Redactie Griet Schrauwen

24 UREN VAN HOVE

Het kookprogramma 1000 seconden loopt inmiddels meer dan tien jaar op de VRT-televisie. Daarin bouwt Weekend Knack-wijnredacteur Herwig Van Hove met ingrediënten en smaakonderdelen aan gerechten die meestal passen in de alledaagse keuken. Het nieuwe boek 24 Uren Van Hove is het tweede verslagboek, dat werd afgeleid van deze populaire televisiereeks. Het boek is opnieuw een kook-leesboek, dat is opgebouwd uit vlot leesbare teksten, zonder productlijsten en voorbeeldfoto’s. Van Hove stuurt beginnende koks zonder pardon de keuken in en gaat er als keukenprofessor van uit dat men ook uit fouten leert. Het boek is ingedeeld in zeven hoofdstukken: burgerkeuken, zondagse burgerkeuken, moeders keuken, groentekeuken, viskeuken, oosterse en exotische keuken, en feestkeuken. Aan elk hoofdstuk is een wijnbijlage gekoppeld. Van Hove komt bij het eerste gerecht, bierfrikadellen, op voor de Vlaamse bierkeuken. Het nobele vocht is de eerste keuze bij landelijke gerechten die steunen op het zuur-zoetevenwicht. Bij de bereiding van sla van asperges legt Van Hove uit hoe moeilijk deze stengelgroente wel is. De smaak is getekend door de aanwezigheid van zwavel en daardoor is het moeilijk om een passende wijn te vinden. Een wat exotisch smakende muskaat, maar dan van droge vinificatie, gaat nog het best. Bij het recept van een salade van gekookte ham vertelt de auteur terloops over de bereiding van gekookte ham en legt hij uit dat de ham voor het koken gepekeld wordt met zout, waaraan wat nitriet is toegevoegd om de rode kleur van vers vlees te stabiliseren. Van Hove waarschuwt dat vleeswaren met nitriet nooit boven de 100 graden verwarmd mogen worden, want dan vormen zich nitrosaminen, de meest kankerverwekkende stoffen die tot nu toe gekend zijn (het is dus radicaal verkeerd om restjes gekookte ham in de pan aan te bakken). Al lezend en kokend wordt de lezer bestookt met interessante wetenswaardigheden, die aan 24 Uren Van Hove een duidelijke meerwaarde geven. Van Hove is een erudiet wijnkenner en de wijnbijlages in het boek zijn zo geschreven, dat zowel de beginnende als de gevorderde wijnliefhebber van begin tot eind geboeid blijft.

Wil u nu zelf aan de slag? Op onze site www.weekend.be vindt u een fragment en een recept om uit te proberen. Succes!

Uitgegeven door Globe, een initiatief van Roularta Books en VAR, 16 euro. (PVD)

INTENS EXOTISCH

Intensiteit en betrokkenheid tekenen de schrijfstijl van Herman Portocarero. Ook van Tropische trajecten ( Van Halewyck, 17,50 euro), Portocarero’s vijftiende boek, slaan de vonken weer af. De verhalen, observaties en interessante geschiedenislesjes spelen zich af in Ethiopië, Jamaica, Centraal-Amerika en Cuba, en mengen feiten met fictie, cynisme met bewondering, romantiek met realisme. “Er is geen elders”, schrijft hij. Of: “Het bewustzijn is een zware bagage.” Ook de veroveringen van Cortés in het oude Mexico of het leven van de Ethiopische Haile Selassie ontsnappen niet aan de speurdrift van zijn reizigersziel. Ten slotte ontwaar je ook wat spirituele wijsheid in dit boek, die door haar geheimzinnigheid eeuwenoud exotisch aandoet. Eén noemer valt voor dit boek onmogelijk te vinden.

Van een totaal andere orde, maar ook vol van exotische intensiteit, is het boek De kus ( Byblos, 19,90 euro) van Donna M. Gershten. Het verhaal van Magdalena is er één van overleving, verleiding én de maagd van Guadeloupe. Magdalena komt uit een Mexicaans gezin met een moeder “die zich wast door het kruis van haar onderbroek heen”, en haalt zich dus vele vervloekingen op de hals als ze als jong meisje met een drankkar de straat op gaat. Na jaren van vechten tegen de stinkende straatjes van haar afkomst, hoort Magdalena van haar Amerikaanse echtgenoot dat ze een veel te primitief bijgeloof heeft. Ze keert terug naar het beeldje van kindje Jezus, en vindt er tussen de twijfels over de eigen leefregels de “kracht van de vrouwenbenen” terug. (GVdB)

HET ONBEPAALDE

Naar wilde salie smaak je,

naar wilde en smalbladige,

naar wilgenroos, baldadige.

Naar welke vlinder haak je

Met witte windeslingers,

met wilgenroze vingers

met lichtpurpren lippen,

of hij ervan wil nippen?

Uit: Stefaan van den Bremt, In een mum van Taal, Gedichten 1968-2002, Lannoo, 34,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content