We willen weer kleur, maar liefst zonder eerst te verbranden of uren te liggen bakken. De nieuwe zonneproducten zijn een plezier om te gebruiken en zitten vol behulpzame snufjes.

Nieuwe lijnen

Christian Dior heeft een veelvoudige bescherming ingebouwd in zijn nagelnieuwe zonnelijn. Verschillende bestanddelen stimuleren de natuurlijke verdedigingsmechanismen van de huid: een biostimulerend complex helpt de melanineproductie op gang brengen, terwijl druivenpitmoleculen de aanmaak versnellen van stressproteïnen die de cel beschermen tegen vrije radicalen. Dior heeft aangepaste beschermingsfactoren voor elk fototype. Een gevoelige, lichte huid begint met een factor 30 en kan later overschakelen op de 15 voor gelaat (50 ml: 895 fr.) en lichaam (150 ml: 975 fr.). Een gebruinde huid kan een 8 gebruiken (gelaat en lichaam, zelfde prijzen) en een 4 voor het lichaam op het einde van de vakantie. Ook een hydraterende, kalmerende aftersun (150 ml: 975 fr.) ontbreekt niet in het achtkoppige gamma. Alle producten hebben een romige textuur en een sensuele geur. Ze zijn makkelijk aan te brengen en waterbestendig, zonder te kleven.

Ook voor Helena Rubinstein is het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering door de zon een prioriteit. Het antwoord is Golden Defense, een lijn die de huid voor, tijdens en na het zonnen verzorgt. Steringrediënt van deze lijn is vitamine C, een sterk wapen tegen vrije radicalen. De versterkende voorverzorging C-starter bereidt de huid voor op het zonnen door een natuurlijk verdedigingsschild van aminozuren en vitaminen op de hoornlaag op te bouwen. Het brede filtersysteem (Mexoryl SX & Mexoryl XL) en een beschermingscomplex in de crèmes (SPF 8, 15, 30 en 45 voor gelaat, tube 50 ml: 950 fr.), lichaamsmelk (15 en 25, 150 ml: 950 fr.) en -gel (SPF 8) beperken de aangerichte zonneschade. De revitaliserende aftersunbalsem (200 ml: 950 fr.) vult het vochtverlies weer aan door voedende en hydraterende bestanddelen. Alle producten zijn water- en zoutbestendig en hebben lichte texturen met een fris hesperidenparfum.

De nieuwe zonneproducten (910 fr.) van Estée Lauder gooien verschillende wapens in de strijd: een natuurlijke collageenversterker tegen rimpeltjes, vitamine C en E tegen vrije radicalen, een plantaardig anti-irritatiecomplex en hydraterende bestanddelen voor een soepele, gladde huid. Oranje flacontubes bevatten olievrije crèmes (SPF 8, 15 en 30) en een getinte gel (SPF 6) voor het gelaat en lotions in flacon (150 ml: SPF 8, 15 en 25) of spray (125 ml: SPF 6 en 10) voor het lichaam. Het zomerse parfum van witte bloemen zit ook in de vier aftersuns (910 & 1000 fr.).

Lancôme heeft het gamma Sôleil herwerkt tot Sôleil Filtre Beauté, een lijn met het brede filtersysteem van het huis (het L’Oréal-gepatenteerde Mexoryl SX en Mexoryl XL) en een vitaminencomplex tegen vrije radicalen. Zonnegele verpakkingen met afgeronde vormen herbergen gezichtscrèmes (SPF 10 en 20) en lichaamslotions (SPF 6 en 20) in flacon of spray (10, 15 en 20). Deze zonneproducten (850 fr.) hebben een verfrissende gelcrèmetextuur die meteen indringt, waterproof en zoutwerend is.

Pre-tanners

Het is verleidelijk om uw zonnetekort meteen in te halen bij het eerste zonnebad. Of vindt u verbranden toch niet zo leuk? Wat de preski-fitness is voor de wintervakantie, zijn de pre-tanners voor de zomer. Deze producten gebruikt u voor u aan uw vakantie begint; ze versterken de opperhuid door middel van een anti-oxidantencocktail (vitamines C en E) en door de melaninesynthese te stimuleren. Drie weken voor u vertrekt kan u uw gewone dagcrème vervangen door de C-Starter Pre-Exposure Fortifying Treatment (1590 fr.) van Helena Rubinstein. Als u hem tijdens de vakantie onder de zonnecrème blijft gebruiken, bent u optimaal beschermd en verzekerd van een egale kleur.

