Keuken : 7,5 i Decor : 6,5 i Comfort : 7 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 7

Het was een koude avond en wij hadden zin in iets substantieels in de maag, iets dat nostalgisch lekker is, dat geruststelt door de binding met het verleden, dat opwarmt en genoeg brandstof geeft om sneeuwstormen te trotseren. Wij waren in Antwerpen en dat zijn de mogelijkheden ruim om bij een trendy kok een nummertje culinaire acrobatie te laten opvoeren. Maar om iets voedzaams in de maag te krijgen, is het zoeken. Het werd Den Abattoir, een vertrouwd adres voor echte eters van een zekere leeftijd. Den Abattoir ligt aan het Antwerpse slachthuis, dat, om in orde te zijn met de EU-regelgeving, werd verbouwd en sinds kort weer open is. Mensen met centen investeerden de laatste jaren in de buurt en er zijn nu plannen genoeg voor de ontwikkeling, zoals de bouw van een sporthal, appartementen voor tweeverdieners en de aanleg van doorgangen die de wijk moeten ontsluiten. Of die ontwikkeling op korte termijn zal geschieden is de vraag. Jaren terug werd over het Eilandje hetzelfde verteld, maar door het uitblijven van overheidsinitiatieven gebeurde er nog weinig. Als voorbode op de beloofde gouden tijd, vestigden zich rond het slachthuis allerhande nieuwe eethuizen.

In Den Abattoir is alles net iets meer verzorgd dan elders in de buurt en dan hebben wij het niet alleen over de kwaliteit van het smakelijke eten maar ook over het comfort en de bediening. Voor die meerwaarde betaal je natuurlijk wel een meerprijs !

Eigenaar Dominique Verbruggen en souschef Steven De Coene kennen hun vak en staan hun mannetje wanneer lawaaierige havenbaronnen of bonzen uit de verzekeringswereld over de vloer komen om zich te buiten te gaan aan tijdloze heerlijkheden als stoofvlees (13,60 euro), stoemp met worst (13,40 euro), beuling met appelmoes (13,50 euro), kalfslever (16,90 euro), kalfsnieren met jenever (15,90 euro), entrecote van 500 gram (17,95 euro), paardenfilet van 300 gram (22,20 euro), in de oven gegaarde côte à l’os van kalf (1,2 kilo voor twee) met roze knoflook (44 euro) of zesrib van 1,1 kilo in grof zout voor twee (40,20 euro). Misschien is het omdat de calorieteller bij de meeste gerechten in het rood slaat, dat vrouwen in de minderheid zijn ? Dat onevenwicht in de eetzaal wordt gedeeltelijk gecamoufleerd door de aanwezigheid van vrouwelijke diensters. Deze dames zijn uit het goede hout gesneden en koppelen efficiëntie aan vriendelijkheid. Alleen vergeten zij bij het opnoemen van de suggesties de prijzen te vermelden. Beschouwen de zwaargewichten uit de maritieme wereld een prijsvermelding misschien als een affront ?

Den Abattoir heeft een uitgebreide wijnkaart, die werd samengesteld in samenwerking met William Wouters van wijnrestaurant Pazzo. Er is vooral keuze boven de 30 euro.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content