Als de rush op de kerstcadeaus loopt als vorig jaar, dan hebt u veel kans om een Bongobon of een Vivabox of van welk merk die ‘belevingsbonnen’ ook mogen zijn, onder de kerstboom te vinden. Het aanbod is ruim, de prijzen gevarieerd. Van een champagneontbijt, over een saunasessie, een professionele fotoshoot of een ballonvaart tot een romantisch weekend. Marktleider Bongo pakt sinds kort ook uit met bonnen voor ’tastbare’ producten als wijn, bloemen, boeken. In een Vivabox zit naast de bon om bijvoorbeeld uit eten te gaan, ook iets wat je meteen kunt gebruiken : een kookboek of staaltjes. Best praktisch allemaal. De kans op ‘miskoopcadeaus’ daalt gevoelig. En het is een kniesoor die niet blij is met een etentje of een weekend weg.

Toch kreeg ik op Facebook onlangs een uitnodiging om lid te worden van de groep “Ik wil geen Bongobox ! Nooit meer !”. Nu circuleren er op Facebook ontelbaar veel groepsuitnodigingen, de één ernstig, de ander hilarisch, maar om deze moest ik echt lachen. Met een dertigtal leden zal hier geen grote volksbeweging op gang gebracht worden, dat zal ook niet de bedoeling zijn, maar de kreet klonk herkenbaar.

Ik heb zelf al verscheidene belevingsbonnen cadeau gegeven, er gekregen en… er ook laten vervallen. Dat laatste natuurlijk niet bewust, maar u weet hoe dat gaat : druk, druk, druk en voor ik er erg in had, was de deadline overschreden. Om maximaal gebruik te maken van een belevingsbon moet een mens goed georganiseerd zijn. Nu heb ik op mijn werk al genoeg deadlines, in mijn vrije tijd ben ik een aanhanger van onverwachte wendingen en niet-geplande activiteiten. Toen ik enkele jaren geleden met een bon ‘pittoresk’ wilde gaan logeren, vond ik twee weken vooraf reserveren al zeer vooruitziend van mezelf. Helaas bleken de adresjes waarop ik mijn oog had laten vallen volzet. Gelukkig was er meer keuze, maar ik herinner me vooral dat we in de gietende regen (het was tegen de vervaldatum, we hadden nog weinig uitwijkmogelijkheden) drie uur gereden hebben. ’s Anderdaags meteen na het ontbijt drie uur terug, want we wilden de schoonzus niet te lang met twee kleuters achterlaten.

Ondertussen heb ik bijgeleerd : je kunt die geschenkdoosjes, mits je een vergoeding betaalt, laten verlengen. De kerstcadeaus van drie jaar en twee jaar geleden, een weekend en een etentje, heb ik verlengd en ook laten samensmelten : zo heb ik nu een weekend-met-diner in de Ardennen te goed. Ik neem me plechtig voor om deze maand al te reserveren, dit keer moet het lukken.

Bij deze wil ik ook een oproep doen aan mijn broer die veertig werd en daarvoor van zijn broers en zussen een citytrip in een doosje cadeau kreeg, met als bonus een door ons verzorgde babysitservice. Dus beste broer, beslis, leg een weekend vast en vertrek. Want voor je het weet, is het alweer eind februari, de Bongodeadline.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content