Wat horloges betreft, is de Zwitserse kwaliteit spreekwoordelijk. Maar ook in ons land worden heel wat geweldige uurwerken ontwikkeld.

STERREN ALS KLANTEN

In de Rue du Rhône – de Champs-Elysées van de horlogerieboetieks in Genève – prijkt tussen topmerken van Zwitserse makelij het logo van een uurwerkmaker dat weinig Zwitsers klinkt : Van der Bauwede. De naam is afkomstig uit Brugge. Alexis Van der Bauwede (1873-1950) stelde er de binnenwerken van de kerk-torenklokken af, maar geraakte gefascineerd door de miniaturisering die hij in zak- en polshorloges vond. Die passie deelde hij met zoon Pierre en kleinzoon Maxence. Die laatste richtte in 1980 in Zwitserland zijn eigen merk op. Roger Federer, Jean-Claude Van Damme en Johnny Hallyday zijn er klant aan huis.

Info: www.vdb.ch

EEN MEISJE UIT WEMMEL

Het merk Rodania werd in 1930 gesticht in het Zwitserse Grenchen en kende al vlug internationaal succes. In 1951 vestigde een agent van Rodania zich in Wemmel om vandaaruit de Belgische markt te veroveren. Hij ontmoette er zijn toekomstige vrouw, nam de volledige zaak over en leidde vanaf dan alles vanuit België. De familie heeft intussen het merk verkocht aan een groep financiers. Hun bijzondere Rode Duivels Lijn zal deze zomer ongetwijfeld aanslaan. Ook de Kipling-horloges horen bij dit bedrijf.

Uit het Red Devils gamma: logo op de wijzerplaat en de inscriptie Belgian Red Devils op de stalen kast (109 en 169 euro).

Info: 02 456 81 40, www.rodania.be

GEÏNSPIREERD OP FRANCORCHAMPS

Als importeur van Zwitserse horloges beslist Luikenaar Bernard Julémont, na een race op het circuit van Francorchamps, zijn eigen merk in het leven te roepen. In 2001 lanceert hij Raidillon. Van elke nieuwe serie worden slechts vijfenvijftig exemplaren gemaakt, wat overeenkomt met het maximale aantal bolides die op het circuit zijn toegestaan. Het laatste nieuwe model verenigt de kleuren van Vlaanderen en van België.

Raidillon Racing Chronographe (2850 euro).

Info: www.raidillon.be

LIMBURGSE LUXE

Denis Van Esser weet alles van horlogerie, al ontwierp hij oorspronkelijk juwelen. Sinds 2002 heeft hij ook een horlogelijn, die alleen in zijn winkel in Hasselt te verkrijgen is. De wijzerplaat van zijn A One is lichtjes gekanteld ten opzichte van de kastbodem, waardoor de tijd beter afgelezen kan worden aan de pols.

A One Chrono 50 in staal met een respectabel gangwerk van La Joux-Perret (prijs op aanvraag).

Info: 011 22 32 50, www.vanesser.net

IN ANTWERPEN ONTWORPEN

Steffen Timepieces is nog geen tien jaar oud. Antwerpenaar Ronald Steffen wou een Belgisch ontwerp van Zwitsers fabricaat. Op sommige modellen is de bezel (zwart, roze goud of met diamanten bezet) vervangbaar. Ronald Steffen heeft onlangs ook het merk Red Star Line gelanceerd.

Napoléon in empirestijl, afgewerkt met krasvrij saffierglas. Genummerd en gelimiteerd (2150 euro).

Info: 03 651 25 54, www.steffen.be

INTERNATIONALE ERKENNING

Benoît Mintiens is als industrieel ontwerper bezeten van mechanische uurwerken. Met zijn merk Ressence heeft hij een totaal nieuw concept ontworpen om de tijd af te lezen. Om dat te doorgronden, kunt u de animatie op zijn website bekijken. Dan wordt alles duidelijk : door middel van draaiende schijven in de wijzerplaat worden alle grafische elementen in één vlak weergegeven. Ressence kreeg eind vorig jaar voor zijn Type 3 de Prix de la Révélation Horlogère tijdens de Grand Prix d’Horlogerie de Genève – zowat de Oscars van de sector.

Ressence, een gedurfd ontwerp zonder wijzers en zonder kroon (prijs op aanvraag).

Info: 0496 52 51 60, www.ressence.eu

WERELDWIJD SUCCES

In Bastogne ontwikkelde Jean-Pierre Lutgen in 2007 het concept van een horloge dat fashionista’s kunnen aanpassen in functie van wat ze aanhebben of zelfs van hun humeur. Dat alles voor een prijs die volgens de normen van de sector eerder aan de democratische kant ligt. De Ice-Watch was geboren en zou vanuit België al vlug de wereld en de harten van de mensen veroveren.

Kleurschakering Radiant Orchid (89 euro).

Info: 061 21 71 00, www.ice-watch.com

WEST-VLAMING TREKT NAAR LUIK

Zakenman Joris Ide joeg al jaren met een geweer van Lebeau-Courally toen hij vernam dat het prestigieuze Luikse bedrijf in buitenlandse handen dreigde te vallen. In 2010 nam hij de zaak over en voegde er een uurwerklijn in het topsegment aan toe. Wie de geweren kent, herkent er trekjes van in de horlogerielijn. Deze zomer komt daar een lijn bij in maroquinerie.

Het gouden model Le Comte biedt een grande date, tweede tijdszone, dag- en nachtaanduiding en een gangreserve van 40 uur (prijs op aanvraag).

Info: 050 62 91 33, www.lebeau-courally.com

ZO VADER ZO ZOON

Terug van weggeweest, mooier en kleurrijker dan ooit : sinds enkele maanden herontdekt de modewereld het universum van Olivier Strelli. Dertig jaar na de lancering van dit label door de Belg Nissim Israël gaat Olivier, de zoon van de oprichter, zelf aan de slag om het succesverhaal nieuw leven in te blazen. Het merk stelt negen lijnen voor in een nieuwe collectie dames- en herenhorloges.

De chrono voor mannen heeft een stevige polsband in zwart of kastanje-bruin krokoleder en onderscheidt zich door zijn subtiele, donkere wijzer-plaat. Het typische teller-trio van de chrono wordt aangevuld met een datumaanduiding op 4 uur (239 euro).

Info: 02 456 81 40, www.montebi.com

DOOR SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content