We zijn weer in de Westhoek, en rustig is het sleutelwoord. Rustig en gastvrij. Hilde, verpleegster-vroedvrouw van opleiding, en Patrick, bio-ingenieur, brachten jaren in Thailand door. Als alternatief voor zijn legerdienst. De twee jaar werden er zes, gecharmeerd als de West-Vlamingen waren door het land en zijn bewoners. Daarnaast leerden ze er de echte gastvrijheid kennen, een levensles die Hilde zou bijblijven. “De Thai hebben zoveel oog voor detail, ook voor wat de mensen willen, je merkt het in de kleinste guest house. Zo’n mooie manier van leven.”

Terug in het land kochten ze een boerderij, een gemengd bedrijf met akkerbouw, varkens en koeien waarvan de herenboer met pensioen ging. “Gelukkig had die letterlijk niets aan het gebouw gedaan, ik kende de boerderij, was er als kind zo vaak gepasseerd”, herinnert Patrick zich. De jongelui staken de handen uit de mouwen, Hilde begon in de jaren negentig met confituur te maken als hobby, later als werk, en tegenwoordig giet ze jaarlijks zo’n 7500 potjes vol. Er is keuze uit achttien soorten met daartussen eigenzinnige combinaties als aardbei en vlierbloesem, of appel en rozemarijn, of nog gelei van paardenbloem en citroentijm. Twee jaar geleden begon ze met een B&B.

“Uit goesting,” zegt ze, “een oude droom.” Aanvankelijk waren er twee kamers beschikbaar, op de eerste verdieping, onder de helling van het dak. We slapen in de derde, die nog geen naam draagt maar ruim is, met enkele moderne toetsen en een prachtige douchecel. Het enige, kleine nadeel is dat het toilet zich op de gang bevindt, maar dan ook letterlijk slechts twee stappen verwijderd. Dat geldt overigens voor de drie kamers.

Het ontbijt wordt in het winkeltje geserveerd, in een sfeer van ambachtelijke gastvrijheid. In de rekken achter de toog staan tientallen confituurpotjes, maar er prijkt ook een kleine collectie fraaie theepotten. Het ontbijt zelf kan niet vollediger : een keuze aan lokale kazen, witte kaas met radijsjes, diverse broodsoorten en koeken, en voor wie dat wil ook nog een gekookt eitje. Kortom, Hilde en Patrick hebben de Thaise les op hun eigen wijze prachtig in de praktijk gebracht.

+

TIP

Eén van de vijf dagelijkse gezongen diensten gaan bijwonen in de abdij van Westvleteren. De eerste begint om 3.30 uur, de

laatste om 19.30 uur.

In de abdij wordt

volgens bierkenner Michael Jackson

ook ’s werelds beste

bier gebrouwen.

Bel voor de afhaaldagen naar de biertelefoon

op 057 40 10 57.

PRAKTISCH

Het Pahilleke, Zwijnlandstraat 9, 8640 Vleteren, 057 40 15 16, www.pahilleke.be

Het adres telt drie kamers die tegen 55 en 65 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content