Voor Déclic Solaire, de bruinversneller voor gelaat en lichaam van Decléor, hebt u iets minder discipline nodig: drie tot vijf dagen voor het zonnen ’s ochtends en ’s avonds in uw beautyritueel inbouwen. Deze ivoorkleurige melk (tube 75 ml: 990 fr.) bevordert het bruinen met helioprotectine, een natuurlijk bestanddeel dat de melaninesynthese opvoert. Het product kan ook na het zonnen gebruikt worden om de bruine kleur langer te behouden. Maar voor mensen met een bleke en gevoelige huid is het vermijden van zonnebrand vaak belangrijker dan een diepbruine kleur. Decléor heeft voor hen een concentraat van essentiële oliën (roos, geranium en kamille) dat de huidcellen beschermt tegen de zonneagressie, huidveroudering afremt en de natuurlijke verdedigingsfuncties van de huid stimuleert. Aromessence Solaire (15 ml: 1625 fr.) is een niet-vette olie die de kans op zonnebrand merkbaar doet dalen.

Zelfbruiners

Zonnebank is geen optie als u op lange termijn geen huidkanker wenst of een gelaat met dezelfde structuur als uw krokotas. Met zelfbruiners vermijdt u dat alvast.

De nieuwste versies maken komaf met de grootste bezwaren: de roestgeur en het streperig resultaat zijn verleden tijd. Zo ruikt Express Bronzer (100 ml: 930 fr.) van Ambre Solaire naar perzik. Deze lichaamszelfbruiner zit in een handige spray, net zoals die van Dior (125 ml: 995 fr.) en Biotherm (150 ml: 930 fr.). Deze laatste heeft een frisse sinaasappel- en mandarijntjesgeur, die ook in de Bronze Magic gelaatsgel (50 ml: 795 fr.) van hetzelfde merk zit. De gel geeft een natuurlijk resultaat en bevat wat paarlemoer voor een gezonde look. Voor wie de sensuele geur van monoï verkiest, is er de getinte zelfbruiner van Yves Rocher (tube 75 ml: 379 fr.). De Color Control Self Tan Cream (50 ml: 895 fr.) van Lancaster is niet gekleurd: deze gelaatscrème biedt bruinbevorderend biomelanine en een beschermingsfactor 6.

Een ander bezwaar tegen zelfbruiners is het zebra-effect: onvakkundig aangebracht of te geconcentreerde formules geven streperige zomerbenen. Met Jet Bronzer Sunless Tanning Dark lotion (100 ml: 399 fr.) van Piz Buin zou dat niet meer gebeuren, en ook niet met de auto-bronzant lotion (flacon 150 ml: 955 fr.) van Yon-Ka, dankzij fruitzuren die dode huidcellen voorkomen. Succesnummer Summerlegs (995 fr.) van Helena Rubinstein en nieuwkomer Go Bronze Tinted Self-Tanner for Legs van Estée Lauder (150 ml: 990 fr.) hebben onze blotebenentest met glans doorstaan: geen strepen, een natuurlijke kleur en een aangename geur.

In volle zon

Bepaalde voedingssupplementen zoals Oenobiol, Bronzactive of Actisun zouden het bruinen bevorderen en de vorming van vrije radicalen (veroorzaakt door het zonnen) afremmen. Dat betekent echter nog niet dat ze de UV-stralen filteren en bijgevolg een zonnecrème overbodig maken. Debbie D’Aquino, vice-president productontwikkeling van Clinique, stelt dat de orale inname van antioxidanten geen effect op de huid heeft. Enkel het insmeren haalt volgens haar iets uit. Zoek dus naar crèmes met een meerwaarde in de vorm van vitaminesupplementen. En dat hebben de meeste merken intussen al wel. Het belangrijkste is echter dat een zonnecrème zowel UVB- als UVA-bescherming biedt. Een UVB-filter beschermt u op korte termijn tegen zonnebrand en een UVA-filter tegen vroegtijdige huidveroudering; op lange termijn verlagen beide serieus de kans op huidkanker. De enige manier om niet te verbranden, is binnenblijven of zonnecrème smeren: vaak genoeg (elke twee uur) en met een factor die hoog genoeg is. Iemand die makkelijk bruint zonder te verbranden, zit in Europa goed met een factor 15. Mensen met een gevoeligere huid kunnen beter hoger beginnen en dan langzaam afbouwen. Een hogere filter is nochtans geen excuus om langer in de zon te blijven: de huid kan maar een bepaalde dosis zon op een beperkte tijd aan. Geleidelijk aan bruinen zorgt trouwens voor een mooiere, egalere kleur.

