Voor de veertiende keer al zijn de Henry van de Velde Awards, de belangrijkste Belgische vormgevings- prijzen, uitgereikt. Textiel- en modeontwerpster Anita Evenepoel krijgt erkenning voor haar volledige oeuvre, Linde Hermans is het bekroonde Jong Talent en Durlet is het Bedrijf van 2007. Proficiat !

Henry van de Velde Award voor een Loopbaan : Anita Evenepoel

Wie ? Anita Evenepoel : “Ik was jong in de jaren zestig. Sindsdien is er geen enkele periode nog zo creatief geweest. Het leverde een voorsprong op voor iedereen uit die tijd. Ik ben begonnen met weefwerk, het was een hobby. Toen deed ik sieraden en theaterkostuums en occasioneel een meubel. Twaalf jaar geleden ben ik met mode begonnen. Van Prêt a Partir ligt deze winter de laatste collectie in de winkel. Vanaf nu richt ik mij weer op vrij werk.”

Kenmerken Ambachtelijk, maar ook industrieel innoverend. “Ik begin graag terug van nul. Ik hou ervan om kleine uitvindingen te doen.” Anita geeft les aan de afdeling Interieurvormgeving van Sint-Lukas in Brussel en doceert technologie aan de modestudenten van de Antwerpse Modeacademie.

Jurybeslissing “Zij neemt een aparte plaats in tussen de Belgische ontwerpers en staat internationaal op hoog niveau.”

Reactie Anita Evenepoel : “Deze prijs kan alleen gaan naar iemand die al dertig jaar bezig is én die nu nog actief is. Ik ben ondervoorzitter van de selectiecommissie, dus toen mijn naam gestemd werd, was ik verrast, ja.”

Info www.pretapartir.be

Henry van de Velde Award voor Jong Talent : Linde Hermans

Wie ? De 33-jarige Limburgse Linde Hermans studeerde Productdesign aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Ze liep stage bij trendwatcher Li Edelkoort en bij architect Jorge Pensi. Ze kreeg al de Provinciale Prijs voor Kunstambachten Limburg en een Prijs voor Vormgeving van de stad Mechelen. Haar bekendste werken zijn het Jigsawtafeltje voor Vlaemsch, naast Crucialstraatmeubilair voor Wolters en een eigen collectie horecagerelateerde producten onder de naam Rode Schoentjes.

Kenmerken

Natuurlijk, ambachtelijk, humoristisch.

Jurybeslissing “Het grappige en poëtische aspect van haar werk heeft de doorslag gegeven.”

Reactie Linde Hermans : “Het is een belangrijke prijs, die waardering doet deugd.”

Info www.rodeschoentjes.be

Henry van de Velde Award voor een Bedrijf : Durlet

Wat ? De lederexpert uit West-Vlaanderen is opgestart in 1966. U kent het merk ongetwijfeld van De Laatste Show : Frieda Van Wijck zit ook dit seizoen op een Durletstoeltje.

Kenmerken De hoogtechnologische ervaring van het bedrijf wordt gekoppeld aan samenwerking met nationale en internationale ontwerpers : Maarten Van Severen, Alfredo Häberli, Axel Enthoven, Antoine Pinto en Stefan Schöning.

Jurybeslissing “Het vakmanschap en de consequentie waarmee in dit bedrijf voor design gekozen wordt, maken de keuze evident.”

Reactie Anton Vanzieleghem : “Het verheugt ons zeer erkend te worden in eigen land.”

Info www.durlet.be

Ook nog : de Henry van de Velde Labels

Uit 150 inzendingen werden 11 Belgische producten geselecteerd van een Belgische ontwerper en/of van een Belgisch bedrijf. Zij krijgen een Henry van de Velde Label, een kwaliteitslabel voor de volledige levenscyclus van het product. De volledige lijst vindt u op weekend.be

Henry van de Velde Awards & Labels, tentoonstelling van 16 januari t/m 2 maart 2008, in de Design Vlaanderen Galerie. Dinsdag- vrijdag, van 11 tot 18 u. Zaterdag en zondag 13 tot 17 u.

www.designvlaanderen.be

door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content