SAMENSTELLING HILDE VERBIEST

Nederland staat deze zomer helemaal in het teken van glas. Aanleiding is de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse Glass Art Society, die dit jaar voor het eerst in Europa wordt georganiseerd en wel in Amsterdam. Zowat overal in het land vinden er tentoonstellingen plaats, met Amsterdam, Den Haag en Leerdam als zwaartepunten van het programma. Ook de Belgen – lees: Vlamingen – zetten er hun beste beentje voor. Zo selecteerde het Vizo (Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen) vijf Belgen voor Young and hot, een tentoonstelling die een overzicht wil bieden van de jongste generatie Europese glaskunstenaars. Die summiere selectie ( Sylvie Vandenhoucke, Lut De Vogelaere, Christine Vannoppe, Charlie Kaisin en Henriette Michaux) krijgt een aanvulling in het Vlaams cultuurhuis De Brakke Grond, met werk van Ingrid Arts, Wouter Bolangier, Sandra De Clerck, Pierre Declerck, Hennie Van Engeland, L’Anverre (Sem Schanzer en Armin Homolka), Jan-Willem van Zeist, Christine Vannoppe en Cynthia Jacobs.

“Omdat het Vizo al een tentoonstelling in Amsterdam organiseert, heb ik een andere invalshoek gezocht”, zegt Tania De Bruycker van Centrum Goed Werk. Haar keuze viel op een confrontatie met Japanse meesters in de glaskunst. De Bruycker: “Er is een fundamenteel verschil in de manier waarop een kunstwerk wordt opgebouwd. Een oosterling bouwt rond de lucht. Hij tracht die leegte vorm te geven. Zijn werk is architecturaal want architectuur is precies de ruimte vormgeven. Een westerling zal iets bouwen dat de ledigheid wegduwt, iets dat de inhoud verborgen houdt.” Origineel is alvast de plaats van het gebeuren: het Glazen Huis in Leerdam (resultaat van een ontwerpwedstrijd gewonnen door Kruunenberg Van der Erve Architecten) heeft glazen muren, dertig centimeter dik en opgebouwd door het verlijmen van tien millimeter dikke glasplaten. “Het lijkt net een ijspaleis, maar door het groenige effect van de dikke glasmuren is het tegelijk heel warm”, aldus Tania De Bruycker. Er is werk te zien van de Japanners Keiko Mukaide, Kazushige Takenaga, Yasuko Kita en Yuri Kitazato naast dat van de Belgen Sylvie Vandenhoucke, Koen Vanderstukken, Piet Stockmans, het collectief L’Anverre, Wouter Bolangier, Ingrid Arts, Jelena Popadic, Tine Vindevogel en het duo Claire Bataille en Paul Ibens.

Young and Hot, van 30 mei tot 9 juni in Sociëteit Baby, Keizersgracht 676, Amsterdam. Vlaams glas, tot 18 juni in De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Belgium Glass and Japanese Masters, van 29 mei tot 4 juni in het Glazen Huis, Koningin Emmalaan 118, Leerdam. Website:

www.glas2002.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content