Dit wordt zo goed als zeker het kassucces van deze zomer. The making of Batman and Robin : George Clooney (Batman), Chris O’Donnell (Robin), Arnold Schwarzenegger (Mr. Freeze), Uma Thurman (Poison Ivy) en regisseur Joel Schumacher achter het Grote Scherm.

Robin Eggar

EEN IJZIGE KOU HEEFT GOTHAM CITY IN zijn greep. In het museum staan drie onfortuinlijke veiligheidsagenten met getrokken wapen vastgevroren in een blok ijs. Vijfentwintig meter boven hen uit torent een reusachtige dinosaurus, met ijspegels aan zijn knokige staart. IJsbergen klimmen tegen de muren op, van de trappen stromen bevroren rivieren, en de kostbare diamant van het museum, een homp koolstofkristal zo groot als een mannenvuist, is gestolen. Dit lijkt een klus voor Batman. Redbird, de motorfiets van Robin, ligt geklemd tussen twee pre-Columbiaanse kunstschatten. De wielen malen door de lucht en de eigenaar is onverbiddelijk overgeleverd aan Mr. Freeze en zijn mooie, maar dodelijke handlangster, Poison Ivy. Kan Batman zijn jonge vriend helpen ?

De enige manier om het museum binnen te dringen, is door het glazen dak, zo’n 35 meter boven de grond. ?Het lijkt misschien iets van niks, maar Batman die door het glazen dak naar binnen valt, is voor mij de gevaarlijkste stunt?, zegt Joel Schumacher, de flamboyante regisseur van Batman and Robin. ?Ik ben altijd vreselijk bang van dingen met scherpe kanten. Arnold doet altijd zelf zijn stunts en George is hem daarin gevolgd. De ene macho wil voor de andere niet onderdoen.?

Batman and Robin is de vierde Batman-film, maar de eerste met de nieuwste sexy ster George Clooney in de rol van de Dark Knight. Chris O’Donnell komt terug als Robin, en het dynamische duo wordt geholpen door Batgirl, gespeeld door Alicia Silverstone. Er zijn een nieuwe Batmobile en Batcave (ze waren door de Riddler opgeblazen in Batman Forever), en er worden verbluffende stunts op de sneeuw uitgehaald. Maar zoals gewoonlijk zijn het de schurken die het meeste geld binnenhalen en de mooiste replieken krijgen.

Arnold Schwarzenegger is Mr. Freeze. Zonder zijn gekoeld pak kan hij niet overleven. Uma Thurman, in niet meer dan een paar tropische bloemen gehuld, is Poison Ivy, een dame die lokstof afscheidt waardoor mannen haar willen zoenen. Dat wordt hen fataal, want op haar lippen zit vergif. Kleinere rollen worden vertolkt door de supermodellen Elle MacPherson (het vriendinnetje van Bruce Wayne) en Vendela (de vrouw van Freeze).

Het verhaal van de film wordt nog geheimer gehouden dan de geheime identiteit van Bruce Wayne, en de veiligheidsmaatregelen rond de Warner Bros-studio’s in Burbank, California, zijn superstreng. Stiekeme televisieploegen en een nieuwsjongen met een camera in zijn schoen krijgen al een proces in hun maag gesplitst wegens het wederrechtelijk betreden van het terrein, en er werden in totaal al 30 fototoestellen, 52 filmrolletjes en vier amateurcamera’s in beslag genomen. Maar het grootste geheim is wellicht het budget. Met duizend mensen en honderd draaidagen moet je minstens over 80 miljoen dollar beschikken, dat zijn de gissingen. Maar dan hoor je dat Schwarzenegger bij vrienden heeft gepocht met de 25 miljoen dollar die hij met de film verdient (hoewel dat met een korreltje zout moet genomen worden, want Arnie zet Hollywood graag op zijn kop), dat Clooney zeven miljoen dollar krijgt, en dat John Dykstra (die een oscar in de wacht sleepte voor Star Wars) voor een miljoen dollar aan computers in zijn bureau heeft staan, en belooft dat de speciale effecten ?beter zullen zijn dan in Independance Day?. Alles bij elkaar geteld, lijkt 100 miljoen dollar dichter in de buurt te komen.

