F rédéric Faucher, die in Lausanne hotelschool liep, kwam negentien jaar geleden naar ons land en is er nooit meer weggegaan. Negen jaar geleden kocht hij het Noga-hotel, op een steenworp van de ‘Vismet’, en hield vrijwel geen cent meer over voor de inrichting. “Ik kreeg welgeteld één ster en een wrange vermelding in de Routard: Hôtel moderne aseptisé avec le charme du fonctionnalisme.

Uit woede om zoveel onbegrip creëerde de Fransman een zeer persoonlijk hotel met een decor dat hij évolutif noemt, met als rode draad erdoorheen schepen en de zee. “Omdat ik een passie voor de zee heb, de gedempte havendokken vlakbij liggen, en de vorm van de bar me aan een kajuit deed denken.”

Het evoluerende karakter heeft te maken met Fauchers nooit aflatende zoektocht in verkoopzalen en op rommelmarkten. Daar koopt hij opmerkelijke schilderijen, rariteiten maar ook schaamteloze kitsch. Door en naast elkaar opgesteld, geven die de aparte sfeer die zo typisch is voor het hotel. Daarnaast is Frédéric, die met zijn zoon Mourad negentien kamers runt, de perfecte gastheer.

“Le service se perd, en alleen al daarom valt het op. Zeventig procent van mijn klanten zijn hier al eerder geweest, en echt niet van de minsten. Ze komen omdat ze hier de service vinden die elders ontbreekt. Een geheim is er anders niet: je moet van dit vak houden en bereid zijn er 24 uur per dag mee bezig te zijn, zeven dagen op zeven, het hele jaar door, want vakanties kennen we hier niet.”

Elke kamer is in een verschillende kleur gezet – van mango over abrikoos tot saumon en koraal. Formaat en inrichting kunnen grondig verschillen, de prijzen blijven gelijk. Zelf slapen we in nummer 107 die ruim is uitgevallen, en waar behalve het bed ook nog twee bankstellen voor twee staan en een moderne, lage tafel met gezandstraald glazen blad. Boven het bed hangt een overweldigend 19de-eeuws tafereel met fruit. Aan de andere muren hangen kleinere schilderijen, alle met schapen. In andere kamers zien we foto’s van oude pakketboten, het koningshuis, een bebloemd balkon. Beneden hangen foto’s en affiches, staan oude boeken en een tafeltje met echte bankbiljetten uit heel veel landen. Niemand neemt er wat van weg, integendeel: velen leggen er een nieuw bankbiljet bij.

Klanten spelen piano, lezen stripverhalen of biljarten, verkennen na een vermoeiende dag de hoofdstad op de fiets die het hotel ter beschikking stelt. ’s Morgens vinden we een zeer uitgebreid ontbijtbuffet met kaas en fijne vleeswaren, fruitsap, broodjes en croissants en zelfs eieren, ham en spek. En kranten in vier talen.

Hotel Noga telt 19 kamers die in de week voor 2950 fr., 73,13 euro (1 persoon) of 3500 fr., 86,76 euro (voor 2) worden verhuurd – telkens met ontbijt. Op vrijdag- en zaterdagavond wordt dat 2600 en 2800 fr., 64,45 en 69,42 euro. Een plaatsje in de garage kost 400 fr., 9,91 euro per nacht.

Hotel Noga, Begijnhofstraat 38, 1000 Brussel, Tel. 02-218 67 63, fax 02-218 16 03. E-mail: info@nogahotel.com

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content