Herwig Van Hove

Zoals ieder jaar in deze periode bieden de GB-warenhuizen een ruime selektie bordeaux-wijnen aan. Daar zitten echte koopjes tussen. Een proeverij.

HERWIG VAN HOVE

Voor we bordeaux kopen, moeten we goed beseffen dat er in de laatste millesimes heel veel wijn in de perskuipen kwam en dat er dus helemaal geen haast is : er is wijn genoeg voor iedereen. Enkel het “bevroren” jaar 1991 moest het met weinig stellen : in de grote appellations van Médoc en Graves oogstte men toen een schamele 23,3 hektoliter per hektare, minder dan de helft van het jaar voordien (59,1), en ook veel minder dan in 1992 (54,6), 1993 (52,8) en 1994 (49,5). De totale opbrengstcijfers voor bordeaux als geheel zijn nog indrukwekkender : 2,7 miljoen hektoliter in het schamele 1991 maar 6,6 in 1992, 5,9 in 1993 en 5,8 in 1994. Er is dus heel veel wijn.

Geen enkele reden dus om te vlug te kopen, zeker omdat deze jaren niet echt bewaarjaren zijn en ze dus zeker niet in de kelders zullen blijven steken om pas later aan de konsument te worden aangeboden.

Bovendien zijn de Belgen, zoals bekend, de grootste bordeaux-invoerders ter wereld. Er is dus veel wijn in Bordeaux, en er is veel bordeaux in België : we kunnen dus in alle rust kiezen en in elk geval eerst proeven.

Ieder jaar rond deze periode heeft GB een interessant bordeaux-aanbod : er worden dan op enkele weken tijd meer dan twee miljoen flessen verkocht, de meeste tegen zeer konkurrentiële prijzen. Naar jaarlijkse gewoonte proeven we er enkele kleintjes en grotere vooraf. Eerst de kleintjes. De vermelde prijzen zijn deze die gelden bij de aankoop van 1 fles, er gaat bij de aankoop van 24 flessen (ook voor een gemengd lot) nog tien procent af. We beginnen met vier kleine witte.

Château Vrai Caillou, Entre-Deux-Mers 1994, 129 fr. : Redelijke kleurvulling, zeker voor een Entre-Deux-Mers, een goede zuivere en wat simpele neus, een prezente smaak met zelfs iets stevigheid en goede persistentie. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

Château Roquefort, Bordeaux 1994, 159 fr. : Heel lichte moderne fluïde maar zuivere kleur en een penetrante neus van lichtjes prikkelende sauvignon waaraan men moet wennen, een zuivere getemde smaak.

Château Reynon, Bordeaux 1994, 179 fr. : Kleur met evenwichtige vulling en een brede neus met iets struktuur en zelfs wat gebaldheid, mooi gelijnde smaak met goede houttonus en grote lengte.

Château de Respide, Graves 1994, 149 fr. : Kleur met een lichtgele nuance van rijp en een ontwikkelde neus met een kleine secundaire evolutietoets, een klassieke karaktervolle iets vettige smaak, het tegengestelde van fluïde.

Vier mekaar aanvullende zuivere witte wijnen, totaal van mekaar verschillend. Ze vormen een interessant proefstel. De Caillou is zuiver simpel, de Roquefort is voor bij moderne wat exotische voorgerechten, de Reynon is de meest universele en de Respide is voor het grote viswerk met saus. De prijzen zijn erg attraktief.

Bij de negen “kleine” rode, tot een prijs van een flinke 200 fr., is de kwaliteit heel wat minder homogeen. Er zijn er drie ronduit oninteressant : Château Picon, Bordeaux Supérieur 1993, 129 fr., licht, dun en een onbestaande smaak ; Château Le Grand Verdus, Bordeaux Supérieur 1993, 139 fr., neus zonder expressie en een dunne neutrale smaak ; Château La Croix Lugagnac, Bordeaux Supérieur 1993, 159 fr., dun, ijl en brokkelig.

Twee andere zijn wat eenvoudig van type, maar foutloos : Château Rider, Bordeaux Supérieur 1993, 129 fr., neus met iets finesse en echt “Bordeaux” maar wat gestrekte simpele smaak ; Cabernet Sauvignon Special Reserve 1990, Sunhidol Region (Bulgarije), 189 fr., mooie neus van door hout getemde cabernet, charmerende smaakattak, maar iets simpel en ook iets hoogtonig.

