ik het ? Hoe maak ik het ? Dat zijn de vragen die wij ons stellen.”

2 In een eiken plank freest u een holte met dezelfde grootte als de porseleinen rondjes. Fixeer de plank met twee sergeanten.

Jeroen : “Eerlijke materialen zijn belangrijk. Je hoeft de plank ook niet af te werken met vernis : als je het juiste hout kiest (eik uit de buitenste lagen van de boom) zal het niet kromtrekken. De schors van de eik mag er zeker aan blijven : dat hoort zelfs zo. Tegelijk is het esthetische heel belangrijk. Dit is niet zomaar wat knutselen, het zijn ontwerpen die tot in de puntjes moeten kloppen. De details moeten juist zijn, en het moet goed gemaakt zijn. Een soort ode aan de ambachtelijkheid, zonder ouderwets te willen zijn.”

3 Frees een gat door de plank om de plank later in de keuken te kunnen ophangen. Schuur de plank op met een schuurmachine of grof schuurpapier om de ruwe randen fijn te krijgen.

Jeroen : “Hedendaags design is vaak heel weinig inzichtelijk. Je koopt het, maar je hebt geen idee hoe het gemaakt wordt. Het blijft ver van je af staan. Design draait ook vaak om technische vernieuwing : het is dus ook de bedoeling dat je niet weet waar het vandaan komt. Wij hanteren een andere filosofie. Kijk naar onze ontwerpen, en je begrijpt hoe ze gemaakt zijn. We houden het bewust eenvoudig. ”

4 Boor kleine gaatjes door de plank en het porselein. Frees onderaan kleine uitsparingen voor de messingdraad, zodat uw plank na het kno-pen stabiel blijft liggen.

Jeroen : “Het vastnaaien van porselein is een eeuwenoude techniek uit China om borden te herstellen. We zagen het ooit in een museum. Tegelijk zit hier ook een meerwaarde die traditioneel design al eens durft vergeten : het plezier van het maken en het zoeken naar oplossingen om technische problemen op te lossen. Het gevoel dat je zelf een broodplank hebt gemaakt, dat is onze toegevoegde waarde.”

5 Leg het porselein in de plank. Bind met messing-draad het porselein tegen het hout en draai de uiteinden onderaan de plank samen met een combinatietang. Knip de overtollige draad met een kniptang.

Jeroen : “Natuurlijk mogen mensen dit namaken. Daar gaat het ons zelfs om. Meer dan verkopen, willen wij mensen inspireren. Design wordt vaak te eng bepaald door de economische waarde van de producten. Daarom rust er ook zo’n taboe op namaken : omdat het die economische waarde aantast. Terwijl dat zakelijke niet opweegt tegen het plezier voor ons. Zonder winstbejag kun je je ontwerpen veel simpeler houden. En laat net dat nu de doelstelling van Studio Simple zijn.”

Benodigdheden:

a) winkelhaak

b) schuur-papier #80

c) schuifmaat

d) beitel

e) hamer

f) klokboor

g) kroonboor

h) fijne hand-boormachine

i) kniptang

j) combinatie-tang

k) duimstok

l) sergeant

m) messingdraad 0,6 mm

n) eiken plank

o) borden

p) geodriehoek

DOOR GEERT ZAGERS – FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content