REDACTIE GRIET SCHRAUWEN

LICHAAM EN ZIEL, WEST EN OOST

Huisarts Marleen Brems stelde een handig naslagwerkje samen met vragen die een mens zich zoal stelt over ziekte, gezondheid en welzijn. Kortom: de kwesties die het vaakst aangekaart worden tijdens huisartsenconsultaties, over onder andere drugs, gewicht, allergieƫn, jetlag, EHBO, preventieve onderzoeken en dergelijke.

Geen medische encyclopedie, geen angstaanjagende of bloedstollende ziektebeelden, maar nuchtere weetjes. Goed om in huis te hebben, al maakt Dokter bij de hand (Globe, 15 euro) de Ć©chte dokter zeker niet overbodig: daarvoor is het boekje te beknopt.

Anders is Oosterse geneeswijzen, een praktische gids voor de traditionele geneeswijzen in India, Tibet, China en Japan. (The House of Books, 27,50 euro.) Jacqueline Young die in Japan, China, India en Europa de oosterse geneeskunde heeft bestudeerd en beoefend, verklaart de manieren waarop het Oosten de holistische relatie tussen lichaam, verstand en geest heeft geĆÆnterpreteerd. Yoga, kruidengeneeskunde, acupunctuur, qi kung, do-in, shiatsu… en veel meer wordt toegelicht en in beeld gebracht. Achteraan: een uitgebreide (Engelstalige) bibliografie en ‘nuttige adressen’ waaronder ook enkele in BelgiĆ«, mĆ©t hun e-mail en/of website.

“Het pad van de Boeddha

Is uzelf kennen,

Uzelf kennen

Is uzelf vergeten,

Uzelf vergeten

Is verlicht zijn bij alle dingen.”

Dat en nog veel meer zei Dogen, de stichter van de soto-zentraditie in Japan. Wie er het fijne van wil weten, althans van de basisprincipes en dus voor beginnelingen, moet Zen maar eens lezen. (In de reeks Mind, Body & Spirit van The House of Books, 11,50 euro.) Daarin bracht Martine Batchelor van alles bijeen over wat zen is, de geschiedenis ervan, allerlei zenoefeningen zoals mediteren op diverse manieren. Achter in het boek is een (alweer Engelstalige) literatuurlijst opgenomen en een adressenlijst van zencentra maar die liggen allemaal in Nederland.

TWIJFELS

Een traag maar consequent geschreven verhaal over verantwoordelijkheid; het is misschien niet onmiddellijk verleidelijk om zo’n boek vast te nemen. Toch is het opzet van De duik (Cargo, 24,99 euro) geslaagd . AnnPacker beschrijft hierin nauwkeurig de dagelijkse worstelingen van Carrie, een vrouw wiens verloofde verlamd raakte bij een duik in ondiep water. Hoewel het verhaal niet meteen zeer literair geschreven is, zijn de tekeningen van haar twijfels wel relevant. Moet ze er zijn voor hem of mag ze haar eigen leven verder uitbouwen? Kan aanvankelijk haar naaitalent haar van die beklemmende vraag weghouden, dan is na verloop van tijd een verhuis naar New York nodig om wat ruimte te kunnen vinden. Maar de zelfverwijten wijken pas als ze opnieuw oog in oog staat met de wereld die ze heeft achtergelaten. (GVdB)

VOOR HET SLAPENGAAN

Jannemaan en Langejan, een mooi, lief hoofdkussenboekje (dat bovendien leuk is uitgegeven) met drie verhalen over Maan en Reus. Om in pyjama voor te lezen aan kinderen vanaf vier jaar. Geschreven, geĆÆllustreerd en vormgegeven door Klaas Verplancke. Het is liefdevol opgedragen aan “mijn lieve Janneman, Pieterjan.” (De Eenhoorn, 11,95 euro)

DE OORLOG OM IVOOR

“In 1979 leefden in Kenia 85.000 olifanten, tien jaar later nog maar 22.000.” Met die nuchtere cijfers begint Richard Leakey’s verhaal. De omvang van die slachting werd hem pas echt duidelijk toen hij als directeur van het Kenya Wildlife Department het in beslag genomen ivoor zag: stapels en stapels slagtanden, hun gewicht in goud waard. En hoewel bedoeld om per opbod te worden verkocht, ontstond bij hem het idee om het ivoor te verbranden.

Richard Leakey (paleoantropoloog en zoon van de beroemde Louis Leakey, mentor van o.a. Diane Fossey en Jane Goodall) werd in 1989 door de toenmalige president van Kenia, Daniel arap Moi, benoemd tot directeur van het Kenya Wildlife Department. Zijn opdracht: het departement doen werken en de corruptie uitbannen. Voor Leakey betekent dat: het vastberaden aanpakken van de stroperij en de massale slachting van olifanten. Olifantenoorlogen (Het Spectrum, 21,50 euro) is een verslag van winnen en verliezen, van successen en teleurstellingen… Een verhaal ook waarin hij bijna ten onder gaat, want wanneer zijn vliegtuig crasht (waarbij hij beide benen verliest) rijst meteen de vraag of dit een aanslag was. ‘Olifantenoorlogen’ is een boeiende getuigenis uit eerste hand over een zeer interessante periode uit Kenia’s en tegelijk ook Afrika’s geschiedenis. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content