Vier wijnen vertonen positief attraktieve elementen.

Château Haut Redon, Bordeaux 1994, 119 fr. : Goede gevulde kleur maar het is dan ook een 1994-er, verse weelderige attraktieve fruitneus met dito charmerende smaak. Een ideale instapwijn.

Château Roquefort, Bordeaux 1993, 169 fr. : Normaal gevulde kleur, een stevige neus met zelfs wat onderbouw en persoonlijkheid, een wijn die enkele jaren kan evolueren, smakelijk aanspraak en gaat wat neutraal verder, maar met goede lengte.

Château Cabannieux, Graves 1993, 169 fr. : Goede kleur en een ruime brede ontwikkelde neus met een hint van onderbouw, een charmerende frisse smaak, niet overdreven lang.

Château Reynon, Bordeaux Premières Côtes, 249 fr. : Kleur met zachte evolutie, een statige zuivere moderne neus met opvallend charmerend en goed hout. Geknoopte dense smaak met goede lengte. Uiterst attraktieve wijn, zet de andere wat in de schaduw.

Nu de zogenaamde grotere. Weer zijn de vermelde prijzen deze die gelden bij de aankoop van één enkele fles, voor een gemengde aankoop van 24 flessen gaat er dus nog tien procent van de prijzen af.

Van de negen geproefde “grote” Franse wijnen zijn er twee die door de mand gaan : Château Maucaillou, Moulis 1993, 399 fr., doet denken aan een flinterdunne bourgogne en Château Dassault, Saint-Emilion 1990, 499 fr., is een tikje versleten en brak in neus en mond.

Drie wijnen zijn “neutraal” te noemen :

Château Verdignan, Haut-Médoc 1989, 299 fr. : Wat stofferig aan de neus en wat groene wringende strenge tannines.

Château Les Ormes de Pez, Saint-Estèphe 1993, 369 fr. : Iets finesse in de neus, maar wat gewoon vlak in de mond.

Château Gloria, Saint-Julien 1993, 399 fr. : Haast inktachtige kleur met vattonus, maar volkomen toegeplooid onder een menigte van verse en oudere eik zowel in de neus als in de smaak. Moeilijk in te schatten nu.

Vier wijnen zijn ronduit positief te noemen :

Château Sociando Mallet, Haut-Médoc 1993, 429 fr. : Heel goede kleur met spanning van de vatlagering aan de kleine rand tegen het glas, gesloten neus met elementen van rijpe onderbouw na opschudden, smakelijk in de mond met goede struktuurtannines. Wijn die kan liggen.

Château Prieuré Lichine, Margaux 1993, 469 fr. : Goede kleurkoncentratie met een nuance van zacht rijp, neus met goed fijn hout en ook in de mond een aksent op finesse. Smakelijke lekkere fijne wijn.

Château Carbonnieux, Pessac-Léognan 1993, 429 fr. : Normale kleurkoncentratie, heel ruime omarmende neus met goed fijn hout, niet met de grote diepte maar uiterst attraktief, smakelijk en fijn in de mond. Een ideale instapwijn.

Les Fiefs de Lagrange, Saint-Julien 1993, 299 fr. : Heel goede gekoncentreerde kleur met een stevige neus vol charmerend hout, moderne goed gestruktureerde smaak volkomen samengeknoopt en evenwichtig. Moet wat liggen.

In het GB-aanbod treffen we ook een Vintage Port en nog wel van het uitstekende jaar 1977 van de shipper Quarles Harris voor 599 fr. De kleur is mooi gerijpt en de neus is zoals het hoort wijnachtig, met finesse en complexiteit, de smaak doet helemaal niet zoet aan maar is fijn en fris met grote lengte. Een echte “vintage”, mijlenver van de banale sirooptawny’s waarmee de markt wordt overspoeld. Een buitenkans.

Château Reynon : mooi gelijnde smaak met goede houttonus en grote lengte.

Les Fiefs de Lagrange : een evenwichtige wijn die nog wat moet liggen.

Een vintage port uit het uitstekende jaar ’77, voor geen geld.

Partner Content