Feuille de Dreux, Wilstermarch, Hushallost, Tartufella, maar ook Gouda, Mascarpone en Gruyère. Les Fromages du Monde, nieuw in de reeks Larousse Saveurs, vertelt de ontstaansgeschiedenis van meer dan 800 kazen van over de hele wereld. Bijzonder praktisch is dat de beschrijving van hun herkomst, productie, smaak, uitzicht en consistentie telkens wordt gïllustreerd met kleurenfoto’s (meer dan 1000 in het totaal), zodat je bij een volgende bezoek aan de kaaswinkel meteen de soort herkent die je wil proeven. Maar daar blijft het niet bij: zowat de helft van het 256 bladzijden tellende boek presenteert 200 originele en makkelijk te maken recepten: van met geitenkaas gevulde champignons, kreeft met Mornay-saus tot pannenkoekjes met platte kaas. (Larousse, 1277 fr.)

Ik mis je van Paul Verrept is een ontroerend mooi boekje voor kinderen van ongeveer vijf jaar. Met prachtige prenten en heel weinig woorden weet Verrept uit te leggen wat afscheid nemen is. En wat het verschil is tussen het vriendinnetje dat verhuisde en oma die dood is en altijd dood zal blijven. Er wordt op zo’n sobere en poëtische wijze uitgelegd hoe je met gemis kan leven, dat je er als volwassene de tranen van in de ogen krijgt. Een meesterwerkje. (Clavis, 495 fr.)

Niet iedereen kan of wil zich een interieurarchitect veroorloven. Helaas heeft ook niet iedereen de aangeboren feeling om zijn huis – ook met een beperkt budget – een eigen karakter te geven dat afgestemd is op de manier waarop hij leeft en voelt… en verandert. Een mooi boek, dat je op een eenvoudige manier aardig op weg helpt, is Gevoel voor Sfeer. Het toont een selectie van typerende creaties uit het interieurmagazine Actief Wonen en is samengesteld door hoofdredactrice Chris Meplon en de fotografen Serge Anton en Luc Wauman. Heel concreet worden in zes hoofdstukken, zes totaal verschillende ambiances opgeroepen: naturel, sober, sensueel, vitaal, exotisch en nostalgisch. (Lannoo, 995 fr.)

Eerder verschenen Droomhotels in Frankrijk en Droomhotels in Groot-Brittannië & Ierland, en ook in het nieuwe Droomhotels in Italië zijn de tekstjes van Luc Quisenaerts weer redelijk promotioneel. “Geen moeite is teveel om het de gasten naar de zin te maken”, met dat soort algemeenheden moet je het meestal doen. En alle restaurants zijn “wijd en zijd bekend om hun eerlijke keuken”. De reeks Droomhotels is er dan ook meer voor kijkers dan voor lezers. Prachtige foto’s geven je de kans om te gast te zijn in riante kamers met idyllische uitzichten zonder je portemonnee in paniek te brengen. Mischien daarom ook dat de auteur nalaat richtprijzen te vermelden. (D-Publications, 1998 fr.)

Onder ik weet niet hoeveel schuilnamen heeft Raymond De Kremer gepubliceerd, maar zijn twee bekendste zijn zeker John Flanders en Jean Ray. De Kremer overleed 35 jaar geleden in zijn geboortestand Gent en het is al een twintig jaar geleden dat nog een bundel van hem is uitgegeven. Gouden tanden, de beste verhalen van Jean Ray is dan ook welkom. Niet alleen om kennis te maken met deze Belgische Edgar Allan Poe, maar ook om de smaak van deze juweeltjes van de fantastische literatuur opnieuw te proeven. Het titelverhaal gaat over een man die aan de kost komt door gouden tanden van doden te gaan stelen op kerkhoven. Tot hij ontdekt dat iemand hem voor is geweest. (Manteau, 795 fr.)

(kader)

HIER

Je hebt onder je ogen niets meer aan.

Het nu ligt op de grond.

Je bent eruit gestapt.

Een meter onder je ogen

kom ik in je, ver,

tot waar ik achter je ogen

meekijk naar mij.

Later word ik wakker.

Ik mis me.

Je slaapt allebei.

(Uit: “De gedichten” van Herman de Coninck. Een door Hugo Brems bezorgde uitgave met alle gepubliceerde gedichten, aangevuld met een selectie uit het nagelaten werk. De Arbeiderspers, 1500 fr.)

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content