Bijna weg

Good bye Lenin!

Berlijn ontdekken begint al vóór de reis. Wij verzamelden wat u moet downloaden, lezen en bekijken om in de mood te komen.

To do

1.

Geweigerd worden aan club Berghain na een uur wachten en opnieuw in de rij gaan staan (zie ook p. 45)

2.

Een currywurst eten – een échte, niet onze gefrituurde versie – aan het Mauerpark en ontdekken dat die in Berlijn wel degelijk met curry gemaakt worden.

3.

Met zijn tweeën het analoge fotohokje op Kastanienallee binnenduiken voor een old school romantische herinnering in viervoud.

4.

Het Ampelmännchen aanwijzen op de Oost-Duitse verkeerslichten en je reisgenoten vertellen dat dit de enige manier is om te weten wat Oost- en West-Berlijn was.

5.

Een barbecue delen met de zomerpicknickers naast u in Görlitzer Park (of een van de talloze andere parken).

6.

Uitgebreid ontbijten in Bar Gagarin (of een ander hip Duits café) met milchkaffee. (GZ)

Cinema Berlijn

Vijf kaskrakers in en over Berlijn uit de voorbije 25 jaar.1.

Das Leben der Anderen

Florian Henckel von Donnersmarck, 2006.

Oscarwinnend spionagedrama over het werk van de Stasi, de gevreesde inlichtingendienst in het communistische Oost-Duitsland.

2.

Good bye Lenin !

Wolfgang Becker, 2003.

Bekendste filmvoorbeeld van Ostalgie, een heimwee naar en romantisering van de voormalige DDR. Met hoofdrollen voor de Alexanderplatz en Karl-Max-Allee.

3.

The Edukators.

Hans Weingartner, 2004.

Geslaagde satire over de verloren idealen van mei 68, andersglobalisme en de generatiekloof, door de ogen van drie jonge Berliners.

4.

Lola rennt.

Tom Tykwer, 1998.

Lola, oftewel Franka Potente, heeft twintig minuten om haar vriend 100.000 mark te overhandigen. Ze rent daarvoor onder meer langs de Spreerivier, de Oberbaumbrücke en de Friedrichstrasse.

5.

The Bourne supremacy.

Paul Greengrass, 2004.

Deel twee van de Bourne-trilogie. Opnieuw veel geloop door de straten van Berlijn, hier door Matt Damon in de huid van Jason Bourne. (EDW)

De apps

Zitty

– Naast het magazine Zitty bestaat er nu ook de applicatie. De Berlijnse cultuurbijbel in virtueel formaat.

– Gratis beschikbaar in de iPhone AppStore.

Berlin find the pub

– Trakteert u op een rondje Berliner Weisse in een café naar keuze. Gesundheit !

– Te koop in de iPhone AppStore voor 1,10 euro.

Urban Art Guide

– Niet enkel de Berlijnse muur is beschilderd met graffiti. Sportmerk Adidas leidt u virtueel naar de hipste straatkunst die de stad te bieden heeft.

– Gratis beschikbaar in de iPhone AppStore.

Museumsführer Berlin

– Van het Pergamon Museum tot de Neue Nationalgalerie, deze applicatie vormt uw persoonlijke gids in meer dan 200 museums.

– Te koop in de iPhone AppStore voor 2,39 euro. (JJ)

Kamperen op hotel

Een aanrader voor wannabekampeerders is het Huetten Palast Hotel, waar de luxe van een hotel wordt gecombineerd met de charme van een camping. Silke Lorenzen en Sarah Vollmer kochten een oud fabriekspand, gelegen in het zuiden van Berlijn, en verbouwden het tot een indoorcamping. Voor zestig euro overnacht u met zijn tweeën in een retrocaravan of houten hutje. U hoeft zich niets aan te trekken van de weersomstandigheden en beschikt bovendien over alle faciliteiten die een hotel te bieden heeft. (JJ/EDW)

– +49 30 37 30 58 06, www.huettenpalast.de

De gidsen

Berlin. Contemporary art

Ekaterina Rietz-Rakul en Steve Schepens (Grebennikov Verlag)

– Met Berlinaire haalde kunstenaar Steve Schepens begin april een stukje Berlijn naar de Gentse Vooruit. Voor kunstliefhebbers stelde hij deze handige gids met meer dan 150 locaties en 7 wandelingen samen. (EH)

Taschen’s Berlin

(Taschen)

– Voor dansgrage hipsters met een gezonde eetlust. Ga cakejes proeven in Barcomi’s of waan u een echte filmster in Pension Funk.

Berlin in 20 Clicks – A guide for Photographers

(Grebennikov Explorise)

– Een tip in ruil voor een kunstzinnige foto van de Brandenburger Tor. Zelfs met uw wegwerpcamera zult u resultaten boeken met deze handige gids voor (beginnende) fotografen.

City Language Berlin

(Prestel)

– Christoph Mangler fotografeerde de leukste stickers op de gekste plaatsen en verzamelde ze in één boek. (JJ)

(GZ)

(EDW)

(JJ)

(JJ/EDW)

(EH)

(JJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content