Blotebenenweer

Ellen De Wolf, moderedactrice

Het was de koudste aprilmaand in 35 jaar. Mei nam ook geen al te beste start. En als ik de weerapp op mijn gsm mag geloven, dan zal het de komende week elke dag regenen. Dat weegt op mijn gemoed. Ik snak naar blotebenenweer. Mijn geluksbarometer lijkt op en neer te gaan samen met het aantal uren zon per dag. En in zeker mate is dat ook zo. We identificeren ons mentaal met het weer. Slecht weer staat voor somberheid, mooi weer wordt geassocieerd met geluk en openheid. Zeker nu een groot deel van ons sociale leven zich nog steeds gedwongen buiten afspeelt, is die invloed nog groter.

Het weer doet wat met ons, en niet enkel mentaal. We worden voortdurend en volkomen terecht gewaarschuwd voor de gevaren van de zon, maar vergeten daardoor soms de voordelen van zonlicht voor ons lichaam. Het stimuleert de aanmaak van endorfinen, het gelukshormoon, waardoor we ons opgewekter voelen. Het zorgt voor de productie van vitamine D, wat goed is voor onze botten en ons immuunsysteem. En het zou ook een heilzaam effect hebben op onze nachtrust, bloeddruk en ons concentratievermogen.

Tot de lente echt in het land is, heb ik daarom besloten te doen alsof. Ik draag m’n sandalen en zonnebril bij het kleinste streepje zon. Organiseer picknicks in mijn living. Kijk naar oude vakantiefoto’s. En drink intussen fris gekoelde rosé. Werkt ook prima voor mijn geluksbarometer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content