Met gerichte oefeningen kan verslapping van de hals- en gezichtsspieren worden tegengegaan. En zoals halters praktisch zijn bij het trainen van onze armspieren, is Facial Flex, een apparaatje van Amerikaanse origine, een flink hulpmiddel bij de fitness voor het gezicht.

Linda Raats / illustratie Sandra Schrevens

De Amerikaanse choreografe Juliette Kando dokterde een oefenprogramma uit voor de gezichtsspieren. Op basis van isometrics en callistenics vond zij een methode om het verslappen van de hals- en gezichtsspieren tegen te gaan en zo een dubbele kin en een verlies van de ovale trekken van het gezicht te vermijden. Bij isometrics spreken we over herhaalde, minimale bewegingen van aparte spiergroepen, callistenics zijn bewegingen die lichamelijke gezondheid en gratie bevorderen via oefeningen die uitgaan van een bepaalde tegendruk.

Juliette Kando vertrekt van het principe dat verzorgende cosmeticaproducten wel beschermen en hydrateren, maar geen vat hebben op het verlies van stevigheid van de huid. Omdat de huid met de onderliggende spiergroepen verbonden is, resulteren steviger gezichtsspieren in een betere huidkwaliteit, alleen al omdat via de oefeningen ook de doorbloeding van de weefsels wordt verbeterd.

Het spreekt vanzelf dat oefeningen voor de gezichtsspieren maar één onderdeel zijn van een totaalaanpak om er aantrekkelijker uit te zien. Daarom moet er tegelijkertijd ook worden gestopt met roken. Een uitgebalanceerd dieet, een goede houding en een positief zelfbeeld doen de rest.

Wie wil starten met oefeningen, moet eerst weten waar de zwakke punten liggen. De spiegel is een mogelijkheid, hoewel niet zeer accuraat. Het beeld dat wij in de spiegel zien, is anders dan wat de mensen rondom ons zien. Wilt u weten hoe u bekeken wordt, zet dan twee spiegels in een hoek van negentig graden naast elkaar en kijk in de tweede spiegel. Dit vaak onprettig experiment brengt meestal een dubbele kin aan het licht, of een wenkbrauw die hoger zit of een oog dat kleiner is dan het andere, of mondhoeken die naar beneden wijzen. Allemaal zaken waar aan gewerkt kan worden.

Oefenen gebeurt met een ingevet gezicht. De handen moeten ervoor zorgen dat de gezichtshuid niet rimpelt. Zachtjes op de huid duwen helpt niet, er mag aan getrokken worden. Juliette Kando raadt tien minuten oefenen per dag aan, gedurende twee weken, om na een week rusten, opnieuw te beginnen. Wanneer de spieren meer in conditie zijn, kan worden overgestapt op een zwaarder oefenprogramma. Wie aanvankelijk begint met een tiental keer de oefening te herhalen, kan het programma in een later stadium opdrijven tot vijftig keer.

Enkele voorbeelden : om walletjes weg te werken, moet u een wijsvinger onder het oog leggen en met de andere hand alles onder controle houden. De spiertjes onder de wijsvinger aanspannen en met de vinger tegendrukken zonder de ogen samen te knijpen. Pas wanneer u de beweging kan uitvoeren zonder het voorhoofd te rimpelen of op te trekken, mag u de hand weglaten.

Kraaienpootjes worden dan weer aangepakt door een vinger op de buitenste ooghoek te leggen en de lijntjes plat te drukken terwijl u de ogen zo wijd mogelijk opentrekt met de ringvinger en de wijsvinger van de andere hand.

Lijntjes naast de mond worden gladgestreken door de wijsvinger onder het kuiltje boven de lip te leggen, duim en middelvinger op de mondhoeken te houden, dan de mond te openen en de spieren aan te spannen terwijl u met de vingers tegendrukt op de bovenlip.

Fronsen tussen de wenkbrauwen worden verzacht door eerst stevig te masseren en vervolgens met de vingers de frons opzij te duwen tot ze gladgetrokken wordt. Acht tellen volhouden tijdens het inademen en vervolgens met de vingers hard op de frons duwen tot de huid tintelt, terwijl u de spieren gelijktijdig omhoog en opzij duwt.

Wangen worden steviger door voor de spiegel met de mond een O te maken en vervolgens met de tong krachtig tegen de binnenkant van de wangen te drukken terwijl het gezicht verder ontspannen blijft. Herhalen voor elk plekje van de wang, twintig keer aan elke kant.

De chin-up verstevigt slappe spieren aan de onderkin. Hierbij gaat u ontspannen op de rug liggen met de voeten op de grond en opgetrokken knieën. Vervolgens alleen uw hoofd zo ver mogelijk naar voor buigen terwijl u inademt, uitademen terwijl u het hoofd naar achter brengt.

Een interessant toestelletje om het ovaal van het gezicht te verstevigen en een dubbele kin te vermijden, is de Facial-Flex (2295 fr.). Wie er twee maanden lang dagelijks twee keer twee minuten oefenen voor over heeft, kan volgens Catherine Deltour die het apparaatje vanuit Amerika invoert, rekenen op een jonger uiterlijk. ?Facial-Flex is een toestelletje van plastic en roestvrij staal voor het oefenen van de gezichtsspieren zodat de spierkracht en tonus van kin en hals verbeteren?, vertelt Deltour. ?Het toestel is afkomstig uit de medische sector, waar het gebruikt wordt voor de revalidatie van mensen met zware brandwonden zodat ze de controle over hun gezichtsspieren terugkrijgen. Het toestel wordt tussen de mondhoeken geplaatst en de lippen worden tegen de weerstand van een elastiekje in samengedrukt en weer losgelaten. Door het oefenen krijgen de spieren meer tonus en wordt de bloeddoorstroming beter. Dat heeft niet alleen een gunstige invloed op het ovaal van het gezicht, het werkt tegen een dubbele kin en heeft een positieve invloed op de huid. Omdat de spieren van het gezicht in regel te weinig geoefend worden, gaan ze in de loop der jaren verzwakken. Dit toestel steunt net als power-training op het principe van de weerstand. Die weerstand wordt geleverd door elastiekjes die verschillende weerstand hebben, zodat ook hier à la carte kan worden getraind. Om de weerstand te behouden, worden de elastiekjes elke week vervangen, maar verder kan er eigenlijk niets stuk en onderhoud beperkt zich tot grondig spoelen met heet water. Dat het werkt, ondervind ikzelf. Bovendien werden al klinische studies gepubliceerd in The Journal of Geriatric Dermatology en The Society of Investigative Dermatology. Daar spreekt men over 250 procent meer spierkracht, over de verbetering van de elasticiteit van de huid met 32,5 procent en over 10 procent meer bloeddoorstroming in de haarvaatjes. Een wondermiddel is dit niet, want het toestel moet consequent gebruikt worden. Maar wie dat doet, ziet al na 6 weken resultaten.?

?De Natuurlijke Face-Lift? van Juliette Kando, 1992, uitgegeven bij Bruna Uitgevers BV in Utrecht.Facial Flex : Kroonlaan 95a, 1050 Brussel. Tel. (02) 649.84.24. Fax : (02) 648.61.58.

De Facial Flex.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content