New York beleven begint vanuit de zetel. Wij verzamelden wat u kunt downloaden, lezen en bekijken om in de mood te komen van uw trip.

De films

Oké, u kunt opteren voor de verkapte citymarketing van Sex and the City of New York, I Love You, maar wie zich een beetje cinefiel wil voorbereiden op New York, moet teruggrijpen naar de grootmeesters van de jaren zeventig.

MANHATTAN

Woody Allen, 1979

“New York was his town, and it always would be.” Woody Allens overromantisering van The Big Apple, op de tonen van Gershwin.

TAXI DRIVER

Martin Scorsese, 1976

Wellicht de ultieme klassieker : u kunt nu eenmaal geen taxi tegenhouden zonder dat Travis Bickle even door uw hoofd schiet.

DO THE RIGHT THING

Spike Lee, 1989

Geen seventiesfilm, maar u kunt gewoon niet om Spike Lee heen als het over New York gaat. Accurate schets van de raciale spanningen in Brooklyns Bedford-Stuyvesant in de late jaren tachtig. Zie ook : 25th Hour.

SERPICO

Sidney Lumet, 1973

Mocht ook niet ontbreken : Sidney Lumet, mee verantwoordelijk voor het feit dat u in de eerste plaats aan seventies denkt als het over New York gaat. Weet u ook meteen hoe het überhippe Meatpacking District en Williamsburg er voorheen uitzagen.

THE FRENCH CONNECTION

William Friedkin, 1971

Een beetje cinefiel kan niet van New York terugkeren zonder langs de treinbrug in Borough Park in Brooklyn geweest te zijn, locatie van zowat de beste auto-achtervolging van de jaren zeventig. (GZ)

De POD OP

Essentieel terwijl u tijdens de taxirit van JFK naar downtown door het venster tuurt : de juiste soundtrack in uw hoofdtelefoon. 1. The Strokes, New York City Cops.

2. Bobby Womack, Across 110th Street.

3. LCD Soundsystem, New York, I Love You But You’re Bringing Me Down.

4. Beastie Boys, B-Boy Bouillabaisse.

5. Jay Z, Empire State of Mind.

6. Interpol, NYC.

7. Lou Reed, NYC Man.

8. John Lennon, New York City.

9. Frank Sinatra, New York New York.

10. Grizzly Bear, Two Weeks. (GZ)

Het (online) magazine

What to do ? Where to eat ? De meest recente hotspots vindt u in ‘lokale’ magazines. Of nog beter : het onlinebroertje van dat magazine. Elke zelfrespecterende website heeft vandaag een nieuwsbrief of rss-feed waarop u zich met een simpele muisklik kunt abonneren.

New York Magazine verzamelt het beste wat de stad te bieden heeft in de rubriek Visitor’s Guide. 101 lekkere sandwiches, 14 onorthodoxe badhuizen, 17 zomerfestivals, 25 fotogenieke plekken,… Zorgvuldig uitgestippelde routes voor elk type reiziger (romanticus, fashionista, first time visitors, enz.) en een virtuele rondleiding door het Met, downtown of Central Park gidsen u door New York.

De weekbladen Time Out en The Village Voice (gratis) geven een goed overzicht van het indrukwekkende cultuuraanbod, net als de vrijdageditie van The New York Times. Die biedt met NYC Guide ook wiewatwaarlijstjes, hotel- en restaurantrecensies en – niet onbelangrijk – een bespreking van zes gerenommeerde reisgidsen die werden gepubliceerd in 2011. (EDW)

De gidsen

Burning New York, James T. Murray & Karla L. Murray (Gingko Press Inc.)

– New York is de graffitihoofdstad van de wereld. Burning New York brengt die straatkunst in beeld en kijkt naar de plaatsen achter de tekening.

This is New York, Miroslav Sasek (Universe Publishing)

– Bestemd voor kinderen, vat als geen ander de charme en bruisende sfeer van NYC samen.

New York, Line by Line, Robinson (Universe Publishing)

– In de jaren zestig maakte de Duitse illustrator Robinson tekeningen van New York. Ontdek hoe relevant die vandaag nog zijn in zijn boek vol prenten en weetjes over de grootstad. (KS)

De apps

Exit Strategy NYC

Navigatietool met straten- en metroplan, en de in- en uitgangen van elk metrostation. Handig : geen internetconnectie nodig dus werkt ook ondergronds.

Te koop in de iPhone AppStore voor 3,42 euro. Ook beschikbaar voor Blackberry en Android.

Coovents

Overzicht van bars met happy hour en de drankjes die in promotie zijn. Cheers !

Gratis beschikbaar in de iPhone AppStore.

MenuPages

stilt uw honger in de beste restaurants van NYC. Gerangschikt volgens wijk en keuken.

Gratis beschikbaar voor iPhone en Android via NY Magazine Apps.

The Scoop

The New York Times geeft zijn geheimen prijs : favoriete events en eet- en winkeladresjes van de redactie.

Gratis beschikbaar in de iPhone AppStore. (EDW/KS)

Slapen bij de locals

“Kent iemand een authentiek maar goedkoop hotelletje in New York ? Tips welkom !” U kent het wel, Facebookvrienden die zich klaarmaken voor een citytrip en een beroep doen op uw adressenboekje. Het antwoord waarmee u voortaan iedereen pleziert : airbnb.com. Denk couchsurfing.com, maar met de luxe van een hotelovernachting. Via airbnb.com slaapt u niet gratis in een te softe studentenzetel, maar aan democratische prijzen bij locals thuis die kamers, studio’s, lofts with a view (of soms zelfs kastelen) onderverhuren aan dagtarieven. U kunt makkelijk onder zeventig dollar per nacht blijven, maar ook exuberant zot doen. Airbnb. com vult het gat in de markt tussen het sociale maar comfortloze van jeugdhotels en couchsurfing, en het luxueuze maar soms eenzame van hotels. (EL)

(GZ) (EDW) (KS) (EDW/KS) (EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content