Kookboeken blijven zeer populair. Het aanbod is overweldigend. Wij zochten de ‘lekkerste’ voor u uit.

Lekkers van vroeger

In het mooi uitgevoerde kookboek Carnet de Cuisine, de keuken van een slagerszoon vraagt Guy Van Cauteren, eigenaar en chef-kok van restaurant ’t Laurierblad, zich af of het vroeger beter was dan nu . De ervaren kok, die zijn voorliefde voor la cuisine du terroir nooit onder stoelen of banken stak, vertaalde de recepten uit de keukenschriftjes van moeder en tantes naar vandaag, zonder ze evenwel geweld aan te doen. Handgesneden varkensworst met preistoemp, kalfstong in madera, ballekes in tomatensaus : het zijn stuk voor stuk onvergankelijke lekkernijen, die helaas niet meer in de mode zijn. Pierre Wynants zegt in het voorwoord dat hij hoopt dat ze terug hun plaats op onze tafel heroveren. Het carnet van Van Cauteren biedt de mogelijkheid.

Tekst Jan Van Hemeledonck,

foto’s Philippe Debeerst,

uitg. Lannoo, 39,95 euro.

ISBN 978-90-209-6141-6.

Typisch Thais

Voor liefhebbers van de Thaise keuken is het boek De complete keuken van Thailand een goedkope en goede aanwinst. In het royaal met foto’s geïllustreerde kookboek wordt aandacht besteed aan de kenmerkende Thaise ingrediënten, zoals limoen, citroengras, chilipeper, garnalenpasta en vissaus. De smakelijke, authentieke recepten werden ingedeeld in hoofdstukken als : snacks op straat, de koninklijke keuken, de rijstvelden, de zee, de groentetuin en zoete lekkernijen.

Uitg. De Lantaarn, 7,99 euro.

ISBN 90-542-6306-7.

Actueel en origineel

Marleen De Naeyer is praktijkleraar in de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte en verzorgde boeken als Sierlijk schotels schikken en het succesvolle Vrienden vragen. Nu is zij terug met het vervolg. In Vrienden vragen 2, verrassende culinaire ontmoetingen presenteert zij op een familiale manier actuele en originele kleine hapjes voor feesten, recepten van broodjes- en saladebuffet, vakantieherinneringen en heerlijk zoet. Marleens recepten zijn smakelijk, gevarieerd, kosmopolitisch en bovendien opmerkelijk eenvoudig. Het boek is dan ook een aanrader voor zowel jonge mensen met ervaring als culinair geïnteresseerden die hun eerste stappen in de keuken zetten.

Uitg. Lannoo, 29,95 euro.

ISBN 978-90-209-6581-0.

Masterclass Italiaans

Vanuit Engeland bereikt ons Ursula Ferrigno’s Complete Italian Cookery Course, een zonnig geïllustreerd kookboek met landelijke Italiaanse recepten. Het boek draagt in de Nederlandse vertaling de titel Buonissimo, de beste recepten, tips en technieken uit de Italiaanse keuken. Ursula is een bekende Italiaanse banketbakker en kok, met een voorliefde voor eenvoudige, eerlijke gerechten. Ze geeft cursussen en heeft boeken geschreven als : Trattoria, La Dolce Vita, Italië thuis en Hemels Italië. Buonissimo is opgevat als een masterclass, waarin de meester toont hoe risotto en verse pasta moeten worden gemaakt. De zuiderse recepten worden stap voor stap uitgelegd. De paginagrote foto’s dienen om de goesting aan te wakkeren en zijn tevens bedoeld als ondersteuning tijdens het koken.

Uitg. Tirion, 27,95 euro. ISBN 90-4390-846-9.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content