Beeldenstorm

1 © Elke Andreas Boon, courtesy Annie Gentils Gallery Antwerpen

Liefhebbers van fotografie mogen zich in de handen wrijven: het aantal expo’s swingt de pan uit in 2018. Wij selecteerden er vier die er nu al aankomen.

1 Moeder/dochter

In Borgerhout kun je het narratieve, persoonlijke werk van fotografenduo Memymom – moeder Marilène Coolens en dochter Lisa De Boeck – gaan bekijken. Hun sterkte zijn de ensceneringen: het lijkt haast of er een theaterscène openklapt. Eén beeld vertelt een heel verhaal.

Under Constant Construction, vanaf 25 januari tot 24 maart, LOFT22 art space Antwerpen, loft22artspace.com

2 Alles komt terug

Vandaag worden soms nog technieken, methodes en thema’s van de 19de-eeuwse fotografie gebruikt, niet alleen als inspiratie, maar ook als vertrekpunt. Fotografen willen net als in de beginfase experimen- teren, wat leidt tot foto’s die meer richting tekeningen, sculpturen en schilderijen gaan. Tijdens deze expo wordt het werk van 25 kunstenaars uit de 21ste én 19de eeuw naast elkaar gepresenteerd.

Back to the Future, The 19th Century in the 21st Century, 19 januari tot 28 maart, Foam Amsterdam. foam.org

3 Solo

Deze solotentoonstelling van Elke Andreas Boon toont vooral nieuw werk: video’s en foto’s van mensen, maar ook van zeeën, boten, containers en locomotieven. Rode draad: de spanning tussen het beantwoorden en het ontsnappen aan sociale verwachtingspatronen rond status, leeftijd, gender. Later trekt dezelfde expo naar Art Rotterdam (7 tot 11 februari).

On a mangé tout le chocolat, 21 januari tot 18 maart, Annie Gentils Gallery Antwerpen, elkeandreasboon.com, anniegentilsgallery.com

4 Baksteen

Niels Donckers (Antwerpen, 1969) specialiseerde zich in architectuurfotografie, maar dan wel in de meest brede zin. Zijn vroegere rationele kijk evolueerde naar foto’s met poëtische en licht ironische elementen die de relatie tussen natuur en gebouw weergeven. Er komt ook een eerste monografie uit bij Borgerhoff & Lamberigts.

16 december tot 4 maart, De Garage Mechelen, cultuurcentrummechelen.be

2
2© Elke Andreas Boon, courtesy Annie Gentils Gallery Antwerpen
3
3© Elke Andreas Boon, courtesy Annie Gentils Gallery Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content