China Bayles heeft in Pecan, een fictief stadje in Texas, een kruidenwinkeltje. Ze is de toeverlaat van de klanten, ook al omdat China in een vorig leven een briljante juriste was. Maar ze wou een rustiger leven en opende dus een kruidenzaak. Dottie Riddlle, een vriendin van haar, heeft last van een collega op de universiteit. Dottie is een extreem dierenliefhebster en ze kan het niet verdragen dat haar collega in zijn lab dierproeven doet. Als hij ook nog eens dreigt een paar poezen uit haar asiel om te brengen, slaat Dottie door. Ze wordt meteen de eerste verdachte als blijkt dat haar collega vermoord is.

Kattekruid van Susan Albert is een leuke, ontspannende thriller. Weinig geweld, geen ingewikkelde plot, erg onderhoudend. Albert vertelt aardige anekdotes. Kattekruid (bij het boek hoort een zakje) werd bijvoorbeeld in de zeventiende eeuw gebruikt door beulen om zichzelf energie te geven. Voor wie meer kruidengeur wil, is ook Monnikskap al uit. (De Boekerij, 500 fr.) FB

Ze verschenen gelijktijdig, dragen dezelfde titel, belichten beide Het Avontuur en zijn totaal verschillend qua sfeer. Lene Gammelgaard vertelt in De Laatste Uitdaging het dramatische relaas van haar tocht naar de top van de Mount Everest. Zij werd de eerste Deense die de top bedwong, maar moest daarvoor wel enkele vrienden in een helse sneeuwstorm achterlaten. Een spannend verhaal, verteld met veel menselijkheid en warmte. En dat kan niet zo gezegd worden van De Laatste Uitdaging van Bertrand Piccard en Brian Jones (De Kern, ong. 700 fr.). In maart ’99 stegen zij met hun helium-heteluchtballon op voor een reis rond de aarde. Na 19 dagen, 21 uren en 47 minuten stond het wereldrecord op hun naam. Via dag- en logboekfragmenten, alsook tientallen foto’s, prediken ze het onverschrokken avontuur en het heldendom. Lang niet zo meeslepend als het boek van Gammelgaard. (GDW)

In deze zin staat één faut. Ja, dat lijkt te kloppen. Maar als we nu eens een kleine wijziging aanbrengen: ÜIn deze zin staan twee fauten.ß Klopt het dan nog? Alvorens u met het hoofd schudt, moet u bedenken dat niet alleen het laatste woord fout is gespeld, maar dat bovendien de mededeling, dat er twee fouten in de zin voorkomen, onjuist is! Is de zin nu wel of niet correct…? Herman Ligtenberg verzamelde in De spin en de vlieg een hele hoop raadsels, waarop wel een eenduidig antwoord te vinden is. Een klassieke vraag is bijvoorbeeld deze: Een slak zit in een één meter diepe put. Overdag klimt de slak 30 cm omhoog, maar ’s nachts glijdt hij steeds weer 20 cm omlaag. Na hoeveel dagen breekt de vrijheid aan? Dit is een simpele, maar er staan er meer in waar je echt gek van wordt. Leuk is dat je bij de moeilijkste raadsels in het midden van het boekje een tip kan opzoeken. (Elmar, 290 fr.)

CITAAT

John, die al lang geleden had geleerd dat als wij iemand anders masseren, wij dan de plek pakken die bij ons het meest pijn doet, ging aan de slag met Orelia’s knieën, wreef er veel olie in, en knabbelde en kuste ook een hele boel. Al snel lagen ze in elkaars armen en de olijfolie vergemakkelijkte allerlei variaties van glad en moeiteloos paren. Zij lachte bij de gedachte hoezeer zij beiden naar ratatouille en gesauteerde champignons smaakten, en giechelden toen zij zo als kinderen in de modder tegen elkaars lichamen lagen te glibberen en te glijden.

Uit Olijfoließ van Alice Walker in de verhalenbundel Zwarte erotiek, Anthos Bibliothèque Noire, 650 fr.

In De werkelijkheid van slapen en dromen schrijft Tenzin Wangyal Rinpoche hoe we via de oude Tibetaanse oefenweg gezond kunnen leren slapen. Er wordt nogal gegoocheld met centrale energiekanalen waarmee we onze helderheid kunnen verruimen en onze onbevreesdheid ontwikkelen. We worden ingewijd in karma en gongter. Vreemd genoeg wordt ervan uitgegaan dat haast alle mensen alleen slapen, zodat er weinig plaats is voor seks als slaapmiddel. Maar er staan ook behartigenswaardige zaken in dit boek. Je kan het allemaal een beetje vereenvoudigen en gewoon zeggen dat gemoedsrust een zacht oorkussen biedt. Er wordt aanbevolen om tijdens het slapen een klein lichtje te laten branden omdat dit de slapende geest toch weer een beetje fit houdt. Het daarmee gepaard gaande advies is behartigenswaardig: Als je een kaars gebruikt, neem dan wel voorzorgsmaatregelen tegen brand.(Elmar, 790 fr.) PdM

Pol Moyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content