?Vijfentwintig miljoen voor Arnold, zeven miljoen voor George, niks van aan?, lacht Schumacher. ?Als we nog maar een paar acteurs zoveel betaalden, zouden we de film helemaal niet kunnen maken. Zo ongeveer niets wat ik over Batman and Robin heb gelezen, komt met de werkelijkheid overeen. In feite gaat het met die Batman-films net omgekeerd. Mensen vragen een minder hoog bedrag omdat het reclame voor hen is, en daarom kunnen we de film maken voor een relatief redelijk bedrag. In feite vind ik het allemaal knettergek, en ik zit midden in dat gekkenhuis. Ik had nooit gedacht dat Batman Forever zo’n succes zou worden, en dit is nog veel leuker.?

Hoewel Batman Forever (met Jim Carrey, Tommy Lee Jones, Drew Barrymore en Val Kilmer als Batman) het meest opbracht van alle films die in 1995 gemaakt zijn, was het al bij al niet zo’n prettige ervaring. Schumacher en Kilmer konden niet met elkaar opschieten, en ook met de andere acteurs waren er problemen. Toen Kilmer wegging van zijn vrouw (de Britse actrice Joanne Whalley) en van zijn kinderen, zou de regisseur gezegd hebben dat hij nooit meer met hem wilde werken. ?Ik heb dat nooit gezegd. Wel is onze relatie nooit echt je dat geweest?, zegt Schumacher, die voorzichtig wil zijn. ?Maar deze film is veel leuker om te maken omdat mijn acteurs en actrices geen grote psychologische problemen hebben, zodat ik me op mijn werk kan concentreren en de film kan regisseren. Ik moet me niet bezighouden met mensen wier ouders hun werk slecht hebben gedaan. Als je de rol moet spelen van opvoeder, psychiater, tuchtmeester en raadsman, slokt dat al je energie op. Het is uitputtend, en de film wordt er niet beter van.

Ik werk in een sector waarin sommige mensen veel te veel krijgen : te veel geld, te veel privileges, te veel aanmoediging, te veel lof. Daarom gaan we in ons werk uiterst aberrant, onprofessioneel gedrag als normaal beschouwen. Zij die het meest verdienen, zijn dikwijls de grootste kinderen, en met hun gezeur leggen ze alles lam. Daar heb ik nu genoeg van, ik aanvaard het niet langer.?

Op veel filmsets is de relatie tussen de hoofdacteurs kouder dan de handdruk van Mr. Freeze, maar bij Batman and Robin plagen de twee hoofdacteurs mekaar voortdurend, in plaats van zich elk apart in hun trailer op te sluiten. Ze gaan graag voor de lol met elkaar op de vuist, zowel op als buiten de set.

?Dit is de vriendelijkste set, het zijn de aangenaamste verhoudingen tussen de acteurs die ik ooit bij een film heb gezien?, zegt ook Arnie, tussendoor een trekje nemend van een grote fijne sigaar, zich niets aantrekkend van de bordjes met ?No Smoking? overal rondom. Met zijn kale pruik en helemaal onder de zilverblauwe verf zou hij zijn eigen kinderen schrik aanjagen. Intussen proberen George Clooney en Chris O’Donnell een journalist uit Indonesië wat op de mouw te spelden. ?Jullie moeten goed weten dat Arnold bang van ons is?, fluistert Clooney professioneel. ?Het stamt uit de tijd van Conan, the Barbarian, waar ik stand-in voor hem was.? Na een paar halfslachtige pogingen van Arnie om hen de mond te snoeren, schakelt O’Donnell op een ander thema over. ?Uma is het voor wie we bang zijn, want we hebben allemaal een zwak voor haar. Maar ze stuurt ons allemaal wandelen.?

Uma Thurman, die de moeilijke taak kreeg de mooiste vrouw ooit te spelen, gaat rustig door met het roken van haar sigaret. In tegenstelling tot de babbelzieke terroriste die ze in de film speelt, is ze nogal zwijgzaam. Ze geeft toe dat ze zelf een paar van haar stunts heeft gedaan en dat ze de soms superkitscherige dialogen van Batman moeilijker vindt dan verwacht. ?Ik denk altijd maar dat ik overacteer, maar krijg dan te horen dat ik een beetje te subtiel ben. Dus ik maak me echt zorgen.?

