Vandaag staan we achter een dijk, midden in de winderige polders en luisteren naar het verhaal van een veerhuis dat een beetje toevallig aan een tweede leven is begonnen. “Ik heb veel te danken aan het tweesterrenrestaurant Oud Sluis, hier vlakbij”, zegt de gastvrouw van De Veerhoeve. “De uitbaters ervan lanceerden het idee van een gastenverblijf en stuurden me bovendien de eerste klanten.”

Buiten steekt de wind op die hier zo ongenadig en ongestoord over de polders kan rollen. De Veerhoeve is bijna anderhalve eeuw oud, maar de charme ervan is ongeschonden gebleven. Omringd door groen en bomen, beschermd weggedoken achter de dijk, ligt het huis er gezellig bij, aan de voorzijde omzoomd door enthousiast bloeiende hortensiastruiken. “We hadden altijd veel vrienden op bezoek en toen de kinderen klein waren, werd op de plaats van de afgebrande schuur een annex gebouwd, daar brachten ze soms met zijn tienen de nacht door. Daar werd drie jaar geleden de enige gastenkamer ingericht. Gewoon voor de gezelligheid.”

Op de lichtbruine houten vloer na oogt die luxueuze gastenkamer egaal wit, ze heeft een welgevormd kingsize bed, een oud uitziende nieuwe kleerkast, een ronde tafel voor vier en een tweezitsbank. Een klein televisietoestel en een hifiketen zorgen voor een eigentijdse toets. Wie een kop koffie of thee wil zetten, vindt er een (witte) elektrische waterkoker. Ook de badkamer is wit, “en helemaal Philippe Starck“, voegt de gastvrouw er prompt aan toe.

Het huis met zijn rustgevende interieur heeft in die korte tijd een eigen publiek aangetrokken, er werd geen letter reclame voor gemaakt. Gasten die de natuur en de rust appreciëren, vinden De Veerhoeve als vanzelf en geven de boodschap door aan vrienden en bekenden, aan wie de weidse polders verkiest boven de volgebouwde Knokse dijk.

De gastvrouw heeft de sobere inrichting grotendeels zelf bedacht. Af en toe staken vrienden een handje toe, want geld voor een tuinarchitect was er niet. Voor de kamer ligt een kleine vijver, op de achtergrond verheft zich een witte schuur met groen-wit gestreepte poorten. Daar is een zithoek geïnstalleerd met houten tuinmeubelen. Twee Brabantse paarden, die van de slacht werden gered, staan te dampen in de achterliggende weide.

De Veerhoeve telt één gastenkamer die tegen 150 euro wordt verhuurd, inclusief het ontbijt en de drankjes. Het hotelhuisje ligt 2 kilometer ten noorden van Sluis, op de weg naar Cadzand en Breskens. De Veerhoeve, Provinciale Weg, 6, NL 4525 LD Retranchement, Nederland, Tel. en fax: +31-117-46 22 07.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content