Recycleerbaar pvc dat net marmer lijkt, tegels gemaakt uit rubber van oude autobanden. Op Batibouw ’95 gaat veel aandacht naar milieuvriendelijke produkten.

ANDRE GROSEMANS

Sinds 1959, het jaar van de eerste bouwbeurs, is Batibouw onophoudelijk gegroeid. Dit jaar zullen op de 36ste editie ongeveer duizend exposanten uit 27 landen meer dan tienduizend produkten tentoonstellen. Daar zullen heel wat nieuwigheden bij zijn.

Volgens de organizatoren zijn die noviteiten vaak gegroeid uit de wil om de levenskwaliteit te verbeteren en het milieu te beschermen. Zij zijn blij dat veel firma’s zijn ingegaan op hun verzoek om dit jaar extra aandacht te besteden aan natuurlijke, niet-vervuilende en niet-gevaarlijke produkten. De betrokken stands worden aangeduid met een groene uitvoering van het bekende piktogram met de schildpad. Batibouw heeft ook een reeks steekkaarten met “groene nieuwigheden” opgemaakt. Daar vinden we onder meer in dat Wymar International uit Oeselgem allerlei artikels in recycleerbaar pvc maakt. Dat gaat van deuren en luiken tot raamprofielen en gordijnkappen. Er zijn zelfs vensterbanken in marmer-imitatie bij.

Rubitec in Wondelgem maakt tegels uit gerecycleerd rubber van oude autobanden. Zij zijn zeer geschikt als bodembedekking voor speelpleinen, sportzalen en balkons. Wie valt, komt minder hard terecht.

De firma Jonckheere uit Mollem verkoopt balken in opnieuw samengesteld hout, Amalga uit Schoten biedt een milieuvriendelijke gasboiler en DDL uit Brugge geeft je de mogelijkheid op je elektriciteitsrekening te besparen dank zij een systeem waarbij allerlei apparaten automatisch aan- en uitgeschakeld worden.

Poggenpohl-De Decker uit St.-Denijs-Westrem maakt het sorteren van het keukenafval makkelijker. Naast de klassieke vuilnisbak staan in een lage kast een emmer voor plantaardige resten en een emmer voor residueel afval.

Talrijk zijn de uitvindingen om water te besparen. Zuinige kranen en douchekoppen waren er al lang, bijvoorbeeld van Oras, een Finse firma met een vestiging in Mechelen. Het bedrijf heeft uitgerekend dat we dagelijks zo’n 163 liter water per persoon verbruiken. Dat is liefst 60 kubieke meter per jaar. Een bad kan 150 liter water opslorpen, een vaatwasmachine drinkt 50 liter per beurt en een wasmachine verbruikt gemiddeld 100 liter per keer. Een goede kraan, bijvoorbeeld een met een elektronische cel die slechts werkt als er een hand in de buurt komt, is volgens Oras het uitgelezen instrument om water te besparen. En wie niet zo’n geavanceerd model wil, moet er in elk geval voor zorgen dat zijn kraan goed sluit. Eén lekkende kraan zou verantwoordelijk zijn voor een jaarlijkse verspilling van 35 kubieke meter water.

In dezelfde sfeer pakt Satraco uit Machelen uit met een spaarzame badkuip. Zij kan geen 125 liter, zoals normaal, maar slechts 95 liter water bevatten. De vernuftige vormgeving zorgt ervoor dat men zich niet in een bodempje moet wassen.

En dat weinige water kun je dan ook nog “gratis” verwarmen met een buizensysteem op zonne-energie van Elco-Mat uit Zellik. Volgens de konstrukteur volstaan de 1300 tot 1800 jaarlijkse zonne-uren die ons land toebedeeld krijgt. Het systeem gebruikt immers ook de bedekte straling in periodes van bewolking.

Batibouw ’95 : extra aandacht voor natuurlijke, recycleerbare en niet-vervuilende materialen,zowel in de konstruktieals in de interieurinrichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content