Niet Gaudí of de costa’s, maar voetbalclub FC Barcelona is de trots van Catalonië. Wie de stad daarom echt wil leren kennen, of een waardig en manvriendelijk alternatief wil voor alweer een koopjesjacht in Zara, moet naar Camp Nou. Want Barça is meer dan alleen voetbal. De ultieme survivalgids voor een dag als voetbalfanaat.

Antimadridista

Er is slechts één regel voor een bezoek aan Camp Nou : laat in geen geval uitschijnen Real Madrid “ook wel leuk te vinden”. Want een Spanjaard is ofwel pro-Barça en bijgevolg antimadridista, of pro-Real. Die rivaliteit is alleen te verklaren door te graven in de geschiedenis van el clásico (het onderling duel). Franco, de dictator die Spanje van 1939 tot ’75 in een ijzeren greep hield, zag Real als het uithangbord van zijn regime. De generaal zorgde er ook voor dat ‘zijn’ club bevoordeeld werd, zodat Real in het 36-jarige regime van Franco veertien landstitels en vijf bekerfinales won. De vijandigheid tussen de twee topclubs viel echter niet samen met het Francoregime. Een voorbeeld. Toen Luis Figo in de zomer van 2000 de overstap maakte van Barça naar Real werd een uitwedstrijd in Camp Nou een marteling voor de Portugees. Hij kreeg gsm’s, fietskettingen en een varkenskop naar het hoofd geslingerd.

In het museum

Voetbalfans dwepen er met de schoenen van Cruijff of het truitje van Maradona. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken met de clubposters van Joan Miró en Antoni Tàpies. Muziekfanaten zingen mee met het clublied van FC Barcelona. En filmfreaks smullen van het groots opgezette Hollywooddrama over de overwinningen van het huidige team. Epische muziek, slow motion en een happy end. Zelfs de grootste voetbalhater krijgt er een brok van in de keel. Volgende halte van de tour : de winkel. Slimme kerels, die Barcelonezen.

Op de foto met een speler

Niet echt, nee. Maar geen kat die het verschil ziet. De formule is simpel : ga voor het groene scherm staan. Doe alsof je je beste vriend omarmt. En kies je favoriete Barçaspeler. Die wordt er dan ter plekke digitaal bijgezet. Messi is de populairste, al doet Piqué, meneer Shakira, het beter bij de dames. Let op : Messi is slechts 1m69, maar wordt op de foto vaak enkele centimeters langer gemaakt. Op het einde van de toer kun je je foto’s bekijken. Er zijn geen aankoopverplichtingen. Doe je dat toch, dan kost je dat twaalf euro.

Naar de match

Als het echt moet, waarom dan niet meteen van de beste ploeg ter wereld ? De aftrap van de Spaanse competitie, de Primera División, wordt gegeven eind augustus. Op 17 augustus vindt in Camp Nou al de Supercopa plaats tussen de winnaar van de competitie, Barcelona, en de beker, Real Madrid. Een week later, op 24 augustus, wordt er de Joan Gamper Cup gespeeld ter ere van de oprichter van FC Barcelona. Een overzicht van de oefenwedstrijden in Camp Nou vind je vanaf juli op de website van de club. Een kaartje kost er gemiddeld dertig euro, maar die prijs kan verdrievoudigen op de zwarte markt.

Vergroot je woordenschat

Blaugrana Catalaans voor blauw en donkerrood, de clubkleuren. Populaire roepnaam voor de club, net als Barça.

Guardiola Ex-speler, trainer en Catalaan. Hij bezorgde de club tien prijzen in drie seizoenen en nadert daarmee het recordaantal elf van die andere voetbalgod, Johan Cruijff.

Culer Bijnaam voor de supporters. Afgeleid van het Catalaans voor kont, omdat ze op de omringende muren van het stadion gingen zitten.

Tiki-taka Het voetbal dat gespeeld wordt, doelend op het snelle, korte passenspel.

Socio Officieel lid en aandeel-houder van de club. Heeft stemrecht, korting en voorrang bij de aankoop van tickets. Wereldwijd zijn dat er 163.000.

Més que un club Slagzin van de club, zichtbaar in de stoeltjes van het stadion. Dateert uit de periode van het Francoregime, toen Barça de vaandeldrager voor het Catalaans regionalisme werd.

Vroeg uit de veren

Zelfs op een doordeweekse dag word je na de middag overrompeld door bussen vol schoolkinderen en Japanse toeristen. Wie niet wil aanschuiven voor een foto op de grasmat of een bezoek aan de kleedkamers, gaat dus beter vroeg, naar Spaanse normen. De poorten van het stadion openen om tien uur.

Dos cervezas, por favor

Dat zal je alvast niet bestellen aan de bar in het stadion. Alcohol is er ten strengste verboden. En voor een colaatje tel je al gauw 3,2 euro neer. Op de trappen voor de ingang van het stadion kun je voor de wedstrijd wel een (illegaal) biertje kopen. Wie geen ticket heeft kunnen bemachtigen of weigert woekerprijzen te betalen en warme pilsjes te drinken, volgt de wedstrijd beter in een van de omringende supporterscafés.

Shop till you drop

Schooltassen, knuffelbeesten, chips, pasta, fietsen, ijsemmers,… je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat in de clubkleuren van Barça. Of met het hoofd van topspeler Messi op. Het is er altijd ‘gezellig druk’, maar vlak voor een wedstrijd doet de shop denken aan de eerste dag van de solden. Niet dat er koopjes zijn. Een shirt kost 74,9 euro, voor een hele outfit tel je algauw 118 euro neer. Je kunt ook buitenstappen met een gepersonaliseerd truitje (15 euro) of geborduurde sneakers (18 euro). Namen van Realspelers mogen niet, we hebben het gevraagd.

Door Ellen De Wolf – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content