Onlangs verscheen de 39ste editie van Medicijnen. Een onmisbaar boek voor de consument, maar ook dokters en apothekers kunnen er hun voordeel mee doen. Ivan Wolffers beschrijft alle middelen die we kunnen aanwenden tegen alle mogelijke aandoeningen: migraine, duizeligheid, reuma, griep, astma, hoge bloeddruk, impotentie, acne of hartinfarct. Maar ook de psychische ziekten en antipsychotica komen uitvoerig ter sprake. De toon die Wolffers aanslaat, is rustig en ter zake. Voetschimmel? Twintig procent van de Nederlanders en de Belgen heeft ermee te maken. Medicijnen kunnen helpen. Voor en tegen worden steeds afgewogen.

Rokers leren dat ze makkelijker van hun verslaving afkomen als ze een nicotinepleister combineren met een dito neusspray. Het 800 pagina’s tellende boek bevat een uitgebreid register waarin de geneesmiddelen cursief staan afgedrukt. Een nieuweling in de editie is Viagra. Maar ook hier: “Alcohol en roken zijn belangrijke oorzaken voor het moeilijker krijgen en volhouden van een erectie.” (Contact, 1590 fr.) PdM

DE BRON

De schaduw van een wolk

die over het land schuift, geur

van water bij avond, nasmaak

van de vrucht. Ik heb bittere

boodschappen gedaan, ik kijk

wel uit wat ik eet en ren

gewaarschuwd over de heuvels.

Aan het einde van de dag:

de bron. Drink, zegt hij.

Op de stenen rand staat

mijn beker, beslagen. Ik leeg

hem willig tot de bodem.

Uit “De gedichten 1991-2000” van Anna Enquist. De Arbeiderspers, 699 fr.

De Kempense Auto Sites (K.A.S.) zijn gesloten, de arbeiders ontslagen. Van reconversie komt voorlopig niets in huis. Sommige hoge heren zien een oplossing, maar vooral veel persoonlijke winst, in een samenwerking tussen de K.A.S. en Multimegaclub.com, een wat duister mediabedrijf dat naar de beurs wil. Krijgen ze deze samenwerking niet goedschiks geregeld, dan maar met mindere propere methodes. Gaat er een belletje rinkelen? Het scenario van Patrick De Bruyns nieuwe thriller, Indringer, komt inderdaad enigszins bekend voor. En de auteur haast zich dan ook om te benadrukken dat het echt wel om fictie gaat.

De Bruyn start ijzersterk, maar weet de spanning van het eerste deel moeilijk vol te houden. En ook de verhaalstructuur wringt een beetje: zo verschijnt er na 90 pagina’s plots een ik-figuur, die geen naam krijgt en ook geen gezicht. Ook het Belgische decor blijft vaag en karakterloos, alleen de exotische bestemmingen krijgen wat kleur. Iets meer actie en wat minder getelefoneer – mijn god er wordt wat ge-gsmd in dit boek -, hadden deze overigens erg leesbare thriller geen kwaad gedaan. (Van Halewyck, 695 fr.)

De grote antiek- en brocantemarkt, die ieder jaar het eerste weekend van september in Rijsel plaatsvindt, is bij de Vlamingen goed bekend. Er nemen zo’n 10.000 exposanten aan deel en er komen telkens bij de twee miljoen bezoekers. Maar er is in Frankrijk voor koopjesjagers natuurlijk nog veel meer te beleven. Zo is er de eerste zondag van september in Tours, dat ook niet zo ver rijden is, een iets rustiger markt met zo’n 800 exposanten, waar je zeker oude sportartikelen en antiek keukengerei zult vinden. Een overzicht van al dit snuffelplezier staat in Frankrijk – op zoek naar antiek en curiosa, een handige en leuk geĆÆllustreerde gids.

Reis je deze zomer half augustus naar het zuiden, mis dan de markten van Barjac en Isle-sur-la-Sorgue niet. Met de gids bij de hand krijg je ook telkens tips voor logies en lekker eten. Achteraan zit een handige kalender en telefoonnummers waarop je de exacte data nog eens kunt checken. Wel buitengewoon spijtig dat de kaarten in voor- en achterflap, waarnaar verwezen wordt, stomweg ontbreken. (Van Reemst, 795 fr.)

In 1982 heeft de Zwitserse fotografe Barbara Davitz twaalf jonge paren gefotografeerd. Ze vroeg de gelegenheidsmodellen kleren aan te trekken, niet zozeer om zich mooi te maken, maar meer om te tonen wie ze zijn. Zes jaar later, in ’88, en dan nog eens in ’97, vraagt ze hen opnieuw naar de studio te komen. Maar in zo’n periode verandert er wel wat: een kind erbij, een andere minnaar, een vrouw is weg. En ook het zelfbeeld van deze mensen is veranderd, ze gaan zich anders stylen – de wereld mag weten dat ze niet meer dezelfden zijn. Op sommige foto’s zie je ook hoe partners na een aantal jaren meer op elkaar gaan gelijken. Zo is As Time Goes By: Portraits 1982/1988/1997, vanuit een eenvoudig concept, een fascinerend fotoboek geworden. (Scalo, ong. 1800 fr.)

Pol Moyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content