Ligging: buitenwijk van de stad, in complete rust I Sfeer: nieuw met zéér romantische sfeer I reistijd: drie kwartier rijden van Brussel I Prijs: niet goedkoopVanavond slapen we in een kraaknette bonbonnière van wit en roze op een steenworp van Diest, waar Annemie Aerts me verwelkomt als was ik een verre neef die na jaren van zwerven teruggekeerd is. De gastvrouw groeide op in Tremelo, “omringd door een hectare bos”. De natuur en die stilte is ze altijd blijven missen en vijftien jaar geleden werd de drukte langs de provincieweg in Blauwberg-Herselt, waar ze met haar man woonde, haar opeens te veel. Ze wilde terug naar de rust van haar geboortestreek. Een jaar later verwierf het echtpaar een lap grond waarop het huis werd gebouwd waar we deze week verblijven.

“De stad is ons zelf komen vragen om met gastenkamers te beginnen, omdat er veel vraag en weinig aanbod was. Dat zagen we wel zitten. Er kwamen zes mannen en één vrouw langs en die stelden dat de prijs niet hoger mocht zijn dan in de jeugdherberg. Dat hebben we vier maanden volgehouden, maar goed voelden we er ons niet bij. Als je iets doet, moet je het goed doen, en dus kozen we voor kwaliteit en luxe, startten met een verbouwing die uiteindelijk een jaar in beslag nam, en gaven de gastenkamer een eigen badkamer en een zitruimte.”

Ruimte is er zat in die ene kamer, en wie het raam opengooit, kan naar de stilte luisteren. In de tuin en voor het huis bloeien de rozen, van eind mei tot het vriest, houdt de gastvrouw vol, die ons toevertrouwt dat haar speciale snoeimethode daar veel mee te maken heeft. Ze is in een vorig leven twintig jaar vertegenwoordigster geweest, en in haar vrije tijd ging ze met gehandicapten op reis, als vrijwilliger. Waar vind je nog zo’n goede ziel ? De kamer is kraaknet, bijna schreven we ’té net’. Beneden aan de trap wachten twee pantoffels om het allemaal zo te houden. De televisie is op vraag van de gasten weer weggehaald omdat die de rust verkozen, en er hangen kamerjassen van Guy Laroche in de badkamer. Het enige wat we een beetje missen, is de sleetse ziel van oude huizen.

Het ontbijt is overweldigend, met zalm en garnalen, champagne, vers fruitsap en daarnaast nog de klassieke ingrediënten, zij het van alles veel te veel. Jonge trouwers die hier graag hun eerste nacht samen doorbrengen, brengen een halve dag door aan het ontbijt. We kunnen ze alleen benijden, want zoveel tijd is er op een doordeweekse maandagochtend niet.

TIP!

Een bezoek aan het begijnhof van Diest (3 km) of aan de abdij van Averbode (5 km), of voor zondige doorzetters een bedevaart naar Scherpenheuvel (7 km).

Info

De Rosegarden

telt één kamer die voor 95 euro wordt verhuurd, inclusief ontbijten.

De Rosegarden, Crauwelsbos 12, 3294 Molenstede-Diest, 013 31 55 85, www.rosegarden.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content