Wie een andere haarkleur wil, moest tot voor kort een beroep doen op chemische producten. Maar nu pakken enkele merken uit met natuurlijke haarkleurmiddelen.

Wie als blondine door het leven wil of vindt dat grijze haartjes ouder maken, is niet langer alleen op chemische haarverf aangewezen om de natuur een handje toe te steken. “De natuurlijke haarkleur wordt bepaald door kleine hoeveelheden pigment, en ondanks de grote verscheidenheid aan haartinten zijn er slechts vier kleurbepalende pigmenten: bruin, geel, zwart en rood”, verduidelijkt Peter Rouchet van kapsalon Kap-Kaai in Antwerpen. “Hun onderlinge verhouding bepaalt de uiteindelijke haarkleur. Zo bevat donker haar overwegend bruin en zwart, met eventueel een beetje rood of geel. Asblond bevat helemaal geen rood, goudblond is overwegend geel met een tikkeltje rood. De kleur van de haren wordt haartje per haartje bepaald, en Ć©Ć©n haardos heeft meerdere tinten. Zo is het dekhaar vaak lichter dan nekhaar; zwart haar is zelden overal even zwart, maar bevat een heleboel bruinschakeringen. Het zijn precies die nuances die de haren een natuurlijk en levendig uitzicht geven. Bij het kleuren moet een kapper zoveel mogelijk trachten die natuurlijke look met schakeringen aan te houden. Als haar onvakkundig wordt geverfd, ziet het er hard en egaal uit.”

Niet alleen vrouwen maar ook mannen waren door de eeuwen heen ijdel genoeg om van haarkleur te veranderen. Zo wees onderzoek op de mummie van Ramses II uit dat de farao zijn haar liet kleuren met henna. In Galliƫ verborgen dames hun rode haar onder witte asse.

Ondanks de zeer beperkte middelen en de steeds verrassende uitkomst van kleuringen met natuurlijke producten, wilde men zich toch niet neerleggen bij de beslissing van moeder natuur. Henna was een populair middel; om haar blonder te maken, werd het in de zon gebleekt met een zwaveloplossing; een marinade van wijnazijn en geweekte bloedzuigers gaf een zwarte kleurspoeling avant la lettre. Pas in het begin van deze eeuw slaagden chemici erin haarverf te ontwikkelen die een aanvaardbaar en vooral voorspelbaar resultaat gaf.

“Precies door de onvoorspelbare uitkomst zijn natuurlijke haarkleurmiddelen op plantaardige basis bij ons niet erg in trek”, aldus FranƧoise Varenne, persverantwoordelijke van haarverfgigant L’OrĆ©al.

Liza Hofland, Benelux productmanager Color & Care van Schwarzkopf, spreekt dezelfde taal. “Met haarverf op basis van planten moet je kunnen werken, de kleuruitkomst is niet zeker genoeg om dergelijke producten in handen van consumenten te geven. Maar wij hebben wel Igora Botanic, natuurlijke haarkleuringen voor professioneel gebruik door kappers.”

Igora Botanic is gebaseerd op kleurpoeders van plantaardige origine, verkregen uit ingrediƫnten als kamille, indigo, walnootschil, guarpoeder, blauw hout en uiteraard ook henna. Igora Botanic kan worden gebruikt op natuurlijk haar en op gekleurd haar, maar grote kleurveranderingen zijn onmogelijk.

Aveda pakt nu uit met een natuurlijk haarkleurmiddel waarmee wel grote kleurstappen kunnen worden gedaan. ” Aveda Full Spectrum is een voor 97 procent natuurlijke kleuring en de formule is zo geavanceerd dat twee patenten werden aangevraagd”, vertelt persverantwoordelijke Els Loos. “Het gamma omvat 18 kleuren en een basis, en staat voor ruim 50 gepersonaliseerde tinten, van naturel tot extravagant. Grote troef is het feit dat er geen nitrostoffen in worden gebruikt. Die worden uit stikstof gepompt en geven een intense kleur na het aanbrengen; maar ze verdwijnen snel en dan vervaagt dus de kleur. Alle tinten van Aveda blijven net zo hevig als de dag dat ze werden aangebracht. Vermits de formules niet chemisch zijn, ruikt het product lekker fris naar bloemen en planten en wordt het haar niet beschadigd. Integendeel, het glanst als nooit tevoren.”

Michelle, coloriste in kapsalon Xantippe in Brugge, legt uit dat “het haar tijdelijk, halfpermanent en permanent gekleurd kan worden. Bij de tijdelijke kleuring legt het gebruikte product een laagje kleur op de buitenste haarschacht, en bij een volgende wasbeurt wordt dat erafgewassen. De gebruikte kleurmoleculen zijn zo groot dat ze niet in de haarschacht kunnen dringen en blijven aan de buitenzijde zitten. De haarkleur fundamenteel veranderen kan met dit type producten niet, enkel nuances zijn mogelijk. Semi-permanente kleuringen bevatten kleinere kleurmoleculen die oppervlakkig in de haarschacht kunnen dringen. Ze blijven langer maar worden uiteindelijk toch met 5 of 6 shampoobeurten weggewassen. Wanneer de haren erg droog en poreus zijn, kunnen zij toch wel iets dieper in de haarschacht dringen, zodat ze pas na langere tijd vervagen. Bij permanente kleuring en wanneer het haar enkele tinten lichter of donkerder wordt gemaakt, is er altijd ammoniak nodig om de haarschubben te openen zodat de kleurmoleculen in de haarschacht kunnen dringen.”

Hugo Lambrechts, kapper in Heist-op-den-Berg, werkt met Aveda. “Als er grote kleurstappen worden genomen en in geval van blijvende kleuring, komt er uiteraard ammoniak aan te pas, maar bij Aveda is die dan natuurlijk gewonnen, en dat is een fundamenteel verschil.”

Igora Botanic: 02/218.14.54.

Aveda: 0031-10/415.055.79.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content