De Europese Design Managementprijzen zijn voor het eerst uitgereikt. Uit meer dan 140 bedrijven selecteerde een jury met academici en andere experts flink wat Belgen.

samenstelling Leen Creve

Eerste prijs Kleine bedrijven : verlichtingsmerk Dark

Zaakvoerder Marnick Smessaert : (vanuit Melbourne, Australië) : “Natuurlijk was het een verrassing. We kregen al meer dan twintig designprijzen en ons bedrijf kreeg ook al eens een Henry Van de Velde prijs, maar dit overstijgt alles. Het gaat zowel over onze collectie als over onze visie en onze bedrijfscultuur. Het is een mentale opsteker, want wij investeren al jaren in onderzoek en ontwikkeling en we strijden hard om onze ideeën te beschermen tegen vervalsers. Dit is het beste bewijs dat je als Belgisch bedrijf wel degelijk kunt draaien op sterke ideeën. Dat loont : wij krijgen intussen jaarlijks meer dan vijfhonderd voorstellen van internationale ontwerpers. Ik werk intuïtief : de producten die wij uitbrengen, vind ik persoonlijk allemaal mooi. Ik noem ze love or hate producten. Tot nu toe werkt die aanpak.”

Dark werd opgericht in 2000 en bracht een jaar later zijn eerste collectie uit. De export bedraagt 70 procent van de omzet, die vorig jaar 4.600.000 euro bedroeg. www.dark.be

Tweede prijs Kleine bedrijven : buitenmeubelmerk Extremis

Zaakvoerder Dirk Wynants: “We krijgen net als Dark geregeld een prijs en ik heb ook al enkele keren een beloning als ondernemer gekregen. Maar dit is natuurlijk op internationaal niveau veel waard. Ik zie weleens ontwerpers die denken dat als het ontwerp klaar is en het product er dan staat, dat de klanten dan van zichzelf gaan komen. Maar zo werkt het niet. Ontwerpen is eigenlijk maar een klein deeltje van het proces. Het is goed dat er nu een prijs bestaat die het geheel bekijkt.”

Extremis : opgericht in 1994, bijna 5 miljoen euro omzet (80 procent omzet). www.extremis.be

Eervolle vermelding Grote bedrijven : radiatorfabrikant Jaga

Artdirector Jan Kriekels : “Design en innovatie spelen in heel ons bedrijf een grote rol, niet alleen voor de productontwikkeling. Sinds begin jaren negentig al zijn wij op alle vlakken aan het innoveren. Dit was een bedrijf van machinebouwers. Het was niet evident om begrippen als cultuur, kunst, gevoelens, ecologie en schoonheid te lanceren. Een goede vormgeving zorgt ervoor dat je internationaal iets kunt betekenen en dat je dominant wordt in een sector. Het is leuk om daar een medaille voor te krijgen. En ik denk dat het ook een opsteker is voor alle creatieve bedrijven in België. Normaal wordt alles altijd economisch gemeten.”

Jaga : opgericht in 1962, 70 miljoen euro omzet (85 procent export). www.jaga.be

De andere winnaars

Microbedrijven : Beau&bien (Frankrijk), Feonic (Groot-Brittannië) en Ivana Helsinki (Finland).

Kleine bedrijven : na Dark en Extremis komt T-box (Turkije) op de derde plaats.

Middelgrote bedrijven : Walter Knoll (Duitsland), Chocolat Factory en Santa&Cole (Spanje).

Grote bedrijven : Loewe, Festo en Bosch&Siemens (alle drie Duits).

Info : DME Award is een initiatief van het Design Management Europe Network. Design Vlaanderen en Designregio Kortrijk zijn lid van het netwerk. www.designmanagementeurope.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content