Bastilla van kip en amandelen
Bastilla is een Marokkaanse taart met kip en amandelen die vaak gemaakt wordt bij geboortefeesten of bruiloften. Een hartige taart, opgesmukt met opgelegde citroen en kaneel, ingepakt in filodeeg en afgewerkt met poedersuiker.
Voor 4 kleine taartjes
- 2 zoete uien
- 3 kippendijen
- 1 el kaneel
- 2 el gemberpoeder
- 400 ml kippenbouillon
- 1 opgelegde citroen
- 1 bos koriander
- 1/2 bos platte peterselie
- 80 g amandelen
- 2 eieren
- 1 el oranjebloesemwater
- 100 g roomboter + wat extra voor de amandelen
- 100 ml zonnebloemolie
- 4 grote vellen filodeeg
- olijfolie
- peper, zout
- poedersuiker en kaneel voor afwerking
Bereiding
1. Snijd de uien in halve ringen en stoof ze in een scheutje olijfolie. Voeg de kippenbillen toe en laat ze meekleuren. Breng op smaak met kaneel, gemberpoeder, peper en zout. Laat de specerijen een half minuutje meebakken en blus het geheel vervolgens met de kippenbouillon.
2. Snijd de schil van de opgelegde citroen heel fijn. Hak de koriander en de platte peterselie fijn. Voeg bij de kip en laat rustig pruttelen onder deksel gedurende één uur.
3. Verhit een klontje roomboter in een pan op het vuur en bak er de amandelen goudbruin in. Laat ze uitlekken op keukenpapier en hak ze fijn.
4. Haal de kippenbillen na een uur uit de saus en laat ze afkoelen. Bind de saus met de eieren als de saus lichtjes is afgekoeld. Pluk de kippenbillen en meng het vlees samen met de amandelen en de saus. Voeg het oranjebloesemwater aan het mengsel toe.
5. Verwarm de roomboter en zonnebloemolie.
6. Snijd de filovellen in vieren. Neem één vierkant velletje en bestrijk het met een laagje van de gesmolten boter en olie. Doe dit ook voor een tweede, derde en vierde filovel. Rangschik de vellen kruiselings op elkaar.
7. Doe 2 el van het mengsel in het midden van de vellen en bestrijk de zijkanten royaal met de gesmolten boter en olie. Vouw de zijkanten toe en smeer nogmaals in. Draai nu het pakketje om en smeer nog eens in met de gesmolten boter en olie. Doe dit voor 4 pakketjes. Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier en bak 15 min. op 195°C. Haal de bastilla uit de oven en bestrooi met poedersuiker en kaneel.
Tip: vervang de kip door linzen voor een vegetarische bastilla of door vis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier