De familie verzamelt in het ouderlijk huis voor een gezellig feest. Op het menu: smakelijke winterse gerechten bereid met kwaliteitsingrediënten. En heel veel sfeer.

Wij vieren met familie, dus maken we maar iets eenvoudigs klaar.” De zusjes Colette (30) en Lucrèce Wellekens (42) giechelen bij de gedachte aan het feestje van vanavond. Bob, Colettes man, moet nog even weg voor een zakelijke afspraak, maar hij belooft straks vanille-ijs en frambozencoulis mee te brengen. In de familie Wellekens heerst een hechte band. De zussen zijn met drie en bezitten samen zes wild- en gevogeltehandels in het Brusselse. “Onze ouders waren landbouwers en kweekten kippen. Ze begonnen met een kippenslachterij en zo zijn onze winkels ontstaan. Nu kweken we niet meer zelf, maar halen we onze producten bij kleine kwekers in de omgeving van Aalst”, vertelt Lucrèce, van opleiding klassiek filologe en juriste. Ze publiceerde vorig jaar een lijvig boek met wild- en gevogelterecepten. “Behalve één winkel in Ukkel die Fonteyne heet, dragen alle winkels de naam Bogaert, naar onze moeder.” Ze verkopen kip, konijn, kalkoen, parelhoen en in het seizoen inlands wild. Iedereen die vanavond op het feest komt, werkt mee in de winkels, al dan niet fulltime: Bob en Peter, de mannen van Colette en Lucrèce, Patrice, de derde zus, en haar man Peter, Lucrèces schoonzus Carla, haar man Ignace en haar moeder Denise. Mama Francine is met pensioen, maar houdt overal een oogje in het zeil.

Colette en Bob organiseren het feest. Zij wonen met hun zoontje Roger (2) in de ouderlijke woning achter de kerk van Kerksken, bij Haaltert. Drie jaar geleden kochten ze het huis van Colettes moeder en verbouwden het helemaal. Stijlvol wit en een lichte parketvloer bepalen de toon. In de eetplaats en het salon knettert rustig de open haard, onder de glazen salontafel liggen tientallen kookboeken. Het grote professionele kookeiland domineert de keuken en is voorzien van allerhande ingebouwde snufjes. Er is zelfs een aparte kraan met kokend water. In een hoek staat het beige AGA-fornuis. “Het gaat soms traag, maar ik kook er heel graag op. Het brandt 24 op 24 en verbruikt maar 70 frank per dag”, vertelt Colette. “Binnenkort verbouwen we weer en wordt de keuken bureel. In een van de vroegere stallen wil Bob een biljartzaal met whiskybar installeren.” Colette verwacht in mei van volgend jaar haar tweede kindje.

Colette en Lucrèce zijn charmante dames met het hart op de tong. Tijdens de voorbereidingen wordt er gezwansd en gelachen, maar iedereen is tegelijkertijd professioneel bezig. Colette, die na het behalen van haar licentiaatsdiploma handelswetenschappen nog avondlessen koksschool volgde in Aalst, blijkt een meester in het fileren van hazenrug. Intussen bakt Lucrèce crostini voor de aperitiefhapjes en maakt de paddestoelen schoon voor het voorgerecht. Op het menu staan degelijke en eenvoudige winterse bereidingen met pasta, paddestoelen en wild. “Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon genieten en daarmee basta”, lachen ze.

Vooraf zijn er crostini met gedroogde ham, pesto en garnalen. Nadien volgen toast met bospaddestoelen, verse pasta met gebakken ganzenlever en truffel en als pièce de résistance is er hazenfilet met mosterdsaus en winterse garnituren. Het dessert is simpel maar heerlijk: bosvruchten met coulis en ijs.

De wijn staat al klaar: acht flessen. Al in de vroege namiddag popelt Lucrèce om de eerste fles te kraken en ze voegt de daad bij het woord. “Ik heb een paar flessen gekocht bij France Vins, de vaste wijnleverancier van onze winkels. Wij kunnen werk en privé niet scheiden, want we zijn ermee vergroeid. Daarom hangt onze familie ook zo goed aan elkaar.”

Klokslag zes uur gaat de bel. Het is moeder Francine. Ze heeft nog twee flessen Château Laroze 1985 bij, “om te trakteren”. De kleine Roger verschijnt van achter haar rokken. Ook voor hem is het feest, hij mag wat langer opblijven. Peter, de man van Lucrèce, is onopvallend binnengeslopen en heeft een fles wijn in de hand. “Proeven of hij geen kurk heeft”, lacht hij. Vijf minuten later is iedereen er, alleen Bob laat op zich wachten. Wanneer hij binnenkomt, knalt de champagne. “Net op tijd”, puft hij. Colette bekijkt hem vragend. “Ja, ja, ik heb het ijs en de coulis mee.” Het feest kan beginnen.

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met France Vins, Tel. 02-427 20 12.

(kader)

MENU

Voorgerechten

Crostini met gedroogde ham uit Parma, pesto en garnalen

Toast met gebakken bospaddestoelen

Linguine met gebakken ganzenlever en truffel

Hoofdgerecht

Gebraden hazenfilet met gestoofde venkel, appel en rozijnen, gebakken witloof, gratin dauphinois en bruine mosterdsaus

Nagerecht

Bosvruchten met frambozencoulis en vanille-ijs

Wijnen

Champagne Pierre Morlet (eigen invoer)

Meursault 1997, Pierre Bouzereau-Emonin (962 fr. bij France Vins) Gevrey-Chambertin 1998, Domaine Charles Alexant & Fils (967 fr. bij France Vins)

Château Rahoul 1995, Graves (617 fr. bij France Vins)

Château Lavilotte 1996, Cru Bourgeois Saint-Estèphe (738 fr. bij France Vins)

Château Laroze 1985, Saint-Emilion Grand Cru Classé (uit Francines kelder)

Gigondas 1997, Domaine de Montvac (405 fr. bij France Vins)

Filip Verheyden / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content