Herwig Van Hove

In de Languedoc-Roussillon bestaat onder wijnbouwers zoiets als een kwaliteitskring: een vriendengroep die streeft naar betere wijnen en die met een zeker succes probeert te ontsnappen aan de tafelwijn-doem. Het zijn ‘mensen van het land’ en hun eerste bekommernis is dan ook geweest om cultuur en druivensoorten te verbeteren. Oude carignan, modieuze syrah en structurerende mourvèdre zijn hun wapens. Lage rendementen en rijpe pluk brengen volle en voluptueuze wijnen die met de beste andere AOC’s kunnen wedijveren, en die in stijgende mate van het bewaartype zijn. Onlangs kwam de groep wijnbouwers in Parijs haar recente millesimes voorstellen. We pikken er de opvallendste types uit.

De meest klassieke is de Côtes de Roussillon Villages 1996 van Henri Lhéritier op het Domaine du Moulin, onder de merknaam Romani. Hij is gemaakt van 70% grenache noir, 20% syrah en wat carignan, en absoluut zonder hout: intens fruitig en gevuld, vlezig, bijna zwoel maar uiterst smakelijk.

De grootste geweldenaar is de Commandant Jaubert 1996 van het domein La Casenove. 80% syrah en de rest in carignan en grenache. Het tegendeel van de vorige: 16 maanden lagering op nieuwe eiken vaten. De wijn is krachtig en geweldig, inktzwart en voor de toekomst. (Invoer: Chais du Nord, Oostende).

Ook de wijnen van Mossé in Sainte Colombie de la Commanderie zijn gedomineerd door syrah. Iets genadiger dan de vorige maar ook uiterst charmerend en soepel. Voor de verrassende merknaam Temporis heeft Joelle Mossé volgende uitleg: “Mijn vader maakte horloges in kerktorens en daarom noemden we onze wijn eerst Angélus. Maar de familie de Bouard van Château Angélus in Saint-Emilion heeft zich daartegen verzet. Wij moesten van naam veranderen.” (Invoer: Leirovins, Wetteren).

Een heel goede bewaarwijn met mooi structurerend hout is de 1996 van Dom. Ferrer-Ribière in Terrats. Gemaakt van half syrah, en de rest in gelijke delen van oude (71 jaar) grenache noir en mourvèdre van 16 jaar. Zijn beste is de Côtes du Roussillon onder de merknaam Signum Temporis. (Invoer: De Wingerd, Antwerpen).

De meest frisse zijn de wijnen van het Domaine Força Réal. Jean-Paul Henriques maakt er syrah-dominante wijnen, maar doordat zijn wijngaarden vrij hoog gelegen zijn, hebben de wijnen een inherente frisheid. (Invoer: Cavens, Antwerpen).

De beste bewaarwijn is ongetwijfeld de door mourvèdre gedomineerde Roussillon Villages Tautavel van het Domaine Gardiés in Vingrau, waar Jean Gardiés de scepter zwaait. Zijn wijnen hebben in de mond een structuur van de grote: tegelijk krachtig en fijn met een mooie doortimmering. (Invoer: Leirovins, Wetteren).

De voorgeprogrammeerde bordeaux- en bourgognedrinkers zullen thuiskomen op het Domaine du Mas Crémat in Espira de l’Agly bij de familie Jeannin-Mongeard. Jean-Marc Jeannin werkt naar een klassiek evenwicht en naar een zekere diepte. Het hout is juist gedoseerd en de wijnen hebben een grote soepele lengte. Het zijn wijnen met stijl. Wie Mas Crémat geproefd heeft, zal voor de rest van zijn dagen de Midi waarderen. (Invoer: Johnny Grootvriendt, Vinea in Gooik).

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content