Het leven van Ben De Kestelier veranderde ingrijpend door het winnen van een barbecuewedstrijd. De vlammentemmer geeft drie van zijn favoriete recepten vrij.

Ben De Kestelier werkt in het familiebedrijf waar breigoed wordt gemaakt, is de stichter van een lokale mountainbikeclub en is door een onverwachte gebeurtenis op korte tijd een geestdriftig hobbykok geworden. Twee jaar terug heeft hij, op aansporing van zijn vrouw, deelgenomen aan een barbecuewedstrijd, georganiseerd door Radio Donna. Het winnende recept was ‘Kwartel gevuld met kruiden en groenten, ingepakt in klei en op de barbecue bereid’. Ben De Kestelier won tot zijn eigen verbazing de hoofdprijs en mocht mee op reis naar Jamaica, samen met het Belgische barbecueteam van Peter De Clerck. Het Belgische team is daar wereldkampioen geworden en aan het feest dat op de overwinning volgde, houdt Ben De Kestelier de mooiste herinneringen over. Door het winnen van de wedstrijd is Bens leven grondig veranderd. De barbecuekampioen heeft zelf een team opgericht met de naam 2 Many BBQ’S en heeft vorig jaar meegedaan aan het Wereldkampioenschap in Duitsland. De houtskoolbrigade is met een vrachtwagen vol gerief vertrokken. Er waren zeventig teams van over heel de wereld, waarbij zes Belgische. 2 Many Bbq’s eindigde op de 32ste plaats.

Thuis, in Bens tuin, pronken barbecues in de vorm van een robot en een raket die hij zelf uit olievaten heeft gemaakt. In het weekend wordt er meestal met vrienden buiten gekookt. Ben wil zich verder bekwamen en heeft zich vorig jaar ingeschreven aan de Gentse hotelschool, waar hij ’s avonds een koksopleiding volgt.

De drie gepubliceerde recepten zijn origineel en zijn uitgetest tijdens wedstrijden. Met beer-in-the-butt-chicken heeft hij al veel harten veroverd. Je zet de barbecue op voorhand aan, want het vlees heeft tijd nodig. Wanneer de mensen aankomen, ruikt het al heerlijk en zit de stemming er ogenblikkelijk in. Bij dit gerecht adviseert Ben als drank een mojito van fijngestampte munt en rietsuiker met bruine rum, sap van limoen en gebroken ijsblokjes. Met het ‘Torentje van in mosterdzaad gemarineerd lendenribstuk’ won hij de eerste prijs tijdens het Belgisch kampioenschap. Hierbij adviseert Ben als wijn een Château Grandchemin Monplaisir, een krachtige en fruitige rode met lichte houttoets, die het goed doet bij gebraden vlees (9,95 euro bij Colruyt). Zelfs het nagerecht wordt gedeeltelijk op de barbecue bereid.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content