BASKISCHE HAPJES

Jules Schiltz en Inge Coorde. © Michel Vaerewijck

categorie

Wijn- en tapabar

keuken 5,5

decor 7

comfort 6

service 7

prijs/kwaliteit

geproefde menu 6

Tapa, de Spaanse hapjesformule, verspreidde zich over de wereld en ook België ontsnapte niet aan de trend. Een bekende Baskische tapa- en wijnbar is El Pintxo (Riemstraat 49, 2000 Antwerpen). De drijvende kracht achter El Pintxo was jaren lang wijnhandelaar Jules Schiltz. El Pintxo werd overgelaten aan de kok en sinds een jaar is Jules Schiltz terug in de markt met El Txoko. Eigenlijk is het allemaal de schuld van vriendin Inge Coorde, die zo in de ban raakte van de Baskische keuken, dat zij de keukenschort voorbond en begon te dromen van een eigen zaak. Zij komt uit Dilbeek en had in haar vorige levens een sportzaak en vijftien jaar lang een bakkerij. Zij leerde Baskisch koken door te kijken en door geregeld in te springen. El Txoko ligt in de buurt van de KVS, heeft een gestileerde, sober hedendaagse inrichting. Aan het plafond hangen hammen met omgekeerde parapluutjes als druipbakjes. De bediening is in handen van een vriendelijke jongeman, die op gympies loopt en een lippiercing heeft. De klanten zijn vooral Nederlands- en Engelstalig.

De kaart vermeldt koude en warme tapas (van 2,50 tot 8 euro) en raciones (ruimer gemeten porties voor gemiddeld 10 euro). Er is een ruime en interessante keuze aan vriendelijk geprijsde, kleine en grote Spaanse wijnen. Die komen net zoals de delicatessen (ham, tonijn, inktvis, speenvarken, superbe lamsvlees lechazo de Segovia en de wijnen Monastrell van driesterrenchef Martin Berasategui) van de Spaanse wijnhandel Puerta del Sol (www.puertadelsol.be).

Wij bestelden beendroge manzanilla sherry (3 euro), doch kregen halfdroge oloroso (4 euro). Daarbij kwam een portie Jabugo Sanchez, Romero Carvajal (25 euro of 1 euro per snee). Die ham behoort tot Spanjes beste. Wij kozen het menu met drie koude en drie warme pintxo’s (25 euro), voorafgegaan door een glas cava. Van de toog plukten wij drie koude pintxo’s : zachte peper gevuld met tonijnsalade, toast met mousse van gerookte makreel en toast met oninteressante vleessalade. De eerste warme pintxo die uit de keuken kwam, was empanadasgallegas of drie bladerdeeg sandwiches, vlot gepresenteerd en gevuld met stoofsel van groenten en mosselsalade. De tweede was canelones rellenos, waarbij de jongen zei dat de vulling is gemaakt van ganzenlever, garnaal, rode peper en manchegokaas. Helaas werd in de onbestendige massa geen van de ingrediënten herkend. Erg lekker was de fondant zachte wang van pata negra-varken met portsaus en mango. Ook een aanrader was de rode La Ninota, die 6 euro per glas of 30 euro per fles kost.

Wij ondervonden de kookkunst als niet volwassen en misten authentieke smaken. Het beste wat wij in El Txoko proefden was de ham, maar die maken ze natuurlijk niet zelf.

Info

BASKISCHE TAPA BAR EL TXOKO

LAKENSTRAAT 122

1000 BRUSSEL

02 203 10 22

www.eltxoko.be

Lunch met keuze (één gerecht, twee pintxo’s) 13 euro. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content