ONDER REDACTIE VAN GRIET SCHRAUWEN

SPANNING IN VENETIë EN MECHELEN

Zin in een reisje naar Venetië? En dan nog in aangenaam gezelschap? En met een uitstekende gids? Lees dan de Donna Leon-omnibus (De Boekerij, 19,50 euro) met drie Venetiaanse misdaadromans waarin Guido Brunetti de hoofdrol speelt. Brunetti is een vriendelijke en intelligente commissario die het nogal vaak aan de stok heeft met zijn superieuren. Hij is getrouwd met een docente Engelse literatuur die van adel is maar opkomt voor iedereen die onrechtvaardig behandeld wordt. De twee hebben voorbeeldige tienerkinderen.

Donna Leon is een Amerikaanse die al jaren in de dogenstad leeft en ook Engelse literatuur doceerde aan militairen in het nabije Vicenza. Er steken dus wel hier en daar wat autobiografische elementen in haar thrillers. Een paar van haar misdaadverhalen zijn ook voor televisie bewerkt. De omnibus bevat drie romans die verschenen zijn vóór 1999. ‘Salto mortale’ gaat over snuff movies, ‘Acqua Alta’ speelt in de wereld van handel in vervalste kunst, ‘Een stille dood’ heeft het over vreemde gebeurtenissen in een bejaardentehuis. Boeiende, beschaafde thrillers zonder veel expliciet geweld en met meer tederheid dan seks.

Met Kortsluiting is de Mechelse misdaadauteur Luc Deflo aan zijn vierde thriller toe. Hoofdpersonage is een compleet doorgedraaide Herman Verbist die een baby van negen maanden oud ontvoert om die op te voeden alsof het zijn eigen kindje is. En dat mislukt, natuurlijk. Zijn ‘opdrachten’ krijgt hij van de Molok, een duistere geest die zijn doen en denken beïnvloedt en hem er bijvoorbeeld toe aanzet zijn vrouw en de moeder van de baby te vermoorden. Net zoals de vorige misdaadromans van Deflo speelt ook ‘Kortsluiting’ (Manteau, 7,95 euro) in Mechelen. Zijn vaste figuren, inspecteur Dirk Deleu en onderzoeksrechter Jos Bosmans, zijn wel iets minder nadrukkelijk aanwezig maar dat schaadt het verhaal helemaal niet. Deflo, drie jaar geleden met ‘Naakte Zielen’ genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, heeft zich in de eerste plaats trachten in te leven in de geest van de schizofrene Herman Verbist. In die mate zelfs dat je voor het personage medeleven kan voelen. Maar de plot blijft toch behoorlijk spannend. (FB)

ONDERDRUKKING

Drie appels uit de hemel (Cargo, 18,50 euro) is een vreemd boek. Schrijfster Micheline Marcom, geboren in Saudi-Arabië en wonend in de Verenigde Staten, maakt van haar verhaal een ode aan haar Armeense grootvader en zijn vrienden. Hij overleefde de Armeense volkerenmoord die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog in Anatolië plaatshad. “De hamam is gesloten, de drukpers ontmanteld en de lege kerken zijn opgeheven”, schrijft ze. En dan zijn er de geruchten van scholen vol wezen, urine, een baby aan een bajonet, lichamen. Een meisje “spuugt haat” tegenover de mannen die haar familie hebben weggehaald. “Ik denk dat we dood zijn”, zegt ze. Dit boek heeft een sterk poëtisch karakter, waardoor het wat vermoeiend om lezen is. Het is veeleer een boek om af en toe open te slaan en te vergelijken met verhalen over onderdrukking van vandaag. (GVdB)

GOED SAAI

Wat Nick Hornby heel goed kan, is sympathieke smeerlappen neerzetten, van die new lads die hopeloos overhoopliggen met vrouwen en dan hun toevlucht zoeken in voetbal, popmuziek en bier. Dat deed hij met verve in bestsellers als ‘Voetbalkoorts’, ‘Een jongen’ en ‘High Fidelity’, de laatste aardig verfilmd met John Cusack in de hoofdrol. In zijn nieuwste roman Hoe ben je een goed mens? (Atlas, 17,95 euro) kruipt Hornby voor het eerst in de huid van een vrouw. Een huisarts bovendien, die probeert een goed mens te zijn. Niet meteen een personage met een hoog rock-‘n-rollgehalte. Gelukkig is Katie getrouwd met een arrogante vlegel van een columnist. “So far so good”, zul je denken, maar dan komt David onder de invloed van een alternatieve genezer die niet alleen zijn rug, maar ook zijn geest onder handen neemt, zodat hij de red-de-wereld-en-hou-van-iedereen-toer opgaat. Dat geeft aanleiding tot een reeks Kingsley Amis-achtige situaties als David het speelgoed van de kinderen en de inhoud van Katies portemonnee weggeeft en de buren ertoe aanzet om daklozen in huis te nemen. Bovendien staat Hornby altijd garant voor een paar schitterende komische dialogen. Maar om echt scherp te zijn, is het boek dus te ‘goed’. (LA)

BEN JIJ EEN SLAK?

Hoe zou je leven eruitzien als je als slak was geboren? Hoe zou je dan aan eten komen, en hoe zou je voorkomen dat je opgegeten werd, door vogels bijvoorbeeld?

In de ‘Ben jij’-serie verschenen ook boekjes over de spin, de libel, de mier, het lieveheersbeestje (Gottmer, 8,50 euro elk). Uit deze voorlees- en kijkboekjes (tekst Judy Allen, illustraties Tudor Humphries) kunnen kinderen en hun ouders wat opsteken over de beestjes die ze vlak bij huis tegenkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content