Keuken : 7,5 i Decor : 5,5 i Comfort : 6 i service : 6,5 i Prijs/kwaliteit : 8

De familie Terroir houdt al twaalf jaar haar restaurant Côté Terroir open en wist, met fijne bereidingen uit de Frans-Belgische keuken voor lichtverteerbare prijzen, een gedegen reputatie op te bouwen. Het nederige eethuisje is te vinden in een rustige wijk tussen het Justitiepaleis en het Gemeentehuis van Charleroi. Parkeren deden wij voor de deur en dat was een opluchting. Deze Waalse stad heeft immers de reputatie de hoogste misdaadcijfers te hebben van ons land. Binnen wachtte een inrichting in roze en Provençaals geel, twee pasteltinten die twintig jaar geleden veel werden gebruikt. Zitten doe je op rotan meubilair. De restaurantmuziek was afgestemd op de omgeving.

Mevrouw Terroir ontving in jeans met geborduurde glasdiamantjes en ontpopte zich als een vriendelijke, onderhoudende vrouw. Christine vertelde spontaan dat zij uit Ukkel komt. Volgens haar is de hele heisa rond de misdadigheid in Charleroi een mediahype. Terwijl zij dit vertelde, loeiden de sirenes op de achtergrond. Haar man Thierry Terroir verschanste zich in de keuken. Hij stelde een spijskaart samen met een vijftiental persoonlijke bereidingen. Specialiteit is al jaren een onvervalste cassoulet uit Toulouse met in huis gemaakte worst en gekonfijte eend en spek (16 euro). Vaste klanten kiezen zo goed als allemaal een van de menuformules. Trekpleister is de lunch, die ook ’s avonds en zelfs in de weekends wordt opgediend voor 20 euro en die bestaat uit een keuze uit twee voor- en hoofdgerechten, kaas van de boerderij of een nagerecht. Voor de grote genieters zijn er een klein en een groot degustatiemenu (37 of 44 euro). De wijnkaart is verpakt in een bureaumap en vermeldt, zoals in zoveel restaurants in Wallonië, uitsluitend Franse wijnen.

Wij kozen het degustatiemenu in driegangenversie met de bijbehorende wijnen en betaalden 53 euro per persoon. Er kwamen drie lekkere amuusjes : salade met kikkerbil, espuma van ganzenlever, en minestrone. Het voorgerecht bestond uit sashimi van kreeft met fleur de sel en vanilleparfum, gekonfijte citroen, peper van Kampot en krokante millefeuille van groene appel, mango en citroenmelisse. Aan de overkant kwam gebakken eendenlever met tarte tatin van ananas en gember, en ijs van Banyuls met zwarte peper.

Er waren twee verschillende hoofdge- rechten : op lage temperatuur gegaarde kalfsfilet met onder druk opgespoten aardappel- en truffelmousseline, bonbon van in filodeeg verpakte ganzenlever en saus met port en parfum van tonkaboon. Met de lijn gevangen en aan de graat gegaarde zeebaars werd vergezeld van een croque-monsieur van Provençaalse groenten, cannelloni van aubergine en langoustine, saba-yon met basilicum en zwarte olijven uit Nice.

Deze gastronomische maaltijd werd begeleid door correcte wijnen. Als afsluiting was er een feestelijke compositie van nougat met crême brûlée, peer met schuim, speculaasijs, vanille-ijs met koek, chocolademousse en mangomousse.

Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content