BARCELONA IN DE WINTER

Minder volk, goedkopere hotels, nauwelijks regen en gemiddeld nog vijftien graden warm : ook ’s winters blijft Barcelona een ideale reisbestemming. Vlaming Mark Meesen verhuisde in 2006 naar de Catalaanse hoofdstad en werkt er als gids. Hij deelt zijn tien favoriete wintertips, weg van klassieke hotspots als de Sagrada Familia.

1. Binnenkijken bij de Catalaanse bourgeoisie

In Barcelona zijn veel art-nouveaugebouwen open voor het publiek. Daar kwam sinds kort Casa de las Punxes bij. Dit bouwwerk van de architect Josep Puig i Cadafalch lijkt op een middeleeuws kasteel en getuigt van de splendeur van het industriële Barcelona aan het begin van de twintigste eeuw.

Casa de las Punxes, Avinguda Diagonal 420. casadelespunxes.com

2. Churros dippen in chocoladesaus

Churros kun je vergelijken met langwerpige smoutebollen. Dip ze in een kop warme chocoladesaus met slagroom, alvorens ze in je mond te stoppen. Churros zijn een klassieker in de Barcelonese keuken en heerlijk als vieruurtje. De stad telt een aantal authentieke churrerias waar de lekkernij al decennialang geserveerd wordt.

Proef ze bij Granja M. Viader in Carrer d’en Xuclà 4-6 of La Pallaresa in Carrer de Petritxol 11.

3. Kunstuitstapje naar Parijs

Een tijdelijke tentoonstelling verzamelt schilderijen en beeldhouwwerken van kubisten die in Parijs woonden tijdens de Eerste Wereldoorlog – onder wie Pablo Picasso en Henri Matisse. De expo omvat meer dan zestig werken uit de periode 1913-’19, die uitgeleend werden door gerenommeerde musea als Tate in Londen en het Museum of Modern Art in New York. De tentoonstelling loopt in het Picassomuseum, tot 29 januari 2017.

Cubisme y guerra, Museu Picasso, Carrer Montcada 15-23. museupicasso.bcn.cat

4. Dineren bij locals

Op eatwith.com kun je een etentje boeken bij mensen thuis die, tegen betaling, een menu voor je klaarmaken. Het concept is vergelijkbaar met dat van Airbnb, maar dan voor maaltijden. In Barcelona heb je de keuze tussen bijna vijfhonderd thuisrestaurants. Het is een mooie gelegenheid om de lokale keuken te ontdekken én nieuwe mensen te ontmoeten.

5. Concert in een pand van Unesco Werelderfgoed

Het Palau de la Música werd ontworpen door de leermeester van Antoni Gaudí: architect Lluís Domènech i Montaner. Deze art-nouveauconcertzaal behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Bijna dagelijks vinden er concerten van uiteenlopende genres plaats : klassiek, flamenco, gitaar of pop. Een unieke ervaring voor alle zintuigen.

Palau de la Música, Carrer Palau de la Música 4-6. palaumusica.cat

6. Aperitieven in een van de beste bars ter wereld

Toen Dry Martini dertig jaar geleden de deuren opende, werd er enkel martini dry geschonken. Tegenwoordig vind je er een uitgebreide selectie cocktails, geserveerd door barmannen in witte smokings. Deze elegante en sfeervolle cocktailbar behoort al vele jaren tot de selecte club van de vijftig beste bars ter wereld.

Dry Martini in Carrer d’Aribau 162-166. drymartiniorg.com

7. Op ontdekking met de fiets

Barcelona is een ideale fietsstad, ook in de wintermaanden. Het historische centrum is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en ook het stadspark en de zeekant zijn verkeersvrij en geweldig om te doorkruisen op de tweewieler. Wie in het Nederlands een begeleide fietstocht wil maken, privé of in groep, kan terecht bij mijn reisagentschap Meet my Barcelona.

Fietstochten en wandelingen door Barcelona met de Vlaamse gids Mark Meesen. meetmybarcelona.com

8. Kerstsfeer opsnuiven

Barcelona is wondermooi tijdens de kerstdagen. In de buurten rond de gotische kathedraal en de Sagrada Familia vinden de traditionele kerstmarkten plaats.

’s Avonds kun je heerlijk verdwalen in de feeëriek verlichte straatjes van het middeleeuwse stadsgedeelte.

Kerstmarkt Santa Llúcia, Plaça Nova, rond de kathedraal. Van eind november tot 23 december.

Kerstmarkt Sagrada Família, Avinguda de Gaudí, van eind november tot 23 december.

9. Renoir (her) ontdekken

Tot 8 januari zijn verscheidene werken van de Franse kunstschilder Pierre-Auguste Renoir te bezichtigen. Het is jaren geleden dat er in Barcelona nog schilderkunst van die kwaliteit te bewonderen viel. De kunstwerken worden geleend van het Musée de l’Orangerie en het Musée d’Orsay in Parijs.

Renoir entre Mujeres, Sala Fundación Mapfre, Diputació 250. fundacionmapfre.org

10. Cava voor één euro

Bij Can Paixano – La Xampanyeria in de volksmond – lijkt de tijd te hebben stilgestaan. In deze authentieke tapasbar, een icoon in Barcelona, drink je huisgemaakte cava voor één euro per glas. Ze serveren er bovendien lekkere warme broodjes en heerlijke tapas. De plek is gekend voor zijn uitstekende kwaliteit en spotgoedkope menukaart, het is er sfeervol en altijd gezellig druk.

Can Paixano, Carrer de la Reina Cristina 7. canpaixano.com

Tekst Mark Meesen & Illustratie Sarah Vanbelle

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content