Toen Oded Schwartz uit Israël naar Engeland kwam, verbaasde het hem dat er zo weinig bijzondere conserven beschikbaar waren. Hij is toen oude recepten gaan uitwerken en aanpassen aan de eigentijdse internationale markt. Zijn inspanningen werden weergegeven in het boek In Pot en Fles, compleet geïllustreerde gids voor het conserveren van voedsel. Schwartz behandelt de geschiedenis van het conserveren, geeft productinformatie, creatieve serveersuggesties, toont de technieken en het inmaakgerei en geeft gevarieerde recepten. (Tirion, 995 fr.) PvD

Een boek waar chocoholics echt hun hart kunnen aan ophalen. Niet omwille van de historische weetjes die Patricia Lousada uit haar mouw schudt, maar vooral door de heerlijke recepten en de mooie watertandfoto’s van koekjes, pralines, taarten, puddingen, desserts, ijs, hartige gerechten, dranken, sauzen… Allemaal gemaakt op basis van chocolade. De technieken worden duidelijk, volgens de stap-voor-stap methode, in beeld gebracht. Dat maakt dat Culinair met Chocolade zowel een mooi kijkboek als een goed kookboek is. Bij dezelfde uitgeverij verscheen in de reeks Fijnproevers ook het bescheidener Chocoladefantasie met 27 recepten van Linda Collister en smakelijke foto’s van Patrice de Villiers. Ah, die pecannotenvlaai met een scheutje whisky! (Bosch & Keuning, 990 fr. en 398 fr.) PvD

Zij die naar Ierland reizen, verliezen al snel hun hart aan de zuiverheid en de rust van het landschap en de bewoners. De eerlijkheid komt ook tot uiting in de keuken en wordt weergegeven in de 125 gerechten uit Ierse Seizoenen, een jaar op de kookschool Ballymaloe. Deze kookschool in het Zuid-Ierse plaatsje Shanagarry is reeds vele jaren en tot ver buiten Ierland een begrip bij lekkerbekken. Bij de school horen een hotel-restaurant, twee winkels, een galerie en prachtige tuinen. Het geheel wordt uitgebaat door de quakerfamilie Allen en sinds 1983 houdt schoondochter Darina de touwtjes stevig in handen. In het kleurrijk uitgegeven boek toont men naast gerechten ook de activiteiten rond de school van seizoen tot seizoen. (Schuyt & Co/Lannoo, 1095 fr.) PvD

Brood en gebak in alle vormen en maten. Je treft ze aan in het rijkelijk geïllustreerde Voor de bakker van Sue Lawrence. De schrijfster raadt je aan om zelf te bakken. Ze meent dat het kneden van deeg een therapeutische werking heeft. Wie er niet in gelooft, zal het met de schrijfster wel eens zijn dat het opsnuiven van lekkere geuren heilzaam kan zijn voor het gemoed. Wie zwicht er niet voor de geur van een chocoladetaart vermengd met de damp van verse koffie? Het bakken van brood is een oude menselijke bezigheid. Jacob stuurde zijn zoons naar Egypte om graan te kopen tijdens de hongersnood van Kanaän. De Egyptenaren ontdekten bij toeval dat gist het brood doet rijzen en het lichter maakt. Zaden werden zesduizend jaar geleden vermalen tussen twee stenen. Het resultaat is een “maal” dat op hete stenen gebakken werd. Het leuke aan dit boek is dat bij elke bereiding een beetje cultuurhistorische uitleg gegeven wordt. (Schuyt & Co, 1190 fr.) PdM

Hubrecht Duijkers wijnreis door Frankrijk begint in de Moezel en voert ons kriskras door het hele land, langs grote bekende wijnstreken als Bordeaux en Bourgogne, maar ook langs minder bekende domeinen in de Languedoc, de Jura en zelfs Corsica. In overzichtelijke kadertjes geeft Duijker telkens de essentiële kenmerken van een wijn, hij vertelt wie volgens hem de betrouwbaarste producenten zijn en hij geeft culinaire tips mee. Zo verneem je bijvoorbeeld dat men in Aux Armes de France in Ammerschwihr een goddelijke sorbet maakt van Marc van Gewurtztraminer. Hij staat niet op de kaart, maar de kok maakt hem graag als u ernaar vraagt. Heerlijk Frankrijk is, zoals de ondertitel het zegt, “een smaakvolle ontdekkingsreis”. Met tekeningen van Barbara Mulderink. (Het Spectrum, 795 fr.)

ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content