Buiten hun wederzijdse ?Ik doe meer stunts dan jij en heb een zwaarder pak?, proberen Arnold en Clooney elkaar ook op het vlak van fitness de loef af te steken. Arnold doet een work-out van minstens een uur op zijn eigen gymtoestellen voor hij zijn gezicht en armen zilver laat kleuren en zijn Mr. Freezepak aantrekt. Dat laatste is een technisch hoogstandje dat hem de allure moet geven van een wandelende diepvriezer. Het werd eigenhandig gemaakt door de Britse wapensmid Terry English en weegt meer dan twintig kilo. In de lunchpauze speelt Batman altijd een rondje basketbal met Superman. ?We proberen zoveel mogelijk ballen door het net te krijgen, maar Dean Cain wint altijd?, klaagt hij. ?Hij kan dan ook vliegen.?

Een nieuwe acteur voor Batman vinden, is niet makkelijk, want iedereen heeft er zo zijn eigen idee over. Maar Joel Schumacher wist het op slag toen hij een advertentie zag voor de film From Dust Till Dawn, waarop Clooney en Quentin Tarantino te zien waren. ?Ik nam een dikke zwarte markeerstift en tekende daarmee het masker van Batman op George zijn gezicht. Ik had hem nog nooit ontmoet, maar vond dat het er fantastisch uitzag. Toen ben ik naar de film gaan kijken en ik vond dat George een ongelooflijke présence had. Kijk maar eens goed naar zo’n Batman-strip, en je zult zien dat George echt op hem lijkt.

?Toen ze het me vroegen, dacht ik eerst : dat lukt toch nooit. Ik kan het er onmogelijk nog bijnemen?, zegt Clooney. En als je het hoort, vraag je je af hoe hij inderdaad nog overeind blijft. Naast Batman heeft hij vier dagen per week opnames voor ER. Voor de ziekenhuisserie op televisie, die hem beroemd heeft gemaakt, heeft hij een contract van vijf jaar, en dat wil hij nakomen. Hoe hij het volhoudt en toch nog grapjes kan maken, is een wonder. ?Dit zijn tot dusver de zwaarste twee jaren van mijn leven, maar ik had echt nooit gedacht dat ik deze kans zou krijgen. Ik ben nog niet erg succesvol geweest. Ik heb al films, acht televisieseries en een huwelijk achter de rug, allemaal mislukt. Het moeilijkst is echt wel dat pak. Als ik Bruce Wayne ben, is dat de makkelijkste job die ik ooit heb gehad. Het is prettig, iedereen is aardig, ik heb mooie vrouwen om me heen. Maar als ik in dat Batman-pak zit, is iedereen de duivel, je haat iedereen. Het is alsof je vijf duikerpakken boven elkaar aan hebt. Bij Chris zit zijn masker op zijn hoofd vastgelijmd, maar de rest van zijn hoofd is tenminste nog vrij. Ik kan alleen maar door mijn mond ademen, je mag echt geen last hebben van claustrofobie. Mijn oren zijn bedekt en rubber krimpt. Ik zweet voortdurend. Als ik thuiskom, wil alleen Max, mijn dik zwijntje, met me praten. En ook hij begint tegenwoordig zijn neus voor me op te halen.?

In de roomijsfabriek Snowy Cone heeft Mr. Freeze zijn hoofdkwartier. Het is er nu verlaten, op een paar van zijn handlangers na, de Ice Men. Ze dragen een soort van ingekorte beenkappen en hebben strepen blauwe make-up op. ?Voor Mr. Freeze slaan we heel wat mensen in elkaar?, snauwt een woest uitziende zwarte kerel ons toe voor hij weer in zijn studieboek duikt, een genees-jezelf-boek met als titel Love is the Answer. In de fabriek maakt de grote schurk zich klaar voor de volgende scène.

Luidop studeert hij zijn replieken in, hij werkt er hard aan, probeert de koude hatelijkheden perfect weer te geven. ?Ik moet mijn rol onvergetelijk maken, hij moet naast andere klassieke schurken kunnen staan, zoals de Joker van Jack Nicholson?, zegt Schwarzenegger. ?Er zullen altijd wel nieuwe Batman-films komen. Op een dag zullen de mensen weer eens aan die oude films denken en zeggen : een van mijn geliefkoosde schurken was Mr. Freeze.?

Vanaf 16 juli in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content