Bloem op het Water
Keuken : 8 / Decor : 8 / Comfort : 7,5 / Service : 8,5 / Prijs/kwaliteit geproefde menu : 9
Je zou je de vraag kunnen stellen waarom men een restaurant in Vlaanderen een Franse naam geeft. Vroeger kon men met een Franse naam suggereren dat men de kunst verstond om verfijnd te tafelen. Vandaag kan men over de hele wereld gastronomisch tafelen en worden de culinaire tendensen eerder vanuit Spanje, Amerika, Japan of Australië gedicteerd dan uit Frankrijk. Een Franse naam voor een Vlaams restaurant is dan ook net zo vreemd als een Vlaamse naam voor een Waals eethuis. Mocht een kok Bloem op het Water openen in Aarlen, dan zouden Waalse klanten weg blijven. Fleur sur L’Eau in Dendermonde is acht maanden open en de Vlamingen stromen toe.
Daar zijn redenen voor : de locatie (een gerestaureerd, knus kruidenierswinkeltje voor schippers aan de Scheldedijk), de feestelijk gedekte tafels en de hoffelijke bediening van de buitengewoon innemende Aaron Demnati en last but not least de verfijnde en persoonlijke doch voor iedereen toegankelijke gerechten van twee jonge koks. Het is de eerste keer zoeken, want het eethuis ligt achter een sporthal.
De keuze op de kaart is beperkt en de prijzen van de gerechten tikken aan. Er is een degustatiemenu (62 euro zonder en 82 euro met wijn) en er is een aantrekkelijk geprijsd marktmenu, dat aan tafel wordt voorgesteld (42 euro zonder en 54 euro met wijnen). De wijnkaart werd met kennis van zaken samengesteld met sommelier Tom Geerts (Botaniq) en vermeldt een interessante keuze onder de 30 euro. Wij dronken een glas Rey Santo, als voortreffelijke Spaanse huiswijn (5 euro) en kozen het marktmenu. Op tafel kwam een heel, in huis gebakken witbrood en een schaaltje Dauro, de beste biologische olijfolie van de wereld. Wij werden vergast op lekkere hapjes, zoals wulken met komkommer, mierikswortel en sake, flan van auberginekaviaar, bloemkool met paling en algen en op lage temperatuur gegaard en met honing en kruiden gelakt buikspek. Het eerste gerecht was krokant gebakken gamba op carpaccio van inktvis met broodkrokant en blokjes gelei van tomatenjus.
Het glas werd gevuld met een Terra di Ginestra, Catarratto 2006, als sappige witte terroirwijn uit Sicilië. Het smakelijke vlees van melkkalf verscheen in een lichte en pure bereiding met op drie manieren bereide ratatouille, fondante aardappel met spek en wortelschuin en werd in het glas begeleid door een Pinot Noir Domaine Bart uit Bourgogne. Deze memorabele maaltijd werd afgesloten met een bereiding van eiwit, amandel, zalvend zacht limoenijs en crumble van macarons en meloenballetjes met rolletjes dragonschuim.
Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier