Boeken, ze komen nooit alleen. Heb je als journalist net een vloedgolf nieuwe inzichten over doodgaan overleefd, dienen zich prompt tien titels over depressie aan. Waarna een roedel westerse vrouwen van het sociaal geëngageerde type getuigen over hun relatie met een Masaï of een Watutsi die tot veel miserie in een hut van koeienstront en een boekencontract leidde. Op dit eigenste moment liggen er twee titels over weduwen op mijn bureau, volstaat dat om van een nieuwe trend te gewagen ? Er zijn ook blijvers. Zelfhulpboeken met name. De onzeker dwalende mens, op zoek naar vastigheid en zijn / haar diepste kern, krijgt er nooit genoeg van. Onlangs stapte ik in New York een filiaal van Barnes & Noble binnen : in de afdeling Selfimprovement was het dringen, schouder aan schouder stonden de kaduke zielen. Alleen voor het rek Relations / sexuality was het nog drukker. Nu ja, een getuned orgasme is ook een vorm van zelfverbetering nietwaar.

Maar laat ik de recente zelfhulpoogst even doornemen. ” This is your book”, juichen Carrie en Danielle, twee Canadese dames die zichzelf stijlpsychiaters noemen en de bestseller Style Statement afgescheiden hebben. Mijn exemplaar is een Engelse drukproef waarvan de losse bladzijden helaas door elkaar geraakt zijn, wat de helderheid van het betoog niet ten goede komt. Maar voor zover ik het begrijp, willen Carrie en co mij helpen mijn ware ik aan de oppervlakte te brengen, zodat mijn buitenkant klopt met mijn binnenkant. Oeioei, is dat wel een goed idee ? Sommige potjes kun je maar beter gedekt houden. Maar goed, het komt er dus op aan om twee kernwoorden te vinden die mijn persoonlijkheid typeren. Mijn oog valt op een foto van een vrouw van 52 in een soort clownsoutfit met een driekwartbroek, gestreepte sokken en een omabrilletje. Ze lacht heel hard, met open mond. “Pippi Langkous, postmenopauzaal”, mompel ik, maar Patsy’s kernwoorden blijken ‘gekoesterd’ en ‘speels’ te zijn. Ik blader verder en kom vrouwen tegen die ‘verfijnd waardevol’ zijn, ‘natuurlijk eenvoudig’ en ‘gewijd theatraal’. Ik denk diep na en probeer mijzelf in twee woorden te definiëren : ‘koppig ijdel’ misschien of ‘dramatisch klungelig’ ?

Nee, dan pakken de beruchte klerenfeeksen Trinny en Susannah het met hun Stijlgids voor ieder figuur simpeler aan. Heb je brede schouders, geen taille, een gemiddelde buik, platte kont, flinke dijen en flinke kuiten, dan ben je een baksteen. Een lolly daarentegen heeft grote borsten, een smalle taille, smalle heupen en lange benen. Wanhoop niet, je kunt ook een cello, een appel, een bel, zandloper of ijshoorntje zijn. Ik bestudeer alle mogelijkheden (Grote borsten ? Helaas niet, maar Moeder Natuur zij geprezen géén plat gat) en kom tot de conclusie dat ik een kegel ben. Een dramatisch klungelige kegel ? Ik voel het, ik ben nader tot mijn ware ik gekomen, talloze nieuwe horizonten gaan voor mij open.

‘Style Statement’ van Danielle LaPorte en Carrie McCarthy (19,95 euro) is verschenen bij Standaard Uitgeverij, ISBN 978-90-229-9388-0. ‘Stijlgids voor ieder figuur’ van Trinny Woodall en Susannah Constantine (29,95 euro) is verschenen bij Archipel, ISBN 978-90-630-5349-9 / NUR 452.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content