Wie, zoals ik, halverwege de veertig is, heeft tieners in zijn buurt. Omdat je ze zelf op de wereld hebt gezet of omdat familie of vrienden ze hebben geproduceerd. En over die tieners wordt regelmatig geklaagd. Ze doen het op school niet zoals het zou moeten, ze rollen te vaak met hun ogen terwijl jij toch gewoon grappig was, ze willen naar festivals waar ze nog te jong voor zijn en wat antwoord je in godsnaam als ze bij hun lief willen blijven slapen. Maar als ik eerlijk ben, dan vind ik de tieners in mijn omgeving stuk voor stuk geweldig én entertainend. Ze zijn grappig, creatief, en hun kijk op de wereld is soms verbazend en vaak een verademing. Hoog tijd om eens een kijkje in hun wereld te nemen, dus. Dat hebt u op dit moment in handen. Een Knack Weekend volgeschreven door tieners. Niet voor tieners, die spenderen hun mediatijd liever online. Maar voor ouders en grootouders, tantes, nonkels, peters en meters.

We nodigden een zevental jongeren uit naar de redactie, om mee te komen brainstormen over wat er allemaal in dit nummer moest. Een leerrijke middag. Een baksteen bleek geen bouwmateriaal maar een oude telefoon, YouTube is een stuk populairder dan één of 2BE, en allemaal hadden ze iets te zeggen over hoe het onderwijs een stuk beter zou kunnen. Een onderwerp dat we niet mochten laten liggen. Of het nu gaat over hun digitaal gedrag, hun opvoeding, wat ze cool vinden of hoe ze de toekomst zien, we hebben onze ’tijdelijke’ redactie in elk stuk zelf aan het woord gelaten. Dat leverde soms verrassende resultaten op : de veertienjarige Abdullah, die al begrijpt dat de kansen in je leven waarschijnlijk voor een groot stuk afhangen van de school waar je terechtkomt, Wannes die op vijftien vindt dat we niet creatief genoeg zijn in het oplossen van onze problemen, en Pippa (16) die stelt dat strenge ouders echt geen bravere kinderen hebben. Mijn favoriete quote komt van Ian (15) : “Er zijn een aantal dingen waarvan ik vind dat ze heel onnodig zijn. Racisme, oorlog en homofobie. Die drie dingen doen volgens mij niets goed voor de mens.” Boenk erop, dat.

Vreemd is dat niet, zegt psychologe Eveline Crone. Zij doet aan de universiteit van Leiden onderzoek naar het brein van kinderen en tieners, en stelt dat we hen vaak onderschatten. Het menselijk brein is een wonderlijk ding dat er zo’n 25 jaar over doet om helemaal te ontwikkelen. Vandaar dat een puber het ene moment de rationaliteit zelve is en drie uur later paars haar heeft. Jongeren nemen risico’s, hechten vooral belang aan wat hun vrienden vinden en hebben mood swings waar je als volwassene duizelig van wordt. Maar het is niet allemaal miserie, weet Crone. Ze kunnen ontzettend chagrijnig zijn, maar ook uitzinnig blij. “Hun nog ontwikkelende brein heeft een immense capaciteit voor creativiteit en het ontwikkelen van passies”, vertelde ze in een Ted Talk. Je bent nooit ergens zo intens fan van als tijdens je puberteit en je zult nooit zo snel een ingewikkeld apparaat onder de knie krijgen zonder zelfs maar één blik te werpen op de handleiding. Crone ziet de tienertijd als een tijd van kansen en mogelijkheden. Laat ons hun creativiteit gebruiken, vindt ze, en geef hen een heel Ted event cadeau, want hun capaciteit om buiten de gebaande paden te denken is veel groter dan die van ons. Wie weet bedenken ze wel een manier om dat racisme aan te pakken of onze elektriciteitsfactuur omlaag te krijgen.

nathalie.leblanc@knack.be

NATHALIE LEBLANC

Tieners zijn grappig, creatief, en hun kijk op de wereld is soms verbazend en vaak een verademing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content