Exotische planten en bloemen, zware meubels, oude boeken en kaarslicht. Decoratrice Walda Pairon schept barokke tableaus zowel in huis als in de tuin. Een salontafelboek brengt die prachtig in beeld.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

Als kind al trok Walda Pairon ’s zondags met haar vader naar het museum in Antwerpen. Aan haar rijkelijk uitgedoste woning te zien, was ze ongetwijfeld meer onder de indruk van de stillevens uit de Gouden Eeuw dan van de moderne meesters. Haar interieur is gemeubileerd met pompeuze tafels vol zilverwerk en glas, tussen exotische vruchten en planten, zoals op de tableaus van Brueghel en Teniers.

Later ging Walda Pairon kunstgeschiedenis studeren en pas tien jaar geleden kwam ze, na veel omwegen, in de decoratie terecht. Toen stampte ze in haar eigen woning in Kalmthout Giardini uit de grond, een bedrijf dat zich aanvankelijk louter toelegde op tuindecoratie. Maar haar fascinatie voor de kunst van de Gouden Eeuw borrelde weer op. Niet toevallig was het ook toen gebruikelijk om tuinen en interieurs met bloemen te overladen.

Ondertussen decoreert Walda Pairon vooral interieurs, op een gelijkaardige manier als haar tuinen, met kleine, intieme en gesloten leefhoeken. Buiten bereikt ze die intimiteit door het gebruik van veel grote planten, binnen zet ze robuuste meubels en opvallende kunstwerken neer, die ze tooit met een vrij opulente versiering.

Zo onderging ook haar eigen woning een gedaanteverwisseling. Walda Pairon verstopte de Engelse cottage achter een groen scherm van hoge hagen en gesnoeide buxusboompjes. Ook binnen krijg je de architectuur van de woning nauwelijks te zien omdat er veel meubels staan. Daar zijn grote, forse stukken bij die veel aandacht opeisen. In haar eetsalon staat een meterslange tafel te pronken met een zwierige drapage waarop kristal en zilver. Aan de muren hangen spiegels met zware lijsten en donkere schilderijen. Het pronkstuk is een ebbenhouten kunstkabinet uit Parijs.

Doordat er bijna steeds kaarsen branden, hangt hier een mysterieuze sfeer die nog wordt versterkt door de dieprode wanden. Walda Pairon heeft een zwak voor warme kleuren, liefst aardetinten. In dit huis krijg je alle schakeringen te zien van siena tot terracotta. Ze laat haar interieurs niet met om het even welke verf schilderen, maar kiest resoluut voor antieke kalkverven. Die zijn zo mooi en verouderen zoals het hoort, zonder dat er een artificiële patina op moet.

Walda combineert de barokke pronk met zuiderse accenten die voor een luchtiger sfeer moeten zorgen. Hoewel dat in haar woning moeilijk is omdat de plafonds laag zijn en de vensters klein. Ondertussen heeft ook het groen helemaal bezit genomen van het huis, zodat het binnen vrij donker is. Gezellig voor de wintermaanden, maar verstikkend voor wie naar frisse zomerlucht hapt. Walda Pairon heeft er wel wat op gevonden. Naast de woning liet ze een oude loods ombouwen tot oranjerie : een simpele ingreep met veel effect. De pannen werden vervangen door een enorm glazen dak. In deze zonovergoten ruimte houdt Walda het sober met blanke muren, luchtig groen, tuinbeelden en een ouderwets haardvuur. Door het licht en het vermengen van salonmeubilair met tuindecoratie voel je hier geen grens tussen interieur en exterieur. Merkwaardig. Bovendien liggen er achter de planten stapels boeken over kunst, antiek en decoratie. De oranjerie is de plek waar ze werkt, gasten ontvangt en de helft van de tijd in woont. Hier wordt er geleefd en verandert het decor om de haverklap. Hoe kan het ook anders, er gaat geen maand voorbij of Walda Pairon gaat op reis en brengt stapels boeken en antieke souvenirs mee naar huis.

Het boek over Walda Pairon verschijnt op 20 november bij uitgeverij Lannoo. Ivo Pauwels is de auteur, Jan Verlinde de fotograaf (1650 fr.)

Een hoek uit Walda Pairons woonkamer : intimistisch, met veel donker meubilair en warme kleuren.

Pairon overlaadt ook haar tuin met stevig uit de kluiten gewassen planten. Maar in de oranjerie overheerst soberheid : eenvoudige gebruiksvoorwerpen, tentoongesteld in zacht zonlicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content