De Westhoek heeft er een prima adres bij. In ’t Notarishuys in Diksmuide doen gemotiveerde jonge mensen hun uiterste best om betaalbare gastronomie te brengen. Op de borden komen feestelijk gepresenteerde gerechten, geïnspireerd op de klassieke Belgisch-Franse keuken en bereid met behulp van moderne technieken.

Het riante notarishuis ligt in het centrum van Diksmuide en heeft een parking voor de deur. De eetvertrekken zijn royaal van formaat en zijn stemmingsvol ingericht. Je zit er in luie Lloyd Loomstoelen aan elegant gedekte tafels en kijkt uit over een ommuurde stadstuin met terras en in het midden een indrukwekkende, anderhalve eeuw oude beuk. ’t Notarishuys is een van de eerste niet-rokersrestaurants. Het getuigt van moed en visie om als jonge restaurateurs zo’n beslissing te nemen. Je weet dat je blootstaat aan negatieve reacties van verstokte ‘paffers’, die in ’t Notarishuys naar een rokerspatio tussen het restaurant en de toiletten worden verwezen.

De spijskaart is beknopt en de prijzen zijn gerechtvaardigd. Het lunchmenu van drie gangen kost 25 euro en is een koopje. Daarnaast zijn er menu’s voor 31, 37 en 48 euro. De wijnkaart vermeldt een 130-tal referenties en landen als Spanje en Zuid-Afrika zijn goed vertegenwoordigd.

Wij waren van ver naar de stad van de boter en kaasfeesten gekomen en vonden dat een reden om het prestigemenu ’t Notarishuys te proeven (48 euro). Daarbij kozen wij een karaf correcte witte, en een karaf rode wijn van de maand (15 euro voor 45 cl). Op tafel stonden blokjes in aceto balsamico gemarineerde Parmezaanse kaas (waar ligt de meerwaarde ?) en wij kregen amuusjes als rillettes van Duke of Berkshireham en carpaccio van kabeljauw met gekonfijte citroen. Het eerste gerecht was meteen prijs : koningskrab met linzen, marshmallow van prei en krokantjes van karamel van rode biet gevuld met crème van huisgerookt spek. Het sappige vlees van op de plancha gebakken zonnevis verscheen met een mengeling van artisjok, paddenstoelen, pijpajuin en peulen en een aardappelmousseline met ansjovis. Het hoofdgerecht bestond uit kalfszwezerik in krokant jasje van panko (Japans paneermeel) met Luikse salade en zacht gegaarde en toch een beetje droge kalfswang in jus met graantjesmosterd. Beignets gevuld met gesmolten chocolade met zalvend zacht laurierijs vormden het dessert en daarbij kwam een verfrissend dipsausje van sinaasappel.

FEESTELIJK ETEN

Keuken : 8

Decor : 7,5

Comfort : 7,5

Service : 7,5

Prijs/kwaliteit : 7,5

GOED OPGELEID

Bert Boussemaere en Jessica Seys zijn de jonge eigenaars van ’t Notarishuys. De twee kregen een gedegen opleiding, onder meer in het Brusselse driesterrenrestaurant Comme chez Soi, waar Bert vierenhalf jaar in de keuken werkte en Jessica twee jaar de patisserie verzorgde. Om zich te perfectioneren in speciale technieken en bordschikkingen is Bert nog twee jaar in Hof van Cleve in Kruishoutem gaan koken.

De twee droomden ervan om iets voor zichzelf te beginnen en zagen hun kans schoon toen zij op een leegstaand notarishuis botsten. Vier maanden lang werd met man en macht gewerkt om het kantoor tot restaurant in te richten. Op 12 december 2004 opende het restaurant zijn deuren.

‘T NOTARISHUYS

Koning Albertstraat 39, 8600 Diksmuide. 051 50 03 35. Zondagavond, maandag en zaterdagmiddag gesloten

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content