Een wijnbistro langs een stadskanaal, een restaurant tussen klassieke zuilen, een negentiende-eeuwse ‘bouillon’, in de kussens bij Ralph Lauren, bij een Vlaamse topchef… Willem Asaert selecteerde negen aparte adresjes in de Franse hoofdstad, om lekker en snel te lunchen, om elegant en smaakvol te dineren of om tussen museabezoek en boetieks door bij te tanken.

Voor een snelle lunch Le Verre Volé

Miniwijnbar en buurtrestaurantje Le Verre Volé werkt al meer dan tien jaar als een magneet op liefhebbers van pure keuken en zuivere wijnen. Je zit er schouder aan schouder en geniet er van smaakvolle, sober gestileerde gerechten. Wijnen staan in de rekken. Je betaalt de winkelprijs plus 7 euro. Eigenaar/gastheer Cyril Bordarier selecteert alleen biologische wijnen of referenties van wijnmakers die zo weinig mogelijk artificiële hulpstoffen gebruiken. Een tiental wijnen schenkt hij ook per glas. Bij voorkeur uit (beter smakende) magnums. Op de kaart staan traditionele items : gegrilde zwarte beuling, zestig uren gegaard hammetje of andouillette, naast originele salades, zoals een frisse compositie van erwtjes, tuinboontjes, gekruimelde jonge geitenkaas en zalmeitjes of een bordje diverse, smaakrijke tomaten met zachte ui en kanjers van olijven. Verder rosé gebakken kippenlevers met hummus, kruidensla en citroentijm. Er zijn ook succulente ribbetjes van hoevevarken, gemarineerd in sojasaus en gember en geserveerd met gebakken bloemkool, sla van gestoofde rode ui, kappers en dragonazijn. Voorgerechten kosten 8 euro, hoofdgerechten 15 euro, nagerechten 6 euro. Goed en goedkoop, typisch voor het tiende arrondissement. Reserveren is een must.

Le Verre Volé, 67 rue de Lancry, (metro Jacques Bonsergent), 75010 Parijs. +33 1 48 03 17 34.

L’ Auberge Dab

Kelners in wit gesteven jacquet geven deze elegante brasserie extra cachet. L’ Auberge Dab is geliefd bij zakenlui en koppeltjes die graag snel en efficiënt bediend worden maar wel houden van een laagdrempelige sfeer. Buiten staat een oesteropener. Zeebanketschotels kun je zowel binnen als buiten nuttigen. Voor de kaart grasduint de chef in de Franse burgerkeuken. Als voorgerecht is er onder meer een fijne terrine van vette eendenlever met chutney en krokante toast, naast knapperige salade van geitenkaas met gehakte rode pepers. Rechttoe rechtaan keuken, met goede producten die zonder franje op het bord komen. Dat geldt ook voor de hoofdgerechten : binnenspier, dik gesneden kalfskotelet of runderribstuk van ruim één kilo voor twee personen zijn de bestsellers. We proefden van in zijn geheel gebakken kalfs-nier met fijngesneden champignons en mosterdroomsaus. Het vlees was netjes rosé, mooi doorgewarmd en bijzonder sappig. Prima werk. Ook correcte rundertartaar. Ondanks de grote porties wist de vlotte ober ons nog te verleiden tot een bordje aromatische Mara-aardbeien. Voor de populaire baba au rhum of verse soesjes met chocolade kon hij ons niet vangen.

L’Auberge Dab, 161 Avenue Malakoff, (metro Porte Maillot), 75016 Parijs. +33 1 45 00 32 22.

www.auberge-dab.com

Le Mini Palais

Fatsoenlijk eten in een museum. Ook Parijs blijft niet achter. Sinds eind vorig jaar toont driesterrenchef Eric Fréchon van Le Bristol, via zijn rechterhand Stéphane d’Aboville, dat verfijnd eten niet per se zeer duur moet zijn. Zijn restaurant vond onderdak in Le Grand Palais. In deze buurt was al lang behoefte aan een goede eetgelegenheid. Het Mini Palais meet vierhonderd vierkante meter en met het peristilium waar je tussen de palmbomen in openlucht kunt tafelen erbij, beschikt Fréchon over een forse zevenhonderd vierkante meter. De keuken is open van tien uur tot middernacht. De chef biedt twee lunchmogelijkheden met voor- en hoofdgerecht of hoofdgerecht en nagerecht voor telkens 28 euro. Starter van deze formule was komkommersoep met verse krab en kerrieolie, daarna geroosterde staartvis en als slot perzikstaart met verbena-ijs. Wij vonden een plekje in de zuilengang en kozen uit de kaart : tartaar van groene tomaat met getoaste baguette, parmezaan, citroentijm en piment d’Espelette. Sorbet en koude soep van tomaat brachten extra frisheid. Ander voorgerecht waren hartjes van sucrinesla, parmezaan met olijfolie en balsamico. Fijne gerechten die nog aan kracht wonnen door een sublieme, warm geserveerde gougère (kaassoes) en heel lekker brood van Frédéric Lalos, een van de beste bakkers van Parijs. Daarbij halfgezouten en gekarnde boter van Jean-Yves Bordier. Heerlijk. Ook het varkensvlees, gesneden uit de buik en subtiel gegrild, verraadde de zorg van een kwaliteitsgedreven chef. Net als de bosaardbeien met sorbet van yoghurt en slagroom met vanille. Een locatie zonder topprijzen. Atypisch voor het achtste arrondissement.

Le Mini Palais, 3 Avenue Winston Churchill, (metro : Champs-Elysées-Clémenceau), 75008 Parijs. + 33 1 42 56 42 42, www.minipalais.com.

Tijdens het shoppen Chartier

Chartier is niet meteen een geheimtip. ’s Middags en ’s avonds staan Parijzenaars en toeristen met de Guide du Routard in de hand keurig tot buiten aan te schuiven. Chartier is één van de laatste authentieke bouillons in Parijs. In 1895 openden Camille en Edouard Chartier hun eerste conceptrestaurant. Ze serveerden onder meer pot-au-feu overgoten met warme bouillon. De stoofpot maakte inmiddels plaats voor een brasseriekaart met fijne gaarkeuken, maar het is er nog steeds spotgoedkoop en het schitterende, gerestaureerde historische decor geeft een aanzienlijke meerwaarde. De ruimte, met plafonds van ruim zes meter hoog, doet denken aan een stationsrestaurant uit het stoomtijdperk. Geraspte worteltjes (1,80 euro), tomatensla (1,90 euro), groentesoep of ei met mayonaise (elk 2,20 euro) zijn de goedkoopste gerechten. Twaalf escargots zijn het duurste gerecht (13 euro). Gerookte haring in olie met gekookte aardappelen vormt een hartig tussendoortje (3,70 euro), net als de prima rundertartaar met frieten (11,80 euro). Ook de wijnkaart is legendarisch goedkoop met een glas champagne voor 4,90 euro. Voor een fles betaal je 34 euro. Wie fileleed wil vermijden, kan ook buiten de spits komen : de keuken is doorlopend open van 11 tot 22 uur.

Chartier, 7 rue du Faubourg Montmartre, (metro Grands Boulevards of Richelieu-Drouot), 75009 Parijs. +33 1 47 70 86 29, www.restaurant-chartier.com.

KnackWeekend spoorde met Thalys naar Parijs. Er zijn tot 25 treinen per dag vanuit Brussel-Zuid. www.thalys.com.

We verbleven in Hotel Magenta (tiende arrondissement), goed gelegen op twee metrostations van Gare du Nord. Vanaf 98 euro. +33 1 42380255,

www.hotelmagentaparis.com

Bread & Roses

Ontbijtplek, lunchroom, elegante theelounge : Bread & Roses maakt zijn naam helemaal waar. Momenteel nog op twee toplocaties, netjes verdeeld over beide Seineoevers, maar gezien het succes is er binnenkort wellicht sprake van een miniketen. Biologisch brood, taarten en quiches, ter plaatse gebakken, maakten de faam. Grote boeketten verse rozen en roosjes op elke tafel deden de rest. We bezochten de gelegenheid op de rive droite, pal tussen het Hermèsimperium in de rue du Faubourg Saint-Honoré en de Madeleine. Leuk jazeker, er zijn mindere locaties in de hoofdstad. Maar de prijzen zijn navenant. Gelukkig zijn de quiches supervers en rijkelijk. Ook de salade van bijna lopende burrata-kaas uit Apulië verdient een topnotering (26 euro). Net als de zelfgemaakte limonade met munt (Oeps ! 12 euro voor een glas) en de Philadelphia Cheese Cake. Achteraan staat een uitnodigende gevulde koeltoog die mooi in het met kersenhout en natuursteen aangeklede interieur is geïntegreerd. Verfijnde smaak en luxe, de status van het achtste arrondissement waardig.

Bread & Roses, 25 rue Boissy d’ Anglas, (metro Madeleine), 75008 Parijs. +33 1 47 42 40 00. Of 7 rue de Fleurus, 75006 Paris. +33 1 42 22 06 06, www.breadandroses.fr.

Ralph’s

In de buurt van het kerkje van Saint Germain des Prés is het aantal gelegenheden om tussendoor iets lekkers weg te happen bijna niet te tellen. Café de Flore, Brasserie Lipp, Les Deux Magots, Emporio Armani Caffé… Allemaal instituten waar je bij eenvoudige, smakelijke kost kunt verpozen, terwijl je ‘mensjes kijkt’ of een boek of krant leest. Geen betere plek op de rive gauche om deze vrijetijdsvorm te cultiveren. In dezelfde buurt biedt de binnenplaats van de Ralph Laurenboetiek, ondergebracht in een voormalig stadspaleis, een rustig terras. Ook achterin het gebouw kun je doorlopend en in de typische designerstijl tafelen. De kaart is, hoe kan het anders, sterk Amerikaans gekleurd. Met bijvoorbeeld sappige en smaakrijke hamburger van Colorado Angusrund van de eigen RL-ranch, coleslaw en goed doorbakken frieten. Ook de eigenzinnige variant op traditionele Maryland crab cakes overtuigt. Het zitcomfort is super, de bediening is hoofs en innemend. Eén minpuntje : wie hier een zitje kan bemachtigen, voelt niet meteen de neiging om snel op te krassen. Zeker niet de Ralph Laurenfans die deze binnenplaats als een bedevaartsoord adoreren. Ze hebben geen ongelijk.

Ralph’s, 173 Boulevard Saint Germain, (metro Saint Germain des Prés), 75006 Parijs. +33 1 44 77 76 00, alle dagen open, ’s namiddags kleine kaart.

Voor een uitgebreid diner Antoine

Twee jonge chefs die weten wat ze willen op één toplocatie, een fraaie woning langs de immer drukke Avenue de New York. Chef Mickaël Féval en chef-patissier François Régien haalden recentelijk met Antoine een Michelinster binnen. Het visrestaurant heeft meerdere troeven. Onthaal en tafelservice zijn uitstekend en de meeste zitjes geven uitzicht op de Eiffeltoren. Het restaurant trekt zowel veeleisende executives aan als romantische of instantkoppeltjes (limousines met chauffeur verraden wel eens de laatste variant). Filets van zeetong en langoustines kwamen krokant, met basilicum in lichte deeg gefrituurd op het bord. Tartaar van pagre, een soort dorade, met radijs en roze pompelmoes was een schoolvoorbeeld van zachtbittere frisheid. Daarna volgde rode poon, eerst gestoomd en na afkoeling kort onder de salamander verwarmd, waardoor hij een aangename textuur krijgt. Hoofdgerechten waren verbluffende bouillabaisse en Bretoense kreeft onder kruidenkorst gegaard met diverse raapjes en courgettes. Ook de schitterende desserts met onder meer warme soufflé van abrikozen en virtuoos werk met chocolade maken van Antoine een todoadresje. Iets hoger prijs-niveau.

Antoine, 10 Avenue de New-York, (metro Alma-Marceau), 75016 Parijs. +33 1 40 70 19 28, www.antoine-paris.fr.

Spring

Spring is een beetje van alles wat. Een restaurant met open keuken, een wijnkelder waar proeverijen plaatshebben en om de hoek nog een wijnwinkel. Alleen ’s avonds en op vrijdagmiddag kun je er terecht voor een viergangenmarktmenu (64 euro) met eventueel aangepaste wijnen. Chef is Daniel Rose, een Amerikaan die zich bekwaamde in onder meer het Brusselse restaurant Bruneau en bij driesterrenchef Yannick Alléno in Parijs. Op de gelijkvloerse verdieping kun je de activiteiten in de open keuken makkelijk volgen. Starter was een perfect gegaard scheermes met zeewierboter en citroen. Ook de langoustines met dooierzwammen en spekkorstjes gaven blijk van een nauwkeurige hand. Gelakte kalfszwezerik met kroketje van groene tomaat smaakte prettig avontuurlijk. Vendéeduif combineerde aangenaam met amandelpuree, verse amandelen en dikke kersen. Twee nagerechten rondden de onderhoudende maaltijd af. Frambozen met slagroom, gekruimelde koekjes en chocoladeschilfers smaakten goed maar weinig inventief. Ook het andere dessert met meringue en sorbet-yoghurt was verdienstelijk maar de chef is duidelijk beter in het hartige register.

Spring, 6 rue Bailleul, (metro Louvre-Rivoli), 75001 Parijs. +33 1 45 96 05 72, www.springparis.fr.

Comme chez Maman

Bij mama ? Nee. Wel bij een jonge Vlaamse topchef in Parijs. Wim Van Gorp trok na zijn opleiding in hotelschool Ter Duinen naar Frankrijk om het vak te leren. Hij werkte onder meer bij keukencoryfeeën zoals Senderens, Westermann en Ducasse. Hij maakte een ommetje langs Tokio om daarna in Parijs voor Jean- Georges Vongerichten restaurant Market op de kaart te zetten. Van Gorp verliet twee jaar geleden deze zaak en verscheen na een sabbatjaar met Comme chez Maman weer op het voorplan. De bistro ligt in een volkse buitenwijk waar warme bakkers, slagers en kaashandelaars de buurt levendig houden. Van Gorp hertekent met gevoel voor smaakintensiteit tal van klassieke Franse bistrogerechten. Hij heeft daar geen waslijst van ingrediënten voor nodig. Zachtgegaarde prei met vinaigrette of warme linzensla met fijne varkensworst proeven zuiver en bulken van smaak. Als kritische chef kiest Van Gorp voor de betere producten en dat merk je aan het sterke aanbod van fijne vleesbereidingen, waaronder een heerlijke navarin van lam en een bijzonder sappige kalfskotelet. Wie nog plaats heeft, moet zeker als toetje zijn versie van gebakken banaan proberen.

Comme chez Maman, 5 rue des Moines, (metro Brochant), 75017 Parijs. +33 1 42 28 89 53.

Door Willem Asaert – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content