EMI’s The Archive Series hebben weer wat zitten grasduinen in de rijke schat die de BBC aan unieke liveopnamen bezit. De oudste vangst is die van Manfred Mann, daterend uit de jaren ’64 tot ’66, het prille begin dus van de carrière van deze in Zuid-Afrika geboren pianist. We horen een nog zoekende muzikant met jazz-roots die zich voornamelijk op r&b-covers toelegt. Charmant, maar niet essentieel.

John Peel, de BBC-dj die door Hem met de fijnste neus voor talent werd voorzien, staat ervoor bekend het beste in groepen te doen bovenkomen. De nogal lauwe sessies met de The Specials doen die reputatie helaas geen eer aan. Die met die andere skaband uit de jaren ’80, The Selecter, zijn een pak boeiender. Met songs in embryonale fase, maar zonder de grote hit “On My Radio”.

Als de registratie van een concert van The Stranglers in de Hammersmith Odeon uit ’81 iets bewijst, dan is het wel dat ’t een grillig groepje was. De punk hadden ze op dat moment al lang afgezworen en ze weigerden ook aan de pas verworven popstatus te beantwoorden. Wat je hoort, zijn The Doors van de eighties. De enige hit die op de playlist stond die avond, was “Golden Brown”, niet toevallig de minst Stranglers-achtige van hun kaskrakers.

De mozaïek van BBC-opnamen van de Buzzcocks, de meeste melodieuze der Britse punkbands, biedt echo’s uit hun eerste (eind jaren ’70) en tweede leven (jaren ’90). Het schetst een onvervalst rockcombo dat met het ouder worden zeker niet aan energie heeft moeten inboeten. Leuk hoe ze anno ’97 nummers vanonder het stof halen die 21 jaar voordien nog met lid-van-het-eerste-uur Howard Devoto werden geschreven.

Voor nostalgische hardrockfans is het BBC-document van Saxon, met ook stukjes uit het optreden op het Reading festival in ’86, om duimen en vingers van af te likken. Bijzonder strak gespeeld en met een prima klankkwaliteit op de koop toe.

Manfred Mann, “BBC Sessions” ( EMI). The Specials, “BBC Sessions” ( EMI). The Selecter, “BBC Sessions/Live At The Paris Theatre ’79” ( EMI). The Stranglers, “Live At The Hammersmith Odeon ’81” ( EMI). Buzzcocks, “BBC Sessions” ( EMI). Saxon, “BBC Sessions/Live At Reading Festival ’86” ( EMI).

PETER VAN DYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content