ONDER REDACTIE VAN GRIET SCHRAUWEN

EROS EN THANATOS

Een boek dat je ondanks de wat stroeve stijl blijft lezen, moet wel een interessant verhaal bevatten. De generaties vrouwen van schrijfster Helga Hegewisch hebben inderdaad een heel bijzonder kenmerk: ze houden van Magere Hein en zijn beminden van de doden. Dat heeft alles te maken met hun intuïtief talent om lijken mooier af te leggen dan hun levende vormen ooit geweest waren. In De aflegster (Archipel, 22,60 euro) gaan mensen voortdurend dood en worden er ook steeds weer nieuwe buitenechtelijke kinderen geboren. En telkens is het voor de vrouwen een hele opdracht om Eros en Thanatos liefdevol te combineren. ‘De aflegster’ loopt over van afstand en nabijheid, dood en leven, liefde en haat, en van de vaak ondoorgrondelijke drijfveren van de passie. Dat levens zich hier gedurende tweehonderd jaar volgens een koppig maar toch steeds weer gevarieerd patroon ontvouwen, maakt dit boek tot een boeiende historische roman. (GVdB)

LEKKER NOSTALGISCH

Toen de Schotse auteur Ian Rankin (42) zo’n vijftien jaar geleden zijn eerste roman schreef, was hij heel verbaasd dat het in de bibliotheek bij de afdeling ‘crime’ terechtkwam. Eigenlijk had hij gewoon een literaire roman willen schrijven met een politieman in de hoofdrol. En hij had nooit aan een vervolg gedacht. Intussen is die politieman, John Rebus, een beroemdheid geworden en de held van een vijftien thrillers. En het ziet ernaar uit dat hij even populair zal worden als inspecteur Morse. Dat hangt alleen nog van de komende televisiereeksen af. In het Nederlands zijn er nu zes John Rebus-verhalen verschenen. Het recentste, Zwartboek (Luitingh-Sijthoff, 15,95 euro), is al een jaar of tien oud. Dat komt omdat de uitgever terecht besloten heeft de thrillers in chronologische volgorde uit te brengen. Er zit namelijk nogal wat evolutie in het karakter van de eigenzinnige Rebus die het ook in zijn privé-leven niet makkelijk heeft. En, toch ook belangrijk, de versheiddatum van de Rankin-verhalen is heel lang. ‘Zwartboek’ draait om een mysterieuze hotelbrand van een paar jaar geleden in Edinburgh, de Schotse hoofdstad waarin Rebus zich helemaal thuis voelt. Mooi verteld, soms heel humoristisch, ook lekker nostalgisch. En met veel, heel veel bezoek aan de pubs. (FB)

VINGEROEFENINGEN

Onderhuids verwierf hij internationale bekendheid. De bundel met de novellen Honderdnegenennegentig treden en Het Courage Ensemble (Podium, 20 euro) zijn literaire vingeroefeningen, die volgens critici naar de stijl van Nicci French verwijzen. In het eerste verhaal plaagt Faber met de suggestie van een grote hand die in de dromen van een archeologe gruwelijke dingen doet. Maar als ze een man met grote handen leert kennen, blijkt de spanning uit een heel andere hoek te komen. Faber schreef dit verhaal daadwerkelijk van op de opgravingen van Whitby Abbey. Alles wordt uiteindelijk anders dan je het als lezer had verwacht, en dat is altijd prettig. In de tweede novelle geeft vooral de sfeer en de karaktertekening vaart aan het verhaal. Faber weet spanning te brengen door beschrijvingen en suggesties, en niet door te vervallen in een gruwel- of misdaadsfeer. Als het muziekensemble van de tweede novelle na een repetitieweek naar huis terugkeert, grijpt hun spontane zingen je aan alsof je die hele intense week zelf hebt meegemaakt. Prachtig geschreven. (GVdB)

LEREN FILOSOFEREN

Nooit gedacht dat filosofie ook leuk kon zijn. Grappig, verhelderend maar wellicht nog vaker verwarrend, heerlijk oneerbiedig: al deze kwaliteiten zijn verenigd in 101 Filosofische problemen (Lemniscaat; 14,95 euro) van Martin Cohen. Letterlijk 101 filosofische problemen worden in verhaal- of plaatjesvorm gegoten en achteraan besproken. Waarna in een verklarende woordenlijst nog de belangrijkste stromingen, termen en filosofen kort worden geduid. Wie op zoek is naar antwoorden, is hier aan het verkeerde adres. Cohen wil vooral aanzetten tot denken, de geest scherpen, evidenties in vraag stellen. De lezer zelf tot filosoferen aanzetten kortom. En dat doet hij met brio. En in een heldere, eenvoudige stijl. Want hij heeft een afkeer van filosofen die “soms op helderheid reageren als vampiers op zonlicht”. (JH)

DRIE KLEINE KOKS

Wie maakt de lekkerste pannenkoeken van de hele wereld? De drie kleine koks natuurlijk. Maar die komen alleen bij kinderen op bezoek…

Voorlees- en kijkboek voor kleuters, met teksten van Jutta Langreuter en illustraties van Quentin Gréban (Van Buuren, 12,50 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content