Het is zalig wegdromen bij foto’s van sneeuw en ijs vanuit uw luie stoel, en ook architectuur en bloemen blijken zich uitstekend te lenen voor een magnifiek fotoboek.

Ijzig mooi

Inlevingsgewijs kunt u nu bibberen bij ijzige foto’s, terwijl naast u de open haard brandt en de kerstlichtjes zacht fonkelen. Fotograaf Thijs Heslenfeld trok ervoor naar Antarctica, met een zeilboot nog wel. Hij was laaiend enthousiast : “Het is zo’n extreme plek. Het leven is er keihard. Het is een wereld van zwart en wit, zonder grijs. Als het hier heel eventjes tegenzit, is het ook direct afge-lopen. Maar dat is meteen ook de mooie kant van Antarctica. Je zit er met je neus boven op het leven én de dood. Hier vóel je dat je leeft.” Bij de prachtige foto’s in Cold, onderverdeeld in de thema’s life, death, water en ice, hoort het Engelse logboek van de kapitein van de boot. Een voorproefje krijgt u op www.thijsheslenfeld.nl, waar u het boek ook kunt bestellen.

Cold – sailing to Antarctica (184 pagina’s, 34,50 euro) van Thijs Heslenfeld, ISBN : 978-90-812470-1-6.

Art Nouveau

Het moet de droom zijn van veel architectuurminnaars : een huis van de Belg Victor Horta. Badend in het licht wegdromen in een stijlvolle wintertuin, omgeven door metaal en glas. Omdat het meestal bij dromen blijft, kan een Hortawandeling soelaas bieden, en daarbij is Het Brussel van Horta de ideale leidraad. Het boek gidst u langs privéwoningen, openbare gebouwen en monumenten van hét boegbeeld van de art nouveau. Een overzichtskaart en gedetailleerde plattegronden houden u bovendien op het rechte pad.

Het Brussel van Horta (136 pagina’s, 19,90 euro) door Françoise Aubry, met foto’s van Jacques Evrard en Christine Bastin, uitgeverij Ludion, ISBN 978-90-5544-715-2.

In de fleur Omdat een boeket zich zo moeilijk laat inpakken, kan het boek One colour Bouquets een alternatief vormen onder de kerstboom. Daarin tonen drie internationale floristen, onder wie de Belg Kristof De Waele, een selectie boeketten in één kleur : van wit tot roze, klassiek of experimenteel. Die kunnen een inspiratiebron zijn, om zelf te ontwerpen of mee te nemen naar de bloemenwinkel.

One colour Bouquets (120 pagina’s, 29,90 euro) van Gary Loen, David Ragg en Kristof De Waele, met foto’s van Willem Kuipers, Mike Nicholson en Joris Luyten, Stichting Kunstboek, ISBN 978-90-5856-256-2.

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content