Een aangepaste textuur maakt het er alleen maar aangenamer op: een droge huid vraagt om rijke crèmes, lichtere melk of lotions zijn geschikt voor een normaal/gemengde en geltexturen voor een vette huid. De waterproof gelaatscrème SPF 15 (50 ml: 895 fr.) van Dior biedt een droge huid naast een adequate bescherming ook een goede hydratatie, net zoals de Soin Expert Haute Tolérance SPF 10 (pot 50 ml: 1625 fr.) van Decléor: een crème zonder chemische filters voor de gevoelige huid. De Ultra Protection SPF 25 (tube 50 ml: 885 fr.) van Yon-Ka heeft evenmin chemische filters en werkt bovendien herstellend en littekenhelend. Ook goed voor de gevoelige huid is Anthélios SPF 30 (100 ml: 550 fr.) van La Roche-Posay, zonder parfum of bewaarmiddelen. Een gevoelige, maar normale huid is beter af met de hydraterende melktextuur van Decléors Ecran Haute Protection SPF 15 (tube 125 ml: 990 fr.), die voor gelaat en lichaam gebruikt kan worden. Waterresistent uiteraard, net zoals de Nivea kindermelk SPF 25 (100 ml: 449 fr.) of 35 (489 fr.). Volwassenen hebben eerder behoefte aan de antirimpelcrème met beta-caroteen (tube 50 ml: 770 fr.) van Biotherm: een abrikooskleurige gelcrème die snel indringt. Een vette huid moet uitkijken naar olievrije producten, zoals de Anti-Aging Sunblock for Face SPF 30 (910 fr.) van Estée Lauder. Ook een gel is een goed idee: de Gel Solaire SPF 10 (tube 100 ml: 520 fr.) van Louis Widmer is vetvrij en geschikt voor zonneallergieën. Speciaal voor mannen brengt Davidoff in juni een waterproof gel SPF 8 met de heerlijke geur van Cool Water. Cool Water Functions Cool Sun Saver (965 fr.) is een product voor gelaat en lichaam in een handige pompflacon. Praktisch zijn ook de sprays, zoals de Tanning Emulsion SPF 8 (125 ml: 885 fr.) van Jil Sander, Shiseido’s Refreshing Protective Spray for Body & Hair SPF 12 (890 fr.) en de Beach Cooler (400 ml: 825 fr.) van Lancaster. Een stick gebruikt u voor gevoelige plekjes als neus, oren, lippen en oogcontouren. Keuze te over: een niet-vette versie vindt u bij Yves Rocher (SPF 15: 359 fr.) en extra hoge bescherming bij Lancôme, stick Special Zones Sensibles SPF 50 (790 fr.). De waterproof combistick Sensitive Lip & Face SPF 20 (260 fr.) van Galenco is handig voor winter- en watersporten.

Nagenieten

Een goede hydraterende crème houdt de huid soepel, waardoor ze minder snel zal afschilferen en de bruine kleur langer zal blijven. Een goede aftersun doet meer: kalmerende en herstellende ingrediënten proberen de schade zoveel mogelijk te beperken. Voor een verbrande huid is de aftersunspray een zegen: Lancômes kalmerende Aqua Repair (890 fr.), Yves Rochers tweefasische aftersun met monoï (299 fr.), of Jil Sanders after sun spray intense tan (125 ml: 1035 fr.), voorzien van het Sun-parfum. Ook een geltextuur brengt verfrissing, zoals het kalmerend en herstellend gelaatsmasker van Decléor (tube 75 ml: 990 fr.) dat het gloeiende warmtegevoel vermindert. De aftersungel (tube 200 ml: 895 fr.) van Dolce & Gabbana verzacht irritaties en behoudt langer de bruine kleur door een diepgaande hydratatie. Dat doet ook de Stay Bronze Moisturizing Tan Extender (150 ml: 910 fr.) van Estée Lauder: het bruinhoudend complex wordt een handje geholpen door een milde zelfbruiner. Deze frisse melk trekt snel in en droogt in 15 minuten. Nivea schuift Q10 naar voren en Helena Rubinstein vitamine C als ultiem wapen tegen vroegtijdige huidveroudering. De Nivea aftersuncrème met Q10 (tube 100 ml: 359 fr.) stimuleert de celvernieuwing en bestrijdt vrije radicalen. Golden Defense C-Charge (tube 200 ml: 950 fr.) is een balsem die met voedende en hydraterende bestanddelen het vochtverlies aanvult.

Haar

Niet alleen de huid maar ook het haar heeft in de zomer extra aandacht nodig. Water, zon en zand stellen het zwaar op de proef. Speciale sprays beschermen haar en hoofdhuid tijdens het zonnen tegen zon, chloor en zout. De Sun Protecting Spray SPF 4 (150 ml: 825 fr.) van Lancaster bijvoorbeeld is vetvrij en houdt het haar zacht en glanzend. U kan het ook insmeren met de Solar-gel van L’Oréal, dat een beschermende film legt. Na het strand is een wasbeurt geen overbodige luxe. Er bestaan speciale shampoos zoals de After Sun Shower van Piz Buin: een zeepvrije, hydraterende formule die u ook als douchegel kan gebruiken. Maar u vindt er ook bij Redken, L’Oréal Professional, Kérastase en Lancaster. Zware gevallen kopen er meteen maar herstellende conditioners bij zoals de Deep Conditioning Hair Treatment (125 ml: 825 fr.) van Lancaster. Met sommige haarparfums, zoals dat van Cool Water Woman (200 ml: 1095 fr.) van Davidoff, ruikt u niet alleen lekker, maar beschermt u uw haar ook tegen UV-stralen.

Sofie Albrecht / Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content