Ze vallen op door hun mooie, vaak onalledaagse materialen en heel uiteenlopende vormen, van minimalistisch tot nostalgisch. Sieraden van Belgische makelij zijn in opmars.

Liefde voor details

In haar gloednieuwe winkel in Antwerpen toont juweelontwerpster Salima Thakker waarin ze uitblinkt : verfijnde, handgemaakte stukken uit edelmetaal en edelstenen. Haar creaties, waarmee ze al bekendheid oogstte tot ver in het buitenland, zijn nu dus ook exclusief te koop in haar winkel. Na een opleiding juweelontwerp aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het befaamde Royal College of Art in Londen, startte zij in 2001 met een eigen atelier als artistieke uitvalsbasis. Haar ontwerpen kregen er vorm aan de werkbank, via trial and error, experimenten en doorgedreven onderzoek. Elke creatie getuigt van technisch kunnen en liefde voor detaillering die voortvloeit uit haar Belgisch-Indiase roots.

Plastic chic

Na alle mogelijkheden van staal te hebben uitgeprobeerd (vierkant, rond of lang) experimenteert Brusselaar Hubert Verstraeten nu met een variant van galaliet, de kunststof waar biljartballen van worden gemaakt. In samenwerking met Saluc (een internationale biljartballenproducent uit het Waalse Callenelle) heeft hij hippe, vrolijk gekleurde knikkers ontworpen die in combinatie met stalen ogen de prachtigste ringen, oorbellen en manchetknopen opleveren. Topstuk uit de collectie is een kogelhorloge met minuscule (maar goed afleesbare) wijzerplaat en dubbele polsband.

Krachtige beeldtaal

Religie, mythe en spiritualiteit zijn terugkerende thema’s bij de Mexicaanse juweelontwerper Jorge Manilla. Zo vormde zijn afstudeerproject aan Sint-Lucas Antwerpen (2006) een volledige collectie gebaseerd op de Virgen de Guadelupe, de Heilige Maagd van Mexico, met juwelen geïnspireerd op amuletten, relikwieën en fetisjen. Geen klassieke ontwerpen dus maar juweelobjecten met een ziel en een verhaal en in opmerkelijke materialen. Voor zijn opleiding juweelontwerp aan Sint-Lucas, volgde de jonge ontwerper een meer technisch gerichte opleiding juweelkunst in Mexico. Nu woont en werkt hij, gelokt door de liefde, in Gent. Van daaruit is deze rijzende ster zijn internationale carrière verder aan het uitbouwen.

Sierlijke eenvoud

De Brusselse ontwerper Claude Wesel stapt tijdelijk af van de complexe micromechanismen waarmee hij naam heeft gemaakt en keert terug naar de sterk vereenvoudigde vormen uit zijn begintijd. In zijn collectie Le Sourire brengt hij fraaie combinaties van oude en nieuwe materialen, zoals 18 karaat goud, zilver, staal, ivoor, hoorn, meerschuim, mammoet-ivoor, parels uit zuiderse zeeën, eeuwenoude barnsteen, koraal en plexiglas. De artisanale sieraden getuigen van groot vakmanschap. Door hun verwijzingen naar etnische culturen fungeren ze als moderne talismans of geluksbrengers.

Achttiende-eeuwse borduursels

De Naamse kunstenares Florence Beauloye begon haar carrière als juriste, maar besloot op haar dertigste om haar artistieke roeping te volgen en zich toe te leggen op het ontwerpen van sieraden. Ze koos haar eigen weg en ging aan de slag met borduursels. Al doende ontwikkelde en verfijnde ze haar techniek. Elk sieraad is uniek en wordt volledig met de hand vervaardigd. Op de oude kanten en zijden weefsels uit haar collectie Rose Bertin (een eerbetoon aan de hoedenmaakster van Marie-Antoinette) worden met kristallen, parels, halfedelstenen en pauwenveren prachtige, verfijnde motieven uit de achttiende eeuw uitgebeeld.

Verkoopinfo p. 139

Door Barbara Witkowska en Evelien Bracke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content