Het is nu al ruim een halve eeuw geleden dat Lauren Bacall en Humphrey Bogart verliefd werden op elkaar, maar weinig romantische Hollywood-sprookjes blijken zo onweerstaanbaar.

In een nieuw boek belichten A.M. Sperber en Eric Lax de minder fraaie achtergronden van deze legendarische romance. Terwijl Bogie af te rekenen had met een possessieve, alcoholverslaafde vrouw, had Bacall er alle moeite mee om haar jaloerse mentor, Howard Hawks, van zich af te slaan.

Bacall was nauwelijks negentien toen ze werd ontdekt door Nancy Gross ?Slim? Hawks, vrouw van regisseur Howard Hawks. Bacall werkte toen als fotomodel voor het chique damesblad Harper’s Bazaar. In 1943 arriveerde ze vanuit haar geboortestad New York in Los Angeles. Hawks overwoog haar meteen terug te sturen, want de uitdagende sexy jonge vrouw van de maart-cover van Harper’s Bazaar zag er in levenden lijve nog uit als een kind. Maar tijdens de obligate screentest deed de magie haar werk : de camera vatte de raadselachtige schoonheid van het meisje met de dromerige blauwgroene ogen ; het licht streelde haar perfect geproportioneerde gezicht met de hoge jukbeenderen. Haar transformatie tot een heuse Hollywoodster kon beginnen. Vooral haar stem onderging een ingrijpende verandering. Om het hese timbre te krijgen dat haar later beroemd zou maken, reed Bacall elke dag naar een verlaten plek op de heuvels boven de stad en las ze luidop voor uit de bijbelse roman The Robe van Lloyd C. Douglas. De modebewuste Slim nam haar onder haar hoede en bracht haar aangeboren stijlgevoel verder tot ontwikkeling.

Hawks, die Bacall persoonlijk onder contract had, besloot haar te casten naast Bogart in de Hemingway-verfilming To Have and Have Not. Bogart was met films als High Sierra, The Maltese Falcon en Casablanca een van de grootste troeven van de Warner Bros-stal. Hij was ook 25 jaar ouder dan Bacall, die nooit haar echte vader had gekend en zich aangetrokken voelde tot oudere acteurs.

Bogart was toen al vijf jaar getrouwd met de inmiddels verwelkte actrice Mayo Methot. Ze maakten zoveel ruzie dat ze smalend de ?Battling Bogarts? genoemd werden. In een van haar woedeaanvallen had de drankzuchtige en mentaal labiele Mayo Bogart zelfs messteken toegebracht het incident werd echter voor pers en politie verzwegen. Bogart bleef hoe dan ook in zijn huwelijksplichten geloven en was, volgens de woorden van zijn maat John Huston, op een morbide manier trouw.

Tot hij natuurlijk op de set van To Have and Have Not tot over zijn oren verliefd werd op Lauren Bacall, die toen nog Betty Bacal heette. Het was echter geen liefde op het eerste gezicht. Bacall was zo nerveus dat ze tijdens de repetities beefde van de angst. ?Hopelijk horen we haar knieën niet knikken !? fluisterde de geluidsmixer tegen Bogart. Gelukkig ontdekte het bange meisje dat ze het beven kon vermijden door haar hoofd naar beneden te houden, haar kin bijna tegen haar borst gedrukt en haar ogen van omlaag op Bogart gericht. Dit trucje werd haar handelsmerk, het begin van wat de studio PR ?The Look? noemde.

De verandering in hun relatie gebeurde zo geleidelijk dat niemand het merkte. Maar toen Bogart & Bacall na vier weken opname de beroemd geworden ?You know how to whistle, don’t you ??-scène draaiden, wist iedereen van de ploeg dat de verleidelijke provocatie niet gespeeld was. Ze werden onafscheidelijk, liepen hand in hand door de studio. In een vlaag van jaloezie nam Hawks, Bacall apart en beweerde hij dat ze niets betekende voor Bogart. Toen Bogie dit vernam, moest studiobaas Jack Warner erbij gehaald worden om hem te kalmeren.

Inmiddels waren de vijandelijkheden ten huize Bogart tot een uitbarsting gekomen. Warner Bros gaf een persbericht uit dat Mr. en Mrs. Humphrey Bogart besloten hadden om na zes jaar huwelijk te scheiden, maar twee weken later waren ze weer bij elkaar. Op de set van The Big Sleep, hun tweede film samen, moest Bacall haar ogen, gezwollen van het huilen, met ijsblokjes bewerken. Een maand later was Bogarts echtscheiding definitief. To Have and Have Not brak records aan de kassa, en katapulteerde Bacall tot filmster. In de zomer van 1945 trouwden Bogart en Bacall ; ze hadden twee kinderen samen : een zoon, Stephen, en een dochter, Leslie. In januari 1957 overleed Bogart aan keelkanker. Hij was